Ha olcsón ennél finomat: infláció-barát nemzeti ételek a régióból!

Ha olcsón ennél finomat: infláció-barát nemzeti ételek a régióból!

A tomboló inflációhoz és hosszú hónapok óta elszállt árakhoz komoly kihívás alkalmazkodni. Erre számtalan példát találni a költségesebb élvezetek elhagyásától a háromperces zuhanyokig, azonban nem biztos, hogy az „olcsóskodás” minden formája áldozat: íme néhány igazán költséghatékony nemzeti étel a régióból, amelyek az ízlelőbimbók mellett a pénztárcánknak is kedveznek!


Kügelis

A kügelis litván különlegesség, ami mindent magában hordoz, amire csak vágyhatunk: egészen költséghatékony, sokféle módon fogyasztható, és még finom is. A kügelis egy amolyan krumplisütemény-szerűség, amelyben a fő alkotóelem a még mindig viselhető áron elérhető burgonya – találó módon burgonya-pudingnak is hívják. A krumpli mellé csupán néhány extra összetevőre van szükség, amelyek jobbára minden háztartásban fellelhetőek: ilyen a hagyma, a tej, a tojás, a legkülönlegesebb alkotóelem pedig a szalonna – a konyhai analfabéta-kompatibilis receptet itt találod.

Khinkali

A khinkali grúzia egyik leghíresebb nemzeti étele, ami az ázsiai töltött tésztákra hajaz: a fogás egy nagyobbacska töltött batyu, amelyet ízlés szerint el lehet készíteni darálthússal, sajttal, de akár burgonyával is, így az alkotásnak csupán a fantázia és az elérhető alapanyagok szabnak határt. A khinkali alapja, vagyis a batyu néhány alapanyagból elkészíthető, voltaképp lisztre, tojásra és melegvízre van szükség, a töltelék pedig akár az aktuális maradékokból is állhat – bővebb receptet itt találsz hozzá.

Pampushki

A fokhagymát, na meg az omlós tésztát mindenki szereti, az ukrán pampushki pedig éppen ezeket ötvözi: a recept puha zsemleszerűségek és fokhagymás szósz egyvelege, amely magában is isteni, de akár köretként is fogyasztható. Az összetevők ismét a legalapvetőbb élelmiszerek sorába tartoznak: jobbára liszt, olaj, fűszerek és fokhagyma kell az elkészítéshez, amelynek részletes útmutatóját itt találod.

Gránátos kocka

Avagy elterjedtebb nevén krumplis tészta ugyancsak egy pénzügyi szempontból megúszós, de mégis kifejezetten finom (és laktató) fogás, amelyet a sulis menza falain túl és annál ízletesebben elkészítve is lehet fogyasztani. Bár köretet körettel enni furcsa dolog, a pénztárcánk hálás lesz érte! Csupán néhány összetevő, és máris tálalható a retro vacsora – fröccsel, vagy csak enyhén túlcukrozott teával fogyasztva pedig egészen stílszerű.

Papanasi

A papanasi román desszert, amelyet akár túrófánknak is nevezhetnénk, ugyanis a recept alfája és omegája a túró – ezen kívül liszt, cukor, tojás és olaj szükséges, illetve ízlés szerinti feltét, amely tradicionálisan tejföl és lekvár, ám ettől nyugodtan eltérhetünk – íme a részletes recept.

Bryndzove Halusky

Avagy a juhtúrós sztrapacska: szlovák nemzeti étel, amely ugyancsak kedvező a kevés összetevőt felhasználó, viszonylag infláció-álló, ugyanakkor finom és laktató fogásokat kedvelő konyhatündéreknek (és hát ki ne lenne az manapság?). A sztrapacska néhány hozzávalóból összedobható, a juhtúró, és az egyébként elhagyható bacon azok az alapanyagok, amelyek nem biztos, hogy minden konyhában megtalálhatóak – ezeken kívül csupán liszt, tojás és burgonya kell az elkészítéshez.

Lengyel pirog

A lengyel különlegességet akár közép-európai raviolinak is nevezhetnénk, ugyanis megtöltött, majd kifőzött tésztáról van szó, a különbség inkább a töltelékben leledzik, ugyanis ez Lengyelországban jellemzően burgonya és sajt keveréke. A recept további részen kiszámítható: a főtt burgonyából, vajból, sajtból és hagymából készült töltelékhez tésztát gyúrunk, majd betöltjük és megfőzzük azt – a pontos receptet itt találod.

Grafika: Pisla Réka

továbbiak
i am u are – ukrán alkotók vására New Yorkban
design

i am u are – ukrán alkotók vására New Yorkban

Az i am u are kiállításon több mint 100 ukrán alkotó kulturális-, technológiai- és divatprojektjeivel ismerkedhetünk meg, egyedi tárgyakat vásárolhatunk és élvezhetjük az esemény tartalmas programjait. Az i am u are-nak keresztelt ukrán alkotói vásárt Anna Pagava, a GOGŌLA ügynökség igazgatója, valamint a vendéglátással foglalkozó, Ukrajnából származó Kristina Skipka alapították,
Lengyelország utolsó kristályüveg gyárában készült az ORSKA legújabb ékszerkollekciója
design

Lengyelország utolsó kristályüveg gyárában készült az ORSKA legújabb ékszerkollekciója

Lengyelország utolsó kristályüveg gyára, a Julia üveggyár az elmúlt hónapokban Anna Orska ékszertervező stúdiójaként szolgált. A lengyel ékszertervező ugyanis a világ műhelyeit járja be a ritka, kihalófélben lévő mesterségek után kutatva. Legújabb kollekciójában Annát ezúttal a piechowicei üvegművesek öröksége inspirálta. A JULIA elnevezésű ékszerkollekció megalkotása során számos kihívással néztek szembe
Az élet filmen, avagy öt analóg fotós a régióból | TOP 5
lifestyle

Az élet filmen, avagy öt analóg fotós a régióból | TOP 5

Cikkünkben öt olyan fotóst hozunk el nektek, akik minden nehézségével együtt az analóg fotózás mellett teszik le voksukat. Mutatjuk! A 21. század embere egyre szédítőbb sebességgel robog életének szinte teljes digitalizálódása felé, amit az elmúlt években lezajló események – például a Covid-járvány – egyre jobban felgyorsítottak. A szórakozás mellett a kommunikáció és