A szatíra szatírája – A Zsigmond Dora menswear és Dimén Áron tetoválóművész kollaborációja

A szatíra szatírája – A Zsigmond Dora menswear és Dimén Áron tetoválóművész kollaborációja

A ZSIGMOND DORA férfiruhamárka 2014-ben indult útjára; debütálása óta gyorsan növekedett és azóta már Japánban, Németországban, Kanadában, Spanyolországban, Belgiumban, valamint számos online áruházban is megtalálhatók jellegzetes ruhadarabjai. Védjegye a magyar hagyományok megőrzése és átültetése időtálló ruhakollekciókba, amelyek organikus és újrahasznosított anyagokból jönnek létre. A legújabb őszi-téli kollekcióban a laza, de szögletes sziluetteket egy tetoválóművész mintái teszik még karakteresebbé.

A Zsigmond Dora menswear amellett, hogy elkötelezett a magyar folklór és paraszti kultúra hagyománya iránt, márkaidentitásának fontos részét képezik a különböző, más területről érkező alkotói együttműködések is. „Ez egy módja annak, hogy visszaadjunk a közösségnek: támogatjuk a művészeket, a kézműveseket, valamint segítünk egymásnak fejlődni és olyan irányba haladni, amit egyedül talán nem tennénk meg” – jegyezte meg Dóra, a márka alapítója. A tervező dolgozott már együtt a Botanikával, Vecsei Zsófi kalapkészítővel vagy Makeky Mlouha cseh művésszel is, legutóbbi, OBSCURE nevű kollekciójának mintáit pedig a csíkszeredai származású Dimén Áron tetoválóművész alkotásai díszitik.

Az OBSCURE ruhadarabok tervezésekor Dórát egy olyan korszak inspirálta, amiről nem sokan beszélnek: a kollekció a magyarországi kuláküldözés időszakához nyúlik vissza. „A kulákok földbirtokos parasztok voltak, akik hirtelen – a rendszerváltáskor – veszélyt jelentettek a szocialista rendszerre. Üldözésük gyötrelmes volt, és a hatalmon lévők állandó rettegésben tartották őket. Ez egy komor inspirációs forrás, de mégis egy fontos témát dolgoz fel, ami alig-alig szerepel a történelemkönyvek lapjain. Az Áron által készített, kollekcióhoz tervezett minták az 1950-es évek kulákellenes propagandaplakátjait idézik meg; mondhatni, hogy a szatíra szatírája, és én pontosan ezt az érzést szerettem volna megidézni a kollekcióval” – mondta el Dóra.

Dimén Áron alkotói világa nemcsak a kollekció, hanem a márka filozófiáját is jól kiegészíti. „Áron művészete nyers, sötét és torz. Néha eléggé klausztrofób, de mégis van benne egyfajta sötét humor” – egészítette ki Dóra.Igyekeztem ráhangolódni a kollekció témájára, majd több rajz közül választottunk ki egyet. A munkáimnak van egy kissé nyomasztó, groteszk hangulata. Alkotás közben fontos számomra, hogy ne gondoljam túl az adott témát; sokszor igazából azt sem tudom, hogy éppen mi fog kisülni az egészből, csak hagyom, hogy a vonalak és a formák vigyenek magukkal” – részletezte Áron.

A tetoválóművész egyébként a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem grafika szakán tanult, majd kis idő után költözött Budapestre. Munkája során már többször is felmerült, de sosem érezte igazán, hogy a tetováló szakma az ő világa lenne, azonban amint kipróbálta, egyből beleszeretett. Igaz – főként az elején – sokszor az alkotás rovására ment, de elmondása szerint kezdi megtalálni az egyensúlyt a képzőművészet és a tetoválás között. „A Dórával való kollaboráció pont ezen egyensúlykeresés hatására jött létre” –  jegyezte meg.

Dóra következő tavaszi-nyári kollekciójából is kaphattok már egy kis ízelítőt a márka Instagram-oldalán. A tervező eddigi legszínesebb, UNRIPE elnevezésű ruhadarabjait ezúttal a 19. századi kastélyokról készült régi fényképek ihlették; különlegességük, hogy helyi kézműves által készített, szitanyomott motívumok díszítik. A kollekció további részletei majd jövő márciusban lesznek elérhetőek, amikor az UNRIPE a boltokba kerül. Addig is nézzetek szét a ZSIGMOND DORA menswear honlapján: a Dimén Áron kollaboráció darabjait ezen, az OBSCURE további szettjeit pedig ezen a linken tudjátok elérni.

ZSIGMOND DORA menswear | Web | Facebook | Instagram
Dimén Áron | Instagram

továbbiak
A GUNIA Project új kollekciója gyermekkori emlékeinket idézi meg
design

A GUNIA Project új kollekciója gyermekkori emlékeinket idézi meg

A GUNIA Project 2023-as újévi kollekciójának fókuszában a nyúl áll. Az ukrán márka most is friss és divatos tárgyak formájában éleszti újjá az ukrán kézműves hagyományokat. Az alapítókat az új kollekcióról, a nyúl szimbólumáról és kedvenc tárgyukról is megkérdeztük. A GUNIA Project újévi kollekciója kerámiákat, illatos gyertyákat, asztali textíliákat és
Tokiótól Varsóig – A japán UNIQLO pop-up üzletet nyitott Lengyelországban
uniqlo

Tokiótól Varsóig – A japán UNIQLO pop-up üzletet nyitott Lengyelországban

Az egyszerű vonalvezetésű, megfizethető árú és jó minőségű ruhák között minden alapdarab megtalálható, amire szükség lehet egy gardrób összeállításához. Ez a titka az ázsiai szigetország legismertebb ruházati márkájának, a UNIQLO-nak, amely világszerte közel több mint 2400 üzletet üzemeltet. A lengyel fővárosban, a Marszałkowska utcán haladva nehéz eltéveszteni a cég jellegzetes
A modern nő tíz arca | Anka X Hajdú Anett
design

A modern nő tíz arca | Anka X Hajdú Anett

Bemutatkozik az ANKA ART limitált, kézzel készült legyezőkollekciója, amelyet tíz női karakter inspirált. A darabok különleges divatkiegészítőként és egyedi lakásdekorációként is funkcionálnak. Az Anka legyezőmárka egyedi, évente új kollekcióval és egyben együttműködéssel megjelenő művészeti almárkája, az ANKA ART első limitált darabjait Hajdú Anett illusztrátor álmodta meg. Anett 2011-ben diplomázott a