Cseh design a Costa Rica-i dzsungelben | Atelier Villa

Cseh design a Costa Rica-i dzsungelben | Atelier Villa

Nehéz eldönteni, hogy a Formafatal építésziroda által tervezett épület vagy a környezete a szebb. Az erdő közepén megbújó villa messziről egy nagy terasznak tűnik, ahonnan egészen a Csendes-óceánig ellátni.

Ritkán tudjuk valamire egyszerre használni az éteri és a nyers kifejezéseket, de az Atelier Villa-ról mindkettő eszünkbe jutott. A cseh Formafatal építésziroda tervezte épület szinte lebeg a dús, trópusi növényzet közepén, miközben a föld tónusokban játszó textúrái, a beton, az alumínium, a vas, valamint a különböző trópusi fák (teakfa, brazil diófa) nagyon is leföldelik.

Fotók: BoysPlayNice

A villa az Art Villas Resort csoport része, két másik nyaralóval és egy multifunkcionális pavilonnal együtt. A komplexum egészéért a Formafatal építésze, Dagmar Štěpánová felelt. A legutóbbi Atelier Villa, a tulajdonosnak és a családjának készült.

A 26 méter hosszú, téglalap alaprajzú ház egyik fele fantasztikus kilátást nyújt a dzsungelre, és a távolban húzódó óceánra. Másik fele pont az ellenkezője: a monolit, út felé néző fekete homlokzat ablaktalan maradt a privát szféra védelmének érdekében. Azonban – vagy épp ezért – így is nagyon látványos. A fa homlokzatot a shou sugi ban, tradicionális japán égetéses eljárással kezelték, így akár több évtizedre is ellenáll a természet és az idő hatásainak.

A villa térkiosztása is követi azt a minimalista irányt, melyet az alaprajza kijelölt. A konyha, a fürdő és a tároló helyiségek a fekete fal mentén helyezkednek el, hogy meghagyják a nyitott tereket a hálóknak és a nappalinak. Itt szinte megszűnik a határ kint és bent között – olyan érzésünk lehet, mintha egy hatalmas teraszon lennénk. Nem meglepő módon a villához feszített víztükrű medence is tartozik. Azért, hogy a tűző napfényben is lehessen használni, részben tetővel fedték be.

Az enteriőrökben pár kivételtől (a pihenő és az étkezőszékektől) eltekintve, minden berendezés kifejezetten a villába készült. A Formafatal itt helyi kézműves mesterekkel dolgozott együtt, de azért pár nívós cseh design darabot is becsempészett, mint például a Bomma lámpáit.

A Formafatalt vezető Dagmar Štěpánová és csapata annyira beleszeretett a megbízásba, hogy jelenleg saját Costa Rica-i bázisukat tervezik, ami valljuk be, teljesen érthető.

Fotók: BoysPlayNice

Formafatal | Facebook | Instagram

BOYSPLAYNICE | Facebook |  Instagram

Art Villas Resort Costa Rica | Facebook | Instagram

továbbiak
MOME Segítő Pakkok | Gondos pakk idősek számára
design

MOME Segítő Pakkok | Gondos pakk idősek számára

A letölthető babakelengye után itt a MOME Segítő Pakkok második, ezúttal a 65 év feletti korosztályt célzó csomagja, a Gondos pakk. Mutatjuk! A MOME Segítő Pakkok kezdeményezésről írtunk már nektek korábban [https://hypeandhyper.com/mome-segito-pakkok-letoltheto-babakelengye/]. Lényege olyan digitálisan letölthető fontos információkat, útmutatókat tartalmazó, és kis energiaráfordítással összerakható csomagok létrehozása, amelyekkel
AKU | Brutalista arculat
branding

AKU | Brutalista arculat

Minimalista, átalakuló alapformák piros, fekete és szürke árnyalatokkal társítva. A tallinni AKU design stúdió egy igazi brutalista formavilágú arculatot alkotott a 2019-es Tallinni Zenei Hét (Tallinn Music Week) [https://tmw.ee/] számára. Mutatjuk! A fesztivál mottója „A holnap zenéi, művei és eszméi” („Tomorrow’s music, arts and ideas”) tökéletes összhangban
Elektrėnai | Csernobil klónja
east

Elektrėnai | Csernobil klónja

Egy litván fotós, Jonas Kryžanauskas [https://www.behance.net/johnwhogotcrucified] és három barátja egy napon úgy döntött, hogy felfedezi Elektrėnai két legikonikusabb helyszínét: egy elhagyatott, tíz éve őrizetlen vidámparkot és egy erőművet, amely épp rekonstrukció alatt áll, hogy megfeleljen az EU biztonsági követelményeinek. A hely atmoszférája a fotóst Pripyat városára