fbpx
Nyomj Entert

Ha a kreatívok túrázni indulnak | Sporttársak

Az eredetileg hattagú, majd később, ajánlások útján jócskán kibővült csapat a túrázni szerető hazai kreatívok gyűjtőhelye. Az ékszertervezőtől a képzőművészen át itt szinte mindenki megtalálható egy körön belül – ők a Sporttársak. A Kéktúra útvonalán haladva bejárják az egész országot, miközben sokszor közös projektjeik is születnek. Az ötletgazdával, Bertóty Eszter enteriőrtervezővel, a Bertoty.hu és a Grid Enteriőr alapítójával beszélgettünk.

A sporttársak négy éve, 2017. április 7-én indultak először útnak. Elhatározták, hogy keletről nyugat felé haladva bejárják a Kéktúra útvonalát, motivációjuk pedig nem más volt, mint hogy számos külföldi utazás után végre megismerjék saját országukat is.

„Sok előítélet élt bennünk az egyes hazai tájegységekkel kapcsolatban, szerettük volna megismerni a valóságot. A nevünk egyébként a Szatyorban született. Koncz Julival és Rácz Danival a túrakönyvet lapozgatva rögtön megakadt a szemünk az első oldalon szereplő megszólításon: sporttárs. Ezzel a megnevezéssel pedig egy pillanat alatt azonosulni tudtunk” – mesélte Eszter.

Az első túrán hatan – Folláth Szabolcs, Rácz Dániel, Damásdi Bence, Kádas Antal, Füzes Eszter és Bertóty Eszter – vettek részt, ez a gárda azonban igencsak kibővült az idők során. Amikor Eszterék saját szórakoztatásukra posztolni kezdtek kirándulásaikról az Instagramon, másoknak is megjött a kedve a csatlakozáshoz. Hamar kiderült, hogy mindenki szeret vagy szeretne túrázni, de kevesen találnak ehhez társaságot. A szűkebb baráti kör később ajánlással bővült. Mára létszámstopot kellett bevezetniük, mert úgy érezték, bizonyos létszám felett már kevésbé működik a csoportdinamika, nehezebb mindenki egyéni igényeit kielégíteni. A rekordlétszám eddig tizenhét fő volt.

„Az itt született barátságok nagyon sok téren átszövik az életünket – mindig segítjük, támogatjuk egymást. Sőt, közös projektek is születtek már” – jegyezte meg Eszter.

A kirándulásokat többnyire Eszter szervezi, de a sporttársak is nagyon sokat segítenek neki. Egy közös Facebook-csoportban tesznek javaslatot útvonalra és lehetséges időpontokra, amelyekből a legtöbb csapattag számára megfelelő lesz az aktuális befutó. A klasszikus Kéktúra mellett már megkezdték az Alföldi és a Dél-dunántúli (DDK) útvonalat is, mi több, két alkalommal vízitúra is került a programok közé. Általában három naposak a túrák, de lehet egy- vagy két napra is csatlakozni hozzájuk. Döntően saját autókkal utaznak, és azt is a csoportban egyeztetik, ki hova tud beülni. A napközbeni étkezést legtöbb esetben mindenki magának intézi, de egyre többen ajánlják fel, hogy főznek a többieknek. Ha van az adott útvonalon valamilyen gasztronómiai különlegesség, azt mindig útba ejtik.

Eszter legemlékezetesebb útvonala a Mátra-szakasz volt, ahol bár nagyon elfáradtak, át is alakult a csapat túrázáshoz való hozzáállása – kitartóbbá váltak. Ugyanakkor arra is nagyon büszke, hogy az első erdőben alvásukat esőben, jókedvvel, zokszó nélkül csinálták végig és még bárányburgert is grilleztek egy ponyva alatt.

A sporttársak legutóbb a DDK útvonalát kezdték el bejárni. Már beszerezték a pecsételős füzeteket, és ha minden jól alakul, hamarosan újra útnak indulnak. A későbbiekben külföldre is terveznek menni: szó van egy spanyol Teide-túráról és Szlovéniába is van egy meghívásuk.

„Nem tudok eléggé hálás lenni azért, hogy egy ilyen fantasztikus, kreatív csapattal sétálhatok időről időre. A természet közelségének megélése mellett ők teszik igazán élménnyé az összes együtt töltött percet. Az elmúlt évek egyik legjobb döntése volt, hogy ebbe belevágtunk! Mindenkinek üzenem, hogy menjen, induljon el azzal, akivel csak tud! A többi majd úgyis alakul!” – jegyezte meg Eszter.

És hogy a többi sporttársnak miért fontosak ezek a közös kirándulások? Filep Katát, Kászonyi Dorkát és Kertész Attilát kérdeztük.

„Üdítő számomra a társaság sokszínűsége, demokratikussága és dinamikája, ugyanakkor egyben bizonyíték arra is, hogy harminc felett még könnyebb olyan emberekkel barátkozni, akik kendőzetlenül adják önmagukat. Sokkal közvetlenebb a kapcsolatépítés, a közös pontok megtalálása… És bár nem állok nagy sportember hírében, ezeken a túrákon időről időre tudok bizonyítani magamnak a tűrőképességemet illetően.” – Filep Kata, stylist, Atak Pelif

„A gyerekkoromat idézi vissza, amikor családi barátokkal sokat jártunk túrázni. Testi és lelki feltöltődés a természetben, minőségi együtt töltött idő, fontos beszélgetések, amik kiemelnek a napi rohanásból és közelebb hoznak minket egymáshoz.” – Kászonyi Dorka, ékszertervező, The Sentimentalist

„Hasonszőrű emberekkel körülvéve menetelni hidegben-melegben olyan vidékeken, amiket korábban nem ismertem, éreztem, láttam vagy szagoltam, mindezt pedig itthon, Magyarországon… Évek óta csináljuk, és még mennyi minden hátra van…” – Kertész Attila, festőművész, formatervező, Position Collective

A Sporttársak mindenkori tagjai: Füzes Eszter, Titkos Berni, Folláth Szabolcs, Kerekes Kata, Cakó Kinga, Rácz Dániel, Simonfalvi Bence, Kászonyi Dorka, Liptay-Baráth Anna, Liptay Dávid, Filep Kata, Kitai Dániel, Kertész Attila, Szűcs Péter, Bunyik Emese, Farkas Matyi, Fodor Máriusz, Havas Eszter, Kádas Antal, Tóth András Dániel, Damásdi Bence, Koncz Julianna, Verbovszki Fanni, Kalászi Zoltán, Godena-Juhász Attila, Horvath Bogi, Matt Jones, Molnár Bence, Szebellédi Kriszta, Havancsák Teréz

Sporttársak | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük