Mekkorára fog nőni a Föld népessége?

Mekkorára fog nőni a Föld népessége?

Az emberiség újabb mérföldkőhöz érkezett 2022. november 15-én: a népesség elérte a nyolcmilliárdos, mondhatni lélektani határt.


A bolygó népessége egyelőre vészjóslóan növekszik, ami a Föld és az emberek számára is legfeljebb ambivalens, de semmiképp nem pozitív. A valódi kérdés azonban az, hogy mit hoz a jövő: mikor ütjük meg a következő milliárdot, mely tájakon lesznek igazán sokan, és egyáltalán mire számíthat az emberiség?

„Ez a mérföldkő egy alkalom, hogy ünnepeljük a sokszínűséget és a haladást, miközben szem előtt tartjuk a közös felelősségünket a bolygóért” – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára, aki bár ünneplésre méltónak értékelte az eseményt, egyidejűleg annak fajsúlyosságát is hangsúlyozta: semmi kétség afelől, hogy nyolcmilliárd ember egy bolygón már felvet néhány kérdést. 1950-ben, öt évvel a II. világháború vége, és az ENSZ megalapítása után a bolygó népessége 2,6 milliárdra rúgott, 1975-ben érte el a négymilliárdot, ’87-ben az ötöt, ’99-ben a hatot, 2011-ben a hetet, majd körülbelül tizenegy évvel később a nyolcmilliárdot. 47 év alatt a Föld népe megduplázta önmagát. A helyzet pikantériája, hogy az emberiség látszólag nagyobb félelemmel tekintett a jövőbe a hatvanas években, mint manapság: 1967-ben egyetemi professzorok jósoltak 1975-ben csúcsosodó globális éhezést, kötelező és elkerülhetetlen születésszabályozást, esetleges kihalást – egyszóval kész földi poklot.

A következő „nagy nap” valamivel lassabban fog bekövetkezni: várhatóan 16 év múlva, 2038-ban fogjuk elérni a kilencmilliárdot, majd több, mint húsz évvel később, 2059-ben az emberiség megérkezik a bűvös tízmilliárdhoz. Érezhető, hogy egyre hosszabb időszakok telnek majd el a fordulópontok között, a tízmilliárd elérésével pedig egyfajta stagnálás fogja kezdetét venni, ami nem véletlen: a születések száma rendre csökken a fejlett országokban, a társadalmak jellemzően elöregedőek, az idősebb generációk pedig a következő évtizedekben ki fognak halni. Az Európai Unióban az átlagos termékenységi ráta (vagyis az egy nőre jutó élveszületések száma) 2020-ban 1,5 volt, ami az Unió államainak helyzetét vizsgálva nem is olyan meglepő adat. Ennek okai széles skálán mozognak: hangsúlyos szerepe van például a női emancipációnak, a fogamzásgátlás elterjedtségének, a szexuális felvilágosultságnak és a gyereknevelés egyre növekedő költségeinek. Ezek következtében mostanra EU-szerte rendkívül elterjedt az egygyerekes családmodell. A várható élettartam ezzel szemben egyre magasabb, olyannyira, hogy 2020-ban ez az EU-ban 80,4 év volt. A nyugati világ kétségtelenül öregszik, de ez nem minden égtájon van így.

A fejlett országok elmaradottságának ellenére ugyanis a Föld népessége (egyre lassabb ütemben ugyan, de) növekszik. Erre pedig egy magyarázat van: a fejlődő, alacsony jövedelmű országokban még mindig meglehetősen magas a termékenységi ráta, amely által balanszírozzák a Föld fejlett országainak látványos lemaradását. A jelenséget jól alátámasztja a tény, miszerint a globális termékenységi ráta 2021-ben átlagosan 2,3 volt, amitől a korábban említett EU-s átlag bőven elmaradt, és azt értelemszerűen a Föld más, fejlődő részei emelték fel. Ez a ráta 2050-re várhatóan 2,1-re fog csökkenni, amiből már nem nehéz a következtetésre jutni, miszerint a Föld lakossága előbb-utóbb még a csökkenő fázist is eléri. A tízmilliárdodik csecsemő feltehetően valamikor a 2050-es évek végén jön majd világra (ám ez még korántsem biztos – volt már példa elszámolásra, illetve egyéb katasztrófák is meggátolhatják a zavartalan növekedést), a lassú növekedést pedig előreláthatólag 2086-ban (valahol 10,4 milliárd ember körül) lassú csökkenés fogja felváltani.

A tízmilliárdos népesség várható eljövetele nem globális „érdem”, hanem sokkal inkább néhány állam töretlen növekedésének eredménye lesz. A népességnövekedés témakörében nem lehet elmenni szó nélkül a két óriás, Kína és India mellett – mindkét ország népessége meghaladta az 1,4 milliárdot, és várhatóan utóbbi fog a dobogó első fokára lépni 2023-ban, megelőzve a hosszú ideje legnépesebb Kínát. A Föld népességének növekedése a következő évtizedekben pedig tulajdonképpen nyolc országban fog koncentrálódni: Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek és Tanzánia. Kongó népessége például a mai 97 millióról 2050-re sokkolóan magas 215 milliót is elérheti, de a többi állam sem marad alul sokkal: Etiópiában várhatóan 213 millióra növekszik a populáció a mostani 122 millióról, Nigéria pedig 375 millióra ugrik a jelenlegi 216 millióról. A helyzet világos: a fejlett, önmagát felvilágosultnak tartó világ lassan, de biztosan lépked a csökkenés útján, míg a fejlődő, problémák sokaságával küzdő országok populációja mondhatni exponenciálisan növekszik, amelynek oka például a szexuális felvilágosítás, valamint a fogamzásgátlás hiánya. A fejlődő világ túlnépesedésével azonban a nyugati világnak is számolnia kell.

Például azzal, hogy a globálisan már most is elképesztően széles szakadékok tátonganak a társadalmak között, ezek pedig fokozatosan még nagyobbra fognak szélesedni. Emellett azzal is, hogy a migrációra egészen más perspektívával lesz kénytelen nézni a világ – a bevándorlók démonizálása helyett mindannyiunk érdekében a megoldásokat kell keresni a helyzetre. Mindennek szele már bőven csapdossa Európát és a Föld egyéb fejlett részeit, de ez minden bizonnyal kizárólag fokozódni fog. Ennek fényében nem éppen célravezető a görcsös ódzkodás attól, hogy különböző kulturális hátterű emberekkel éljünk együtt, hiszen ez gyakorlatilag elkerülhetetlen. Mindemellett a fejlett országoknak is szüksége van és lesz humántőkére, és ha azt nem tudják kitermelni maguknak, akkor más forrásból kényszerülnek hozzájutni. A problémák pedig tulajdonképpen nem egészen az emberek számában, hanem a körülményeikben és egyenlőtlenségeikben lakozik – míg a fejlett, javakkal rendelkező államok népei folyamatosan csökkennek, addig az olyan országoké, amelyekben az alapvető szükségletek kielégítése is problémás, egyre növekednek. Mindez pedig rémisztőbb, mint az, hogy pontosan hányan is lakjuk a bolygót.

Grafika: Molnár Roland

továbbiak
Fenntarthatóságra tanít a Piqniq Budapest
lifestyle

Fenntarthatóságra tanít a Piqniq Budapest

Az étkezésünket érintő legégetőbb témakörökben (fenntarthatóság, egészségtudatosság, gazdaságosság) készültek könnyen érthető és kézenfekvő tippeket tartalmazó videók azoknak, akik okosabban és tudatosabban szeretnének élni. Régóta tudjuk, hogy lassabban, okosabban, fenntarthatóbban kellene élni, és hogy most van itt az ideje pozitív, bátorító és előremutató megoldásokat eszközölni, hiszen túlzás nélkül a jövőnk a
Tojáshéjon táncoló alkotások | Maria Bartuszová a Tate Modernben
design

Tojáshéjon táncoló alkotások | Maria Bartuszová a Tate Modernben

Az egyik legismertebb szlovák képzőművész életművét a legendás londoni kortárs múzeumban állítják ki. A londoni Tate Modern a világ egyik legfontosabb kortárs központja, így igen nagy szó, ha valakinek önálló kiállítása nyílik az intézményben. Bár Maria Bartuszová (1936–1996) már nem érhette meg műveinek bemutatását, a retrospektív tárlat az egész
Twisted #5 – Rendhagyó ételpárosok
lifestyle

Twisted #5 – Rendhagyó ételpárosok

Ízlések és pofonok – mondjuk akkor, amikor kedvelünk valamit, amit más éppen nem szeret, vagy éppen mi botránkozunk meg az ő választásain. Bizonyos kombinációk ugyanis furcsának tűnhetnek elsőre, mégis működnek a valóságban. Aktuális epizódunkban jöjjenek a híres-hírhedt párosok! Valószínűleg mind hallottunk már valakiről, aki ismer valakit (ugye), aki nem úgy fogyaszt