„A szikra az, ami az igazán jó végeredményhez kell” | Studio DARE

„A szikra az, ami az igazán jó végeredményhez kell” | Studio DARE

„Dare”, azt jelenti: „mer”, „merészel”, „merészkedik”, „bátorkodik”, „veszi magának a bátorságot”. Demecs Fanni, grafikus és a főlevéltárosi múlttal büszkélkedő Zámbó István, márkanevükhöz hűen, mertek nagyot álmodni, és megalapították saját grafikai stúdiójukat. Nomen est omen, minek is ragoznánk. Bemutatjuk a Studio DARE-t!

Mikor és hogyan kezdődött a Studio DARE története?

Isti:Fannival 2011-ben kezdtünk randizni, majd másfél év után összeköltöztünk, és éltük az egyetemisták életét. Fanni a MOME tervezőgrafika szakára járt, és közben fél évet töltött Erasmus-ösztöndíjjal Koppenhágában a KADK-n (The Royal Danish Academy of Fine Arts – a szerk.), majd három hónapig dolgozott Stockholmban, a Bedow Studionál.

Én az ELTE Bölcsészettudományi Karán végeztem el a történelem alapszakot, majd a levéltáros mesterszakot. Utána öt és fél évig dolgoztam Budapest Főváros Levéltárában, ahonnan főosztályvezető-helyettes főlevéltárosként jöttem el 2018 végén. Számomra emiatt különösen szimbolikus a márkanév, ami mellett döntöttünk: a közszférából, egy teljesen más területről, és egy felívelő karriert a hátam mögött hagyva mertem változtatni, és valami újba belekezdeni. Igényem volt arra, hogy a saját magam munkaadója legyek és ezzel a kezembe tudjam venni a kontrollt. Egy családi vállalkozás kézenfekvőnek tűnt mindkettőnknek, mivel számos példát láttunk arra, hogy sikeresen működhet ez a felállás. Az elmúlt bő egy év Fanni mellett, igazolja számomra, hogy jól döntöttem.

Balra: Demecs Fanni, art director. Jobbra: Zámbó István, projektmenedzser (fotók: Studio DARE)

Fanni: A saját stúdió ötlete már az Erasmus-program alatt megfogalmazódott bennem, és ezt tartottam szem előtt akkor is, amikor gyakornoknak jelentkeztem. A Bedow alapítójától, Perniclas Bedow-tól sokat tanultam, nemcsak a tervezést illetően, hanem arról is, milyen az élet egy stúdióban. Az egyetem után sokáig szabadúszó voltam illetve belecsöppentem egy-két filmes projektbe („A kém, aki dobott engem” – 2018; „Hanna” – 2019). 2018 elején aztán megfogalmazódott bennünk Istivel a közös vállalkozás gondolata, de közel egy évet kellett várnunk, hogy a csillagok összeálljanak, míg végül 2019 januárjában létrejött a Studio DARE.

A stúdiót ketten alkotjátok: Isti mint projektmenedzser vesz részt a márkaépítésben, Fanni, te pedig art directorként dolgozol. Hogyan néz ki nálatok a munkamegosztás?

Isti: A stúdió létrehozásával az egyik fő célunk az volt, hogy Fanni elsősorban a tervezési feladatokra tudjon koncentrálni, hiszen legyen szó akár egyéni vállalkozásról, akár néhány fős cégről, a munka megszervezése és az adminisztráció időt igényel. Én legfőképp a szervezéssel foglalkozok, amibe a napi szintű adminisztrációs munkán túl minden olyan munka beletartozik, ami nem a konkrét grafikai feladatot jelenti. Emellett folyamatosan fejlesztem magam: újabban például a honlapkészítés kezdett el foglalkoztatni, ugyanis a megkereséseinkből azt a tapasztalatot szűrtük le, hogy igény van kevésbé komplex, webes „névjegyként” működő honlapokra is. Ezt az igényt igyekszünk kiszolgálni abban az esetben, ha a stúdió készíti a teljes vizuális arculatot.

Fanni: Próbáltuk úgy szervezni a munkamenetet, hogy mindenki azt csinálja, amihez ért. Én tervezek és foglalkozom a vizuális feladatokkal, Isti pedig „ügyvezet”: intézi az e-maileket, adókat, számlákat, és bármit felkutat, amire szükségem van. A honlapunkon mi ezt így fogalmaztuk meg: „Fanni: art director.brave.creator of visuals. Isti: projectmanager.smart.the most detail oriented researcher.”

Az általános iskolai évekből mindenki emlékszik a vonalas, négyzetrácsos füzetekre: a ’70-es évek óta generációk nőttek fel a Fűzfői Papírgyár által gyártott noteszeken. Hogyan kerültetek kapcsolatba a papírgyárral, és miért volt szükség redesign-ra éppen egy ilyen ikonikus tárgy esetében?

Fanni: Az egész úgy kezdődött, hogy az Erasmus alatt témát kerestem a szakdolgozatomhoz. A dán környezet nagyon inspiráló volt és megfigyeltem, mennyire értékelik, hordják, veszik a saját márkáikat, hogy számukra ez természetes része a mindennapjaiknak. Ezzel a jelenséggel szerettem volna kezdeni valamit itthon. Így kerültek elém a régebbi magyar márkák. A Fűzfői „kishajós” füzetkollekció több szempontból is ideális választásnak tűnt: láttam benne fantáziát, kutatható volt a története, és mivel veszprémi vagyok, egy adag lokálpatriotizmus is közrejátszott a döntésemben. A szakdolgozatom írásakor segítséget kértem a Fűzfői Papírmanufaktúrától a márka- és gyártörténettel kapcsolatban, és ugyan a dolgozathoz nem volt feltétel, de a saját szórakoztatásomra a füzeteket is megterveztem. Annyira megtetszett nekik az új terv, hogy diploma után felkerestek, és azt mondták, szeretnék felhasználni. Egyrészről nem mondanám, hogy szükség volt a redesign-ra: ez az egyik legolcsóbb kivitelű füzet a piacon, a célcsoport, akinek szól, így is, úgy is megveszi. Másrészről viszont nagyon fontosnak tartom, hogy az iskolások találkozzanak olyan vizuális kultúrával, ami nem a „Disney-Marvel-kiscica-versenyautó” tengelyen mozog, és ha valaki ezt nem képes megfizetni, akkor is igényes füzetet fogjon a kezébe.

Fotó: Kustos Nikolett

Röviden az történt, hogy felmértem mi az, amitől ezek a füzetek felismerhetőek és mi az, amihez hozzá lehet nyúlni. Egyértelműen a színek, a vignetta és a kívül is látható vonalazás meg kellett maradjon. A színeket harmonizáltam egymáshoz, az alsós vonalas füzetek között felismerhetőbb a különbség, ezzel is megkönnyítve az anyukák tájékozódását. A címkén kezdettől fogva két vonal volt, pedig minden gyerek három dolgot ír a füzetére: név, tantárgy, osztály – ezért az új füzeteken már három vonal van. Továbbá eltüntettem a piros keretet, amivel nyomólemezt spóroltunk, így majdnem minden füzet kétszínnyomásos lett, a sötétkék pedig csak egy.

Harmónia” füzetsorozat (fotók: Lakos Máté)

A papír minőségén és a belívek színén is változtattunk, de ez az átlag felhasználónak nem tűnik fel, és nem is baj. Ezek nem nagy változások, a füzet mégis egy fokkal minőségibb élményt nyújt a felhasználónak. A legjobb példa erre a nagymamám. Mikor büszkén vittem neki vasárnap az első elhozott példányokat a nyomdából, és átnyújtottam a régivel együtt, azt se tudta, mit mondjon, és csak annyit mondott: „De hát ez ugyanaz!” Pontosan, csak egy picit modernebb, egy picit költséghatékonyabb és egy picit jobb kézbe fogni! Ezt szerettem volna elérni! Azóta többször is dolgoztunk együtt a céggel, és tavaly szponzorálták a stúdió rajzpályázatát is, amit elsős és másodikos gyerekeknek írtunk ki Veszprém megyében.

„Harmónia” füzetsorozat (fotók: Lakos Máté)

A kerámiatervező Fű Borbála és a londoni Print Theorem divatcég is az ügyfeleitek között szerepel. Az egyik egy hazai, egyszemélyes márka, míg a másik egy külföldi luxus brand. Mesélnétek ezekről az együttműködésekről? Milyen tapasztalatokkal lettetek gazdagabbak egyiknél-másiknál?

Fanni: Borival (Fű Borbála, a Fű Borbála ceramic design márka alapító-tervezője – a szerk.) padtársak voltunk középiskolában, és azóta is nagyon jó barátok vagyunk. Profi a szakmájában és nekünk természetes volt, hogy mi tervezzük a logóját. Egy egyszemélyes márka, főleg ha barátról van szó, a legkönnyebb eset: ismerem a stílust, az embert és a munkákat is, így ez a projekt igazán laza, és folyamatosan bővül kiegészítésekkel attól függően, mikor mire van szüksége a márkának.

Fotók: Szendeff Lőrinc és Sebastian Kreuzer

A Print Theorem márkával pedig 2016 óta dolgozunk együtt. Lubna Ashraf, a brand alapítója Behance-en talált rám, és felkért egy lookbook megtervezésére. A minta kollekcióik mindig egy adott narratívára épülnek, általában valamilyen aktuális társadalmi problémára reflektálnak, amelyek mellett mi is teljes mellszélességgel ki tudunk állni, és szívesen tervezünk nekik. Közös erővel fejlesztjük a márkát, és 2019 végén pedig elkezdtük a teljes arculat frissítését is.

Fotók: Lubna Ashraf

Sokszor nagyon inspirálóan hat ránk az ügyfél maga: a munkához való hozzáállása, kreativitása, jövőbe tekintése. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk a munkaszervezésről azzal kapcsolatban, hogy mennyire jó és kivitelezhető a távmunka, ha mindkét fél reálisan látja a projektet és kommunikál a másikkal. A munkánk nagy része szervezésből, intelligens gondolkodásból és kommunikációból áll – igyekszünk minden projektünkben egyre jobban használni ezeket. Nagyon szeretünk más kreatív alkotókkal, illetve cégekkel partnerséget kialakítani, mert az ő szemükben is ott van a szikra, ami az igazán jó végeredményhez kell.

Milyen projekten dolgoztok mostanság? Mivel telnek a napjaitok?

Fanni és Isti: Amióta cég lettünk, home office-ban dolgozunk és már érett a gondolat, hogy szeretnénk elköltözni Budapestről. Egy meglehetősen intenzív filmes projekt után pihentünk pár hetet Kanadában, majd februárban Veszprémbe költöztünk, itt alakítottuk ki az életünket és a stúdiót. Persze folyamatosan járunk Budapestre, személyes megbeszélésekre vagy nyomdai indulásokra, de összességében már innen irányítunk. Most pár kisebb arculaton dolgozunk, könyvtördeléssel és borítótervezéssel telnek a napjaink. Közben pedig folyamatban van a Print Theorem csomagolásainak és egy másik, magyar bőrápolási márka csomagolásának a tervezése.

Alapvetően nem sokat változott az életünk, a mostani helyzet alatt megszaporodtak az e-mailek és a Facetime megbeszélések, de ugyanúgy dolgozunk, mint eddig. 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, ez is inspirál minket, hogy új ötletekkel álljunk elő, ha pedig felszabadul egy kis időnk, azt a személyes projektekre igyekszünk fordítani.

Studio DARE | Facebook | Instagram

továbbiak
CEE_RO | Ilkapilka
east

CEE_RO | Ilkapilka

Időtlen, letisztult vonalvezetésű, kényelmes és minden korosztály számára alkalmas, ráadásul teljes mértékben kézzel készült és környezetkímélő, öko ruhadarabok. Az Ilkapilka egy igazi slow design szemléletű márka, amelyben felfedezhető némi skandináv egyszerűség és a természet iránti szeretet. Interjú! Váncsa Ilka a Temesvári Nyugati Egyetem textiltervező szakán diplomázott. A különböző anyagok, textíliák
Elvesztett terek - a karantén iroda koncepció
architecture

Elvesztett terek - a karantén iroda koncepció

A koronavírus járvány miatt körülbelül 3 milliárd embernek kell jelenleg otthon maradnia, és közülük több millióan folytatják a munkavégzést. 2020-ra a „home office” már nem számít ismeretlen fogalomnak a legtöbb iparági, szakmai és földrajzi területen, azonban teljes operációknak az alkalmazottak nappalijába és az online felületekre költöztetése mindenképpen újdonságot jelent. Sokan
Élet(tér) a járvány után | Egy designer szemével
design

Élet(tér) a járvány után | Egy designer szemével

A karantén ugyan nem tart tovább néhány hétnél, esetleg hónapnál, de az élmény valószínűleg hosszabb távon is rajta hagyja a nyomát az életünkön, az életformánkon, így a tereinken is. A kényszerűen otthon töltött időnek, a home office-nak, a be-, illetve összezártságnak, már most megvannak a tanulságai – kérdés, hogy ezek a