fbpx
Nyomj Entert

Bűbáj a köbön: megjelentek Дeva legújabb dalának mutációi

Magyarország folyamatosan bővülő zenei palettáján az utóbbi időben egyre több népzenét ünneplő előadó vagy produktum üti fel a fejét. A hagyományőrzés itt is -mint minden művészeti ágban- fontos szerepet játszik, ami ez esetben triplán igaz: a mai napon debütáltak Takács Dorina „Дeva” márciusban bemutatott “Witchcraft” című dalának újragondolt változatai, köztük egy Kristóf Kelemen feldolgozásában. Az egyszerre elégikus és energetizáló dallamokat bársonyosan lüktető basszus és hipnotikus vokál adják, melyben immár mindkét szereplő hangja felcsendül. 

A székelyföldi ihletésű dal a szerelem mágiájáról szól, mely kapcsán Dorinával és Kristóffal beszélgettünk. Interjú.


Sziasztok, hogy vagytok? Mi történt veletek az elmúlt hónapokban?

Dorina: Nagyon hektikus most minden, sokat koncertezem és több dalon is dolgozom egyszerre, mivel nemsokára megjelenik az első albumom. Ennyi történés mellett erősen kell törekednem arra, hogy megőrizzem az egyensúlyt fizikai, lelki és szellemi szinten is, de egyelőre minden megfelelően halad.  

Kristóf: Én nagyon jól vagyok, jelentős változáson megyek át, ami a zenében is tetten érhető. Kifejezetten tevékeny és termékeny időszak számomra ez az elmúlt fél év. Szerencsére a nyárral újra visszatértek a fellépések is a mindennapokba.

Mindkettőtök munkássága a rétegzene felé mutat az elektronikus műfajban: spiritualitás, misztikum, törzsi ütemek, népi hagyományok… Meséltek kicsit ezekről az irányokról?

D: Nehéz erről beszélni, mert a dalok részecskéit -legyen az hangszer, dalfoszlány vagy zenei motívum- legtöbbször véletlenszerűen találom ki és játszom fel, így számomra is mindig rejtély, hogy pontosan mit miért csináltam. Az biztos, hogy azért használok népi vagy törzsi elemeket, mert ezekben érzem a legtöbb erőt és puha tisztaságot egyszerre. Azt gondolom, hogy ezek közvetítik leginkább a mondanivalómat.

K: Nagyon izgalmasnak találom a népzene beágyazódását a mindennapokba. Az érzéseink szófordulatok formájában sokszor népzenei motívumokból táplálkoznak. Például, ahogy Dorina a dal végén azt énekli: “nincs az a szerelem, ami el nem múlik”. Kifejezetten igyekszem a népzenében lévő hullámzást, lüktetést átültetni a saját zenémbe, még ha dallamvilágát tekintve nem is használok olyan sok népi motívumot.

A végeredmény itt indítható:

Hogyan és kiben fogant meg a közös munka ötlete?

D: Egy spanyol dj-producer keresett meg az ötlettel, hogy szeretne készíteni a “Witchcraft”-ból egy remix verziót. Ez adta a löketet ahhoz, hogy felkérjünk több hazai előadót is a projektre. Ezek közül Kristóf és IAMYANK feldolgozásának hallgatásakor éreztem azt, amit szerettem volna. Sajnos néhány producer remixét vissza kellett utasítanom, de így éreztem kereknek a történetet.

A “Witchcraft” eredeti verziója idén márciusban nagy sikernek örvendett, a közös mix pedig szintén iszonyú energiákat szabadít fel. Milyen érzések, gondolatok jártak át titeket a zene elkészítése közben?

D: Ezt a dalt 2020 elején írtam, majd 2021 elején vettem elő újra. Jelentős részét egy érdekes, erős energiákkal teli korszakomban írtam. Az volt a célom, hogy azt a fajta varázslatos érzést örökítsem meg benne, amit akkor átéltem.

K: Amikor először hallottam az eredeti verziót, kirázott a hideg és azon filóztam, milyen jó lenne hozzá egy remix. Aztán két héttel később Dorina menedzsere, Zságer Balázs megkeresett, hogy csináljak hozzá egy feldolgozást. Egy hét alatt elkészültem vele, és talán ez volt az első olyan dal, amit ilyen erős koncentrációval csináltam végig. Általában jellemző rám a felületesség, de itt ez nem igazán volt jelen, szóval abszolút egy jó megélés volt. 

A dalhoz tartozó összes átiratot itt lehet meghallgatni:

Várható még, hogy azonos trekk mellett látjuk a neveteket?

D: Lehetséges. Az album készítése során volt szerencsém többekkel együtt dolgozni, és nagyon feltöltött a közös zeneírás élménye! A jövőben több ilyen kollaborációban szeretnék részt venni. 

K: Nem lenne rossz, sok a hasonlóság kettőnk között zenei filozófiában és általánosan is. Előfordulhat, hogy kikerül még valami finom dolog a kettőnk kezéből.

Hogyan tovább a zenét illetően? Hol lehet veletek legközelebb találkozni?

D: Legközelebb a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon fogunk fellépni az Akvárium Klubban Saya Noéval és I am Soyuz-zal! Várunk mindenkit szeretettel.

K: Két igazán ígéretes októberi fellépésemet említeném a Pure Lust szervezésében: A TOLDI-ban egy Bohemian Ritual keretében a francia Sahalé után, az A38 hajón pedig Parra For Cuva lemezbemutató koncertje után játszom majd. Illetve szeptember 30-án a TOLDI-ban fellép Fourmï Rouz, a horvátországi Goulash Disko fesztivál szervezője és promotere, akivel idén az eseményen volt is szerencsém együtt zenélni. Gyertek el!

A fotókat Szemerey Bence készítette.

Takács Dorina | SpotifyYoutubeInstagram

Kristóf Kelemen | Soundcloud | Youtube | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük