fbpx
Nyomj Entert

Generációkat köt össze az újragondolt szlovén zeneiskola

A legtöbben nosztalgikus bájjal emlékszünk vissza az iskolai épületeinkre: jellegzetes bútorok, századfordulós épületek, zöld táblák és még megannyi ikonikus részlet hever az emlékezetünkben. Manapság egyre nagyobb figyelmet fordítunk a közterek és a közintézmények komfortos kialakítására, amiből az iskolák sem maradhatnak ki, hiszen rengeteget jelent a legkisebbeknek is az esztétikus környezet. Mindezt nagyon jól tudja Mojca Gregorski, Miha Kajzelj és Matic Lašič tervezőtriója is, akik újraálmodták a Šoštanji Zeneiskolát.


A szlovén Šoštanj központjában található a helyi zeneiskola, ami a város fontos kulturális központja: egyszerre bölcsője a gyerekek színvonalas zeneoktatásának, művelődési ház, illetve itt kapnak helyet a város szabadidős zenés csoportjai is. A projekt célja az épület renoválása mellett az, hogy egy olyan közösségi színteret biztosítson, ami összeköti a különböző generációkat. A felújított épület különleges légkört varázsol az amúgy iparvárosként ismert Šoštanj belvárosába – a rekonstrukció nem titkolt célja a város kulturális szerepének növelése.

Az építészek feladata az volt, hogy helyet biztosítsanak több különböző generációnak: a Zarja fúvószenekar a melléképület földszintjén kapott egy tágas zenetermet, a Svoboda kórus pedig az épület közepén kapott helyet. A zeneiskola további tantermekkel és egy emeleti előadóteremmel bővült. A különböző használati funkciók miatt két külön bejárata is van az épületnek: az iskolások az utca felől, a művelődési központ főbejárata mellett, a kórus és a zenészek a folyóparti park felől léphetnek be. Ennek köszönhetően az épületnek két homlokzata van, amelyek egyedi művészi kifejezéssel rendelkeznek.

A belső tereket igyekeztek úgy megoldani, hogy minél több napfény jusson be az épületbe, így a hatalmas ablakok megnyújtják a folyosókat és a közösségi tereket is. Az átláthatóság és a könnyed tájékozódás érdekében az építészek a keresztfolyosók falait sötét, a hosszanti folyosók falait világos faburkolattal fedték be. A letisztult és könnyed stílus úgy keveredik a meleg faanyagokkal, hogy egyszerre érezhetjük magunkat egy minimalista modern házban és egy klasszikus színházban. Az épület így méltóképp ad otthont a kulturális kavalkádnak.

Forrás: Outsider

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük