Megarégiók Közép-Kelet-Európában

Megarégiók Közép-Kelet-Európában

A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2022/2. számában jelent meg.

Illusztráció: Bárdos László


Európa egy nagy gyümölcsöstál. Hiszen ami Ázsiának a japán Taiheiyō Belt, vagy az Amerikai Egyesült Államoknak a Texas Triangle, az a mi öreg kontinensünknek a Blue, a Golden és a Green Banana. Természetesen nem gyümölcsökről van szó, hanem megarégiókról, azaz olyan megalopoliszokról, amelyek egy nagyvárosi struktúrára illeszkedve komplex és integrált infrastrukturális, demográfiai és gazdasági egységet alkotnak. A megarégiók kialakulása egészen az ókorig nyúlik vissza, hiszen napjaink egyik fő megarégiója éppen a Nílus partján fekszik, ahol több ezer évvel ezelőtt élte aranykorát a történelem egyik legikonikusabb kultúrája, a fáraók ókori Egyiptoma. A megarégiók nagyon fontos szerepet töltenek be a XXI. században, ugyanis a gazdasági és társadalmi fejlődés motorjai. Gondoljunk csak a már fent említett Texas Triangle régióra, amely Dallas, Houston, San Antonio, Austin és Ft. Worth városait foglalja magába és nemcsak a múltban határozta meg az amerikai gazdaság irányát, hanem egyfajta új Szilícium-völgyként is hivatkoznak rá. A megarégiók kialakulása alapvetően a fejlett kontinensekre jellemző, de Afrikában példa a jelenségre Marokkó nagyvárosainak nyomvonala vagy éppen a Pretoriát és Johannesburgot is magába foglaló dél-afrikai Gauteng régió. Bárhol is járjunk a világban, a megarégiók minden esetben ugyanarról ismerszenek meg: egybefüggő vagy szorosan kapcsolt városok érik egymást, olyan integrált infrastruktúrával és gazdasági szerkezettel, amely azt eredményezi, hogy egy szervként üzemel az összesség az emberiség szervezetrendszerében. Úgy is mondhatnánk, hogy a megarégiók fejlődésünk motorjai, a szív, amely nyughatatlan munkájával életben és mozgásban tartja a test egészét, teremtő erőt adva annak.

Szintén fontos megjegyezni, hogy a fent említett megarégióknak léteznek kisebb testvérei is, olyan területek, amelyek szintén megfelelnek a fenti kritériumrendszernek, csak méretükből és gazdasági teljesítményükből adódóan nem lehet őket egy Texas Triangle megarégióhoz hasonlítani. Európa esetében három megarégió határozza meg a világ és egyben a kontinens működését, ezek a már említett banánok. Az északi régió történetileg a kapitalizmus bölcsője, a Blue Banana, amely a London, Manchester, Rhine, Ruhr, Randstad és Milánó vonalon fekszik, mediterrán társa pedig a Golden Banana, amely Valencia, Barcelona, Nice, Torino irányt határozza meg egy kerek egészként. A nyugat- és dél-európai megarégiók mellett pedig szót kell ejteni egy bizonyos Green Bananaról is, amely bár még kétségtelenül fiatal képződmény, nem azért zöld, mert éretlen, hanem Közép-Kelet-Európa szíve, nyugat és kelet, észak és dél csatornája. A Green Banana nyolc országot szel át a Gdańsk, Varsó, Łódź, Wrocław, Katowice, Krakkó, Prága, Pozsony, Bécs, Budapest, Zágráb, Ljubljana és Trieszt vonalon, integrálva Európa legfejlettebb városait és fejlődő gazdaságait. A Green Banana kikötővárosból indul és oda érkezik, hét fővárost karol fel, kirajzolva a modern Európa egyik legfontosabb kereskedelmi térségét, amely egyben tőkeerős és fejlődőképes is. A közép-kelet-európai államok az utóbbi évtizedekben sorra léptek be a fejlett országok klubjába, gazdaságuk dinamikus fejlődést mutat, miközben válságálló tulajdonságok a legnehezebb recesszión is átsegítette őket. Elég csak a Covid-19 pandémia okozta globális leállásra és válságra gondolni, amelyet európai uniós szinten Közép-Kelet-Európa vészelt át a legjobban, jelenleg is hatalmas GDP-növekedést produkálva. Mindezek mellett csak hab a tortán a Green Banana országainak monetáris politikája, amely alapvetően biztos és alacsony államháztartási hiánnyal dolgozik, ellenben a déli EU- tagállamokkal; és nyitott az innovációra, bevonzva a legmagasabb hozzáadott értékű befektetéseket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Green Banana alapvetően egy kisebb megarégiónak számít, egyesek pedig a létezését és kétségbe vonják az alacsony népesség és népsűrűség miatt. Bár a demográfiai egység egy megarégió esetében elsődleges, a Green Banana területe nagyrészt 50 millió embert ölel fel, miközben a legnagyobb városi központjának népessége 3,5 millió fő. Ez a relatíve alacsony népességszám azonban csak globális szinten lóg ki a sorból, ugyanis európai mércével kifejezetten nagynak számít, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az 50 millió fő az Európai Unió népességének bő tíz százaléka.

A Green Banana megarégión belül vannak erőközpontok, amelyek a megarégió fejlődésének motorjait jelentik. Természetesen a fővárosok és azok vonzáskörzete mindig ilyen városi központokat alkot, sokkal érdekesebb azonban megvizsgálni, hogy a történelmileg sűrűn lakott és iparosodott vidékeken hogyan szerveződnek a meghatározó egységek. Közép-Kelet-Európa legnagyobb szénmedencéje a sziléziai szénmedence, ezzel párhuzamosan pedig nem meglepő tény, hogy az egyik legfejlettebb és legnagyobb régió is ide kötődik, a Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia, közismertebb nevén a GZM. A GZM népessége 2,2 millió fő és régóta dédelgetett álomként jött létre 2017 júniusában a lengyel minisztertanács rendeletével a már létező Felső-Sziléziai Metropolitan Association bővítéseként. Történeti előzményként érdemes megemlíteni, hogy a szövetség már tíz évvel korábban megalakult Świętochłowicében 14 magvárosból. A GZM célja, hogy mindent menedzseljen, ami szükséges egy megarégió hatékony fejlődéséhez, egy erős városi és iparilag fejlett, nemzetközileg versenyképes profillal rendelkező térség fenntartása és az összes infrastruktúra egységes kezelése. Ezeket a költségeket azonban fedezni is kell, amelyek miatt a GZM a lakosok és a résztvevő önkormányzatok jövedelemadójának 5%-át megkapja.

A GZM koncepciója nemcsak azért fantasztikus, mert összekovácsolja a különböző települések lakóit és gazdaságát, hanem mert olyan nemzetközi versenyképességet teremt az integrált rendszereknek és egységes megjelenésnek, fellépésnek köszönhetően, amely záloga a folyamatos fejlődésnek. Katowicénél maradva szintén érdemes kiemelni a GZM-en túl terjeszkedő Katowice nagyvárosi területet, amely nem rendelkezik konkrét menedzsmenttel, de egységes blokknak tekinthető, és 3,5 milliós népességével európai szinten is kiemelkedő nagyvárosi terület. Az országhatárok azonban a megarégiók esetében nem sokat számítanak, ha pedig Közép-Európa népsűrűségét és gazdasági gravitációs erejét nézzük, akkor a Krakkó-Katowice-Ostrava vonal a régió szíve. Rhine-Ruhr vidékhez hasonló, XIX. és XX. században iparosodott megarégió a Felső-Sziléziai nagyvárosi terület, amely Csehországból indul és egészen Krakkóig tart, amely esetben a népessége 7 millió főre tehető. Nem véletlen, hogy a pandémia alatt a cseh-lengyel határ ezen szakasza különleges státuszt élvezett a lezárások ellenére is, a gazdasági integrációja a térségnek ugyanis elképesztően fejlett.

Elhagyva a Green Banana közepét, érdemes megvizsgálni az északi kezdőpontját, a Tricityt, azaz Trójmiasto. A lengyel Pomeranian Voivodeship kikötővárosait magába foglaló metropolisz Gdańsk, Gdynia és Sopot városokat foglalja magába és 1-1,5 millió embernek ad otthont, miközben hatalmas mennyiségű tengeri kereskedelmet bonyolít le. Gdańsk és Gdynia kikötői 2019-ben közel 76 ezer tonna árut adtak-vettek, amellyel a Tricity a második legnagyobb kikötőkomplexum lett a Balti-tengeren az oroszországi Ust-Luga kikötő után. A Tricity ezen felül nemcsak komplex gazdasági környezetet teremtett, hanem nagyon fontos üdülőövezet is, a lengyel Riviéra kapuja.

Ha pedig már városhármasokról van szó, nem mehetünk el a Green Banana egyik legfejlettebb nagyvárosi területe mellett, amely az amerikai turisztikai könyvekből ismert ún. Arany Háromszög. Az Arany Háromszög városai Bécs-Pozsony-Budapest és bár a megnevezés a városok gyönyörű történelmi kincseire utal, a fejlettség nemcsak a XIX. században adta erejét ennek a hármasnak, hanem napjainkban is. Gazdasági kapcsolódásokat és gravitációs erőt tekintve a Krakkó-Katowice-Ostrava hármas melletti legnagyobb gazdasági régió, városi terület az magyar, szlovák és osztrák főváros által szegélyezett régió, amely átlagfizetéseit és életszínvonalát tekintve is méltán szolgált rá a híres megnevezésre.

A közép-kelet-európai Green Banana erejét az is növelheti, hogy egyes elemzők már a 2010-es évek közepén azt jósolták, hogy a nyugat-európai Blue Banana lassacskán keletre tolódik, a berlini fal leomlásával ugyanis a nyugati gazdaság erőközpontja Németországba került, és nem a Benelux, vagy egykoron nyugat-németországi területekre. A Blue Banana keletre sodródása pedig a régiónknak is nagy lehetőségeket rejt, egy megarégiós integrációnál ugyanis csak egy jobb dolog létezhet: két megarégió szerves integrációja, kölcsönös összefonódása.


Inkább nyomtatott formában olvasnál? Most megrendelheted a Hype&Hyper magazin negyedik számát a Store oldalunkról!


továbbiak
Alina Pash – Egy jó boszorkány
east

Alina Pash – Egy jó boszorkány

Az idén 29 esztendős ukrán énekes-rapper zenéjében hagyomány és modernitás alkotnak egymással ideális és figyelemreméltóan izgalmas elegyet. Eddigi két nagylemezével jelezte és egyben bizonyította is, hogy nemcsak feltörekvője szeretne lenni napjaink popzenéjének, hanem meghatározó tényezője is. A Motanka című dalod úgy kezdődik, hogy magyarul számolsz (egy, kettő, három, négy). Miről
A szocializmus sokoldalúsága elevenedik meg Maria Švarbová új fotósorozatában
art

A szocializmus sokoldalúsága elevenedik meg Maria Švarbová új fotósorozatában

A szlovák fotóművész, Maria Švarbová mesterien bánik a posztszovjet miliő romantizálásával: keleti örökségünk esztétikája finoman dominál minden alkotásában, miközben a képek keserédes hangulata egy utópisztikus világba kalauzol el bennünket. Švarbová Two sides-ra keresztelt legfrissebb sorozatában ezúttal a perspektivikus látásmód és a többféleség egyidejű jelenléte figyelhető meg. A fotósorozatot uraló bágyadt
Kortárs vernakularitás és globális branding – A Nobu Hotel Warsaw designjának receptje
east

Kortárs vernakularitás és globális branding – A Nobu Hotel Warsaw designjának receptje

A nemzetközi hotelláncok tervezésénél két meghatározó dilemma is felmerül: milyen mértékben reflektáljon az épület az adott lokáció sajátosságaira, és mennyiben igazodjon stílusában a központi brandhez? Hogyan kerüljék el, hogy üres klisékkel vagy a helyi hagyományok giccses hangvételű újraélesztésével próbálják megmutatni a hely szellemét a vendégeknek? A Nobu Hotel Warsaw – amely