fbpx
Nyomj Entert

Welcome the Echoes of Hungary

Mire gondol egy külföldi, ha azt hallja, hogy magyar zene? Mi történik akkor, ha egy külföldi zenész Magyarországra látogat, felfedezi a tájak és városok hangulatát és ezalatt új kontextusba kerülnek az általuk már megszerzett tapasztalatok és szerzemények? Alkotásaikban elvegyülnek az itt tapasztalt hangok, ízek és tájak. A következő hetekben a Hype&Hyper oldalán tizenkét nemzetközi, zömében kelet- és közép-európai zenei előadót mutatunk be, ráadásul olyanokat, akik az elmúlt két hónapban Magyarországon jártak és nem mindennapi helyszíneken alkottak: a Káli-medencétől Tokajon át, a modern klasszicizmustól az experimentális jazzig, Ukrajnától-Ausztriáig, please welcome the Echoes of Hungary.


fotó: Gaál Dániel – a képen Ofelia szerepel a káli-medencei forgatáson

A zene mint közös nyelv, híd a különböző kultúrák között. Erre a kapcsolódásra ma különösen nagy szükségünk van, hiszen a világunkat globálisan sújtó nehézségeken és ennek bizonytalanságán csak az emberi kapcsolatok lendíthetnek túl. Aktuális projektünk, az Echoes of Hungary célja Magyarország desztinációinak bemutatása különböző zenei stílusokat képviselő nemzetközi művészek lencséjén keresztül, hiszen az ország legkülönbözőbb pontjain elhelyezkedő zenei intézmények és mai közkedvelt szórakozóhelyek egy olyan gazdag zenei kultúráról tanúskodnak, amely feltételezi, hogy hazánkban nemcsak fantasztikus zenészek, de zenére szomjazó emberek is szép számmal élnek.

Az elmúlt két hónapban a Hype&Hyper csapata tizenkét nemzetközi, főként a kelet-közép-európai régióból érkező vagy ott tevékenykedő zenészt hívott az országba a Visit Hungary és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében, hogy egyéni érdeklődési körüknek megfelelően néhány nap vagy óra leforgása alatt járjuk be együtt hazánk különleges helyszíneit. Így a projekt során megszólalt a zene az ELTE Füvészkertben, de az Őrség éjszakai erdejének sűrűjében is. 

fotó: Gaál Dániel – Lenny Filipova akusztikus live előadása az ELTE Füvészkertben

Az itt szerzett élményekből zenés videók, a művészeket bemutató portréfilmek, valamint egy angol nyelvű magazin is készült Echoes of Hungary néven, mellyel szeptembertől Magyarország különböző zenéhez kapcsolódó és egyéb helyszínein, valamint a világ különböző tájain találkozhat majd a közönség. 

A kiadványban szereplő interjúkról és a zenészek által érintett helyekről itt, a Hype&Hyper online hasábjain is olvashattok majd a következő hetekben. 

Izgatottan osztjuk meg az elmúlt hónapok munkáját, mely rengeteg izgalmas karaktert, klasszikus vagy akár experimentális jazz dallamot, utazást, tapasztalatot és jó hangulatot tartogatott és ismét új megvilágításba helyezte azt a megrendíthetetlen és egyszerű állításunkat, miszerint a kelet-közép-európai régió és a benne élők nemcsak különbözők, hanem különlegesek – és nemcsak a világ ezen részét formálják, hanem globálisan is érdekesek. 

fotó: Gaál Dániel – Sylwia Lipka a Füzéri vár kápolnájában

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük