Ha nincs megújuló energia, nincs befektetés

Ha nincs megújuló energia, nincs befektetés

Közép- és Kelet-Európában jelentős a potenciál, ami a befektetéseket illeti, azonban ennek megvannak a buktatói és igencsak feltételekhez szabott: a nagyvállalatok mostanra megkövetelik fenntarthatóbb megoldásokat és a zöldenergiát. A lengyelországi befektetések érdekében ezért olyan nagyvállalatok fordultak a parlamenthez, mint a Google, az Amazon, az IKEA és a Mercedes, azonban egyelőre kérdéses, mennyire hajlandó „zöldülni” a lengyel piac.


A lengyel piac veszíthet a versenyképességéből és a vonzóságából, amennyiben nem alkalmazkodik a jelenkor kihívásaihoz és kezd ezekre megoldásokat keresni – ismerte ezt fel több nagyvállalat is, és következésképp arra kérték a lengyel döntéshozókat, hogy mutassanak nagyobb hajlandóságot a zöldenergia alkalmazására. A Google, az Amazon, a Mercedes és az IKEA arra ösztökélik a miniszterelnököt és a parlamentet, hogy azok támogassák a zöld befektetéseket, és változtatásokat is javasoltak azon törvény kapcsán, amely a szélerőművek telepítését szabályozza. Ez utóbbinak a lazítását kérték, tekintve, hogy túlszigorítása akadályozza a zöldenergia terjedését az országban.

Lengyelország túlzással sem nevezhető zöldnek: az Európai Unió indexén, amely a környezet állapotát, az életminőségre gyakorolt hatását, valamint a politikusok, a vállalkozások, és az állampolgárok zöld törekvéseit veszi alapul, a lengyelek utolsóként szerepeltek a megszerzett 34 ponttal a százas skálán. Ugyan az országban a megújuló energiaforrások aránya 7-ről 17 százalékos arányra nőtt 2010 és 2021 között, Lengyelország továbbra is túlnyomórészt szenet használ az áram előállítására – ez az arány 2021-ben 71 százalékos volt, amellyel az EU legmagasabb arányát produkálta.

Lengyelország nem igyekezett zöld megoldások felé fordulni, azonban ez ma már számos multinacionális vállalat részéről elvárás. A korábban említett szélerőmű-törvényjavaslat egy olyan lépés lehetett volna, amely hozzájárul a fenntartható megoldások széleskörűbb elterjesztéséhez, ugyanis ez alapján szélerőművek építésénél rövidebb távolságot jelöltek volna ki a lakóépületek és a szélerőművek között minimumként. Ezt a törvényjavaslatot elfogadta a Szejm, vagyis a lengyel parlament alsóháza, azonban utolsó pillanatban buktatóba ütközött: a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt benyújtott egy módosítást, amely alapján a minimális táv a megengedő 500 helyett 700 méter kell, hogy legyen. Ugyan a hozzáadott 200 méter laikus szemmel nem feltétlen tűnhet jelentősnek, a szakértők szerint mégis számottevő, és elegendő ahhoz, hogy ellehetetlenítsen jövőbeli befektetéseket.

A kormányzó párt ezzel a lépéssel több piaci szereplő ellenérzését is kivívta, ennek pedig levelükben adtak hangot, amelyet többek között az Amazon, az IKEA, a Mercedes, a Google, valamint a lengyel acélipari- és autóipari kamarák is aláírtak. „A minimális távolság 500 méterről 700 méterre történő módosítása jelentősen csökkenti a következő évtizedben a szárazföldi szélenergia potenciálját, és ezzel a hálózatba kerülő zöldenergia mennyiségét” – szólt a levél, amelyet a világ legjelentősebb nagyvállalatai írtak alá. „Mivel a vállalkozások és a lengyel fogyasztók részéről is jelentős a kereslet a további megújuló energia kapacitás iránt, úgy gondoljuk, hogy minden kísérlet a szélenergia fejlesztésének korlátozására egy újabb elszalasztott lehetőség Lengyelországnak abban, hogy új befektetéseket vonzzon be.”

A levélben azt is hozzátették, hogy a szélenergia „jelentősen hozzájárulhatna az energiabiztonság védelmezéséhez, alacsonyabb számlákat és új munkahelyeket teremtene a lengyel állampolgároknak”. Azt is hangsúlyozták, hogy a Közép- és Kelet-Európában lehetőséget látnak a további növekedéshez, azonban a fenntarthatóságra való törekvés nem hagyható figyelmen kívül.

A fenntarthatóságra és megújuló megoldásokra sarkalló nagyvállalatok voltaképp már bőven megvetették a lábukat Lengyelországban: az IKEA 2020-ban megnyitotta a „Home of Tomorrow”, vagyis a „holnap otthona” névre keresztelt projektjét, amely kifejezetten zöld megoldásokat kínáló szobák sokaságát mutatja be egy valamikor elhagyatott épületben Szczecin városában. Az Amazon ugyancsak jelentős lengyelországi jelenléttel bír, több tízezer lengyelt alkalmaz, és 2021-ben Lengyelországban is elindította saját oldalát. A multiknak tehát rendkívül kívánatos, hogy Lengyelország döntéshozói engedjenek, és nagyobb hangsúlyt fektessenek a megújuló energia elterjesztésére.

Grafika: Pisla Réka

továbbiak
Generációs életérzés rajzfilmkockákba sűrítve | Interjú a Berlinalén elismert Erhardt Domonkos animációs filmessel
design

Generációs életérzés rajzfilmkockákba sűrítve | Interjú a Berlinalén elismert Erhardt Domonkos animációs filmessel

Ahogy mi is beszámoltunk róla korábban, Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs filmjét a Berlini Filmfesztivál Generation 14+ kategóriájában oklevéllel ismerték el, így a fiatal animációs szakember ennek kapcsán mesélt karrierlehetőségekről, motivációról és vizuális stílusokról. Hogy kerültél az animáció szakma közelébe, mikor kezdett el érdekelni? Az én rajzos „karrierem” is
Monumentálisan otthonos: a cseh No Architects tervezett új enteriőrt Prágában
design

Monumentálisan otthonos: a cseh No Architects tervezett új enteriőrt Prágában

Világos tér, nagy teraszokkal és városi kilátással – egy lakás, ahol jó főzni, enni, dolgozni és ahol a gyerekek játszanak, tévéznek, olvasnak, alkotnak és alszanak. Ilyen lett a cseh No Architects építésziroda által tervezett enteriőr Prágában. Mutatjuk! A No Architects építészei az eredeti alaprajz átalakításával kezdték a tervezést. A nappali egy
Új kedvenceink, a lengyel kalandorok!
lifestyle

Új kedvenceink, a lengyel kalandorok!

Ki lett Madagaszkár királya, és ki fedezte fel az Amazonas forrását? Hogyan lehet kerékpárral átszelni Afrikát?  Meg lehet-e kerülni a Földet autóval? Át lehet-e kelni az Atlanti-óceánon... kajakkal? Ezek nem légből kapott kérdések, hanem valójában megtörtént esetek, amelyekre a választ ebben a könyvben találod. Tündérek, királyok, harmadszülött szegény legények – manapság