fbpx
Nyomj Entert

Ukrán tervezők, akiket nem téveszthetünk szem elől I.

A Hype&Hyper szerkesztőségében rengeteg tehetséges, egyedi látásmódú ukrán tervezőt, művészt és márkát követünk, akiknek a bemtatkozáshoz eddig is igyekeztünk platformot biztosítani. A jelenlegi helyzetben azonban kiemelten fontos, hogy ne veszítsük szem elől, és támogassuk őket, ahogy csak tudjuk! Újonnan induló sorozatunkban ezeket a számunkra kedves karaktereket és brandeket gyűjtjük össze.


KSENIASCHNAIDER

A KSENIASCHNAIDER egy ukrán-orosz házaspár, a divattervező Ksenia és a grafikus Anton Schneider független divatháza. A 2011-ben alapított, világszerte ismert ukrán brand női és férfi ready-to-wear és upcycling ruhákat és kiegészítőket készít. Jellegzetes sziluettek, patchwork technika, bevállalós farmerek és fenntartható anyaghasználat jellemzi őket. „A KSENIASCHNAIDER ukrán márka. Szeretjük hazánkat és mindenben támogatjuk. Igyekszünk erősek és nyugodtak maradni ezekben a bizonytalan időkben” – nyilatkozták az aktuális helyzetről.


Have A Rest

Alina Dolinina smart bőrönd márkájában az innováció, az utazás és Ukrajna szeretete egyesül. A bőröndjeikbe mérleget és powerbanket is építettek, kampányaik során pedig Ukrajna legszebb helyeire hívják fel a figyelmet, aminek kapcsán egy matrica kollekciót is a piacra dobtak. Legutolsó kollaborációjuk a fent említett KSENIASCHNAIDER márkával készült: a Holo Trip kollekció darabjai újrahasznosított műanyagpalackokból és a régi táskáikból készültek. „Békét akarunk. Szabadságot akarunk Ukrajnánknak. Büszkék vagyunk arra, hogy a hazánkban fejlesztjük vállalkozásunkat, és azzal foglalkozunk, amit a legjobban szeretünk” – írták az aktuális történések fényében.


Gunia Project

A sokoldalú Gunia Project alapítóival, Natalja Kamenszkával és Marija Gavriljukkal már többször is készítettünk interjút: első alkalommal az ukrán kézműves hagyományok friss újraértelmezéséről és a kollekcióik mögött rejlő etnográfiai kutatásokról beszélgettünk, decemberben pedig az új karácsonyi kerámia kollekciójukról és az ukrán ünnepi hagyományokról meséltek. A repertoárjuk hihetetlenül változatos: fából, üvegből, kerámiából és textilből készült tárgyakat, ékszereket, gyertyákat és lakásillatosítókat készítenek, továbbá szövéssel, hímzéssel és kötéssel is dolgoznak.

​​„Termékeink megalkotásakor az ihletet mindig a szeretett otthonunk adja: a lélegzetelállító természete, régre nyúló és komplex történelme, sokszínű kultúrája és szent hagyományai. Nagyra értékeljük bátor, támogató, erős, őszinte és együttérző embereinket. Csodáljuk az általuk épített épületeket, a könyveket, amelyeket írnak, a repülőgépeket, amelyeket építenek, a dalokat, amelyeket énekelnek, és az országot, amelyet védenek. Az országot, ami tele van lélekkel és tehetséggel. Ukrajnára érdemes büszkének lenni! Ukrajnában élünk, és azt akarjuk, hogy mindenki megismerje és tisztelje ŐT! Egy olyan világról álmodunk, ahol Ukrajna nem a háborúról, hanem hatalmas szelleméről ismert” – írták nemrég az Instagram oldalukon.

KSENIASCHNAIDER | Web | Facebook | Instagram

Have A Rest | Web | Facebook | Instagram

Gunia Project | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük