Home

A tegnapi napon – biztos már sokan hallottatok róla – a Facebook bemutatta várva várt telefonját, melyről rögtön ki is derült, hogy nem telefon. Kevesebb is meg több is, készüléket nem tartalmaz, a jövőt viszont talán megmutatja.
Szóval lássuk. A Home, melyet következetesen a Facebook márkanév nélkül használnak nem készülék, nem alkalmazás és nem is operációs rendszer. Jó kérdés, hogy minek hívjuk ezt a valamit, ami messze túlmutat az alkalmazások dimenzióján, viszont nem fárasztja magát azzal, hogy operációs rendszer legyen. Nem az, Androidon megy, amit a Google roppant mód értékel, de ezt majd a végén.

Engem személy szerint egy Windows témára, vagy egy Winamp skinre emlékeztet elsőre, de igaziból ez is erőltetett párhuzam, mert ezektől még egyik említett szoftver funkciója sem változott meg, csak a kinézet, a Home azonban merőben átszabja készülékünket.

Lényege, hogy a Facebook profilunkból átemelt status update-ek futnak mindig a kijelzőn, legyen az lezárva vagy épp használva.

Ez így elsőre nem túl nagy szám. Igen, a Facebook sokak számára, sőt talán a harmadik világot leszámítva talán már senki számára sem különleges vagy menő, életünk hétköznapi része amit talán már utálunk is, vagy időpazarlásnak tartunk.

De ezt a fejlesztők is tudják. Éppen ezért a Facebook design alapelveinek egyik fő tétele, hogy úgy próbál körülöttünk lenni, hogy észre se vegyük. Ezért nem alakul ki harsány és markáns interface, ezért alakíthatjuk az egyre nagyobb cover fotókat olyan kis és észre sem vehető részletekkel határolt könnyen lebegő idővonalon, hogy ott se érezzük Mark és részvényesei szerető ölelését magunkon.

Tehát a status update-ek is csak mint szöveg jelennek meg a képernyő tetején, mindenféle Facebookra utaló jel nélkül, és ez akkor is így marad, ha bármilyen alkalmazást indítunk a telefonon.

Igen, a Home lecsippent egy kis részt a kijelzőből mely aztán az övé, vagyis a miénk marad, hogy állandóan kapcsolatban maradhassunk szeretteinkkel, még ha játszunk is, vagy híreket olvasunk.

A chatelés is így megy a Homeban. A Chat Heads nevű üzenetküldő az ami. Chat Heads, tehát kis körökben megjelennek a partnerek fejei, és 24/7 beszélgethetünk velük. A Chat Heads amúgy egy teljesen releváns igényre adott válasz szerintem. Engem is napi mint nap zavar, hogy vagy chatelek, vagy valamilyen más alkalmazást használok a telefonomon.

De mint Zuckerberg első nagy ötletében sem a milliónyi alaposan dokumentált nyaralás az érték, ebben sem az a duma a varázslat, hogy állandóan összekapcsolódhatsz a haverokkal.

A lényeg, melyet Steven Levy, a Wired szerkeszőjének kérdésére erősített meg Zuckerberg, az az, hogy a cover feedben (az eddig említett status update-ek a kijelző felső részében) lesznek bizony reklámok. És az az ami sérti a Google érdekeit teljesen világosan. Eddig a Google Playből letöltött alkalmazásokban található bannerek voltak az androidos mobilvilág reklámfelületei, mostantól egy új dimenzióval bővül ez, mely kikerült a Google hegemóniája alól.

Jogos a kérdés, hogy a Page vezette Google miért hagyja ezt. Véleményem szerint azért, mert a Facebook a Home-mal az eddigiek alapján nem lép át olyan határokat, mely nyílt konfrontációhoz vezetne a két cég között.
Nem akarja lenyomni sem a Gmailt, sem a Google Maps szolgáltatásokat, és főleg nem okoskodik a Google Play ellenében a saját alkalmazásait nyomva.

És mégvalami; Tim Carmody, a theverge szerzője pontos hasonlatot alkotott a két cég konkurenciáját leírandó; meglátása szerint a Google és Facebook az a két nagy cég a szakmában, akik nem elsők voltak abban amit csináltak, hanem a legjobbak, győztek és fennmaradtak, mert elsőként értették meg, hogy nem a dollár és a részvény a lényeg, hanem az adat és semmi más. Megközelítésük és filozófiájuk azonban más. Ha a Google Now-t és a Facebook Home-ot egymás mellé tesszük, akkor tökéletes párhuzamokat látunk más-más dimenziókban. Carmody szerint, amíg a Google az utca, addig a Facebook a kávézó. A Google a “hivatalos” adatokat szolgáltatja és pontos, szükséges adatokkal és információkkal lát el minket, addig a Facebook a barátainkat adja nekünk, szintén bárhol, bármikor.

Melyikre nincs szükségünk?

képek @ www.facebook.com/home