fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | A könyvek varázslatos születése

A könyvforgalom nyaranta a magasban szárnyal, ugyanis ilyenkor mindenkinek több ideje jut a könyvek varázslatos világában való elmélyülésre. Aktuális válogatásunkban olyan könyveket hoztunk, melyek nemcsak tartalmilag, hanem küllemüket tekintve is sokszínűek. Jöjjenek hát a laza nyári könyvek!

Elöljáróban érdekességekkel is szolgálunk: most a könyvgyártás lépéseit mutatjuk be. Ugyan sokféle könyv van, amelyek különböző tervezési folyamatok végeredményeiként jönnek létre, de nagy vonalakban hasonló az eljárás mindegyiküknél. Amikor egy könyv ötlete megszületik, azzal először az írónak van feladata. A tervek tömör felvázolásán és a karakterrajzokon túl kiadó keresésén, illetve a könyv szövegének megírásán kell fáradoznia. A kiadó feladata a projekt menedzselése – pénzügyi és szakmai oldalról való támogatása –, továbbá a könyv kiadása és értékesítésének koordinálása. A szövegezésben sok esetben a kiadó is segíti a szerzőt, de a tapasztaltabb, önjáróbb íróknál ez hosszabb, magányosabb alkotói folyamat eredménye. A szerkesztő szerkeszti az írótól kapott anyagot és javaslatokat tesz annak tökéletesítésére. A könyv szöveges tartalmának sok körös korrektúrázása, véglegesítése után a szaklektorálás következik, mellyel a szöveg szerkesztése lezárul. Ezután az illusztrációs, vizuális körítés következik. Itt megeshet, hogy szabad kezet kap a fotós, illusztrátor, grafikus, de többnyire a tördelés, oldalszám és a végleges kivitel korlátozza az alkotást.

A tördelés a könyv végleges formájának kialakítását jelenti: a szakember megtervezi a könyv összes oldalát, beilleszti az illusztrációkat, ezzel létrehozza a könyvet. Miután a szerkesztői folyamatokat lezárták és az író is elfogadta azok eredményeit, kezdődhet a gyártás. A könyvek nyomtatása általában nagy példányszámban, hatalmas nyomdagépeken történik: az oldalpárokat, íveket kinyomtatják és kötészetre szállítják. Kétféle könyvkötési eljárást különböztetünk meg: ezek eredményeképp készülhet puha, illetve kemény kötésű könyv is. A puha kötés egy egyszerűbb ragasztási eljárást és vékonyabb borítást takar, ebben az esetben hajlítható a könyv. A kemény kötés esetében a kivitelezés egy fokkal bonyolultabb, ebben az esetben a borító kemény kartonra van kasírozva, azaz rásimítva, így később nem lesz hajlítható. A kinyomtatott, illetve ragasztott borítók és a már megkötött, ragasztott, vágott belívek, azaz belső lapok összeragasztását követően már kézbe is vehető az elkészült könyv.

A gépesítés és robotika ellenére elképesztően bonyolult, sokféle szaktudást igénylő folyamat maradt a könyvkiadás máig is, de a gépsor végén vagy a boltok polcain akárhányszor a kezünkbe veszünk egy kötetet, minden bosszúságunk elszáll, az eredmény pedig magáért beszél.

Vestre Inspiration | Oslo, Norvégia
Tank Design
Ina Brantenberg
Bendik Hattvang Larsen


Adventures in Philosophy | Dublin, Írország
Paula McGloin


Molly Baz – Cook this Book | Párizs, Franciaország
Violaine & Jeremy


George Orwell | Rio de Janeiro, Brazília
Rafael Nobre Studio


Mulheres | Londrina / Sao Paulo, Brazília
Lasca Studio
Ana Matsusaki


Elugrottam a Plútóra, holnap jövök! | Budapest, Magyarország
Farkas Róbert
Bernát Barbara

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük