Így harcolnak a litván elfek az orosz dezinformációs trollok ellen

Így harcolnak a litván elfek az orosz dezinformációs trollok ellen

Álhírek, NATO ellenes uszítások, megrendezett tüntetések. A háború az online térben is folyik. Az orosz, esetenként fizetett internetes trollokkal szemben egy titkos litván civil csoport lép fel: az elfek. Kezdetben még ötvenen sem voltak, mára már több ezren vannak és már más országokban is tevékenykednek. Elemzésünk.


A ‘norn’ a skandináv mitológiában a természetfeletti lények csoportja. Ide tartoznak az elfek is, akik az emberekhez jóindulatúan viszonyulnak és pozitívan formálják őket, de sajnos nem minden norn elf. Vannak, akik istenek, mások pedig trollok, akik nem éppen jó szándékkal közelítenek az emberekhez. Ők félelmetes, gonosz lények, akik sötét barlangokban laknak. Manapság már a troll mást jelent számunkra, főképpen az internetes berkeken belül. Egy olyan személy, aki provokatív, ingerlő módon zavar és uszít egy közösségi média felületen. De ezekkel a trollokkal szemben ki fogja felvenni a harcot?

Litván elfek az orosz trollok ellen

Az elfek egyedülálló jelensége 2014-ben született meg Litvániában, az ukrajnai Majdan téren történt eseményeket követően, amikor a tüntetők, és az oroszok által támogatott Viktor Janukovics elnök kormánypárti erői között összecsapások voltak. Nem sokkal később Oroszország megtámadta Ukrajnát és megszállta területének egy részét. A konfliktus a digitális térben is kitört, hiszen az ukrajnai eseményeket dezinformációs támadások és folyamatos propagandaáradat követte.

Ezek a trollok a dezinformációs támadásokat és a propagandát nem ingyen terjesztették és terjesztik még ma is. A Fontanka nevű újság egyik munkatársa beépült egy szentpétervári központú trollhadseregbe, ahol havonta 500 eurót (190 ezer forintot) kapott azért, hogy kommenteket írogasson közösségi oldalakra – írja a Sky News.

Molnár Roland | Hype&Hyper

Az Ukrajnában zajló zavargások arra ösztönöztek egy negyven, hasonlóan gondolkodó személyből álló csoportot, hogy elkezdjenek szembeszállni a Kreml-párti trollokkal az online médiában. Létrejött egy közösség, amely különböző területek szakembereit tömöríti: külpolitika, kiberbiztonság, informatika, gazdaság, környezetvédelem és így tovább. A csoport tagjai elkezdték magukat elfeknek nevezni, mivel a Kreml-barát trollok ellenerejeként alakultak meg.

„Valahogy el kellett neveznünk a csoportunkat. Mi legyen a neve? Nos, a trollok ellen harcoltunk, ezért azt mondtam: legyünk elfek!” – magyarázta Mindaugus, a litvániai jelenség egyik elindítója.

A mozgalom végül átterjedt Észtországra és Lettországra, majd más országokra is, köztük Csehországra, Finnországra, Szlovákiára és Ukrajnára. 2021-ben Németországban megalakult az első nyugat-európai tagozat is. Folyamatosan változó tagságuk több ezer főre tehető, és már újságírók, informatikai szakemberek, üzletemberek, diákok és tudósok is részei a szervezetnek.

A mozgalom munkája önkéntes, nem fizetett, államoktól és kormányoktól független. Tevékenységük, állításuk szerint, szigorúan legális. Határozottan elítélik a bűncselekmények minden formáját, például a hackertámadást vagy a kiberkémkedést, és többnyire az orosz dezinformáció és annak elkövetőinek, például a trolloknak a megfigyelésére szorítkoznak. A csoport kezdetben névtelenül dolgozott. Mint azt az elf mozgalom egyik alapítója a The Independentnek elmondta: az elfek egy védekező erő, amely nem hajt végre kibertámadásokat és nem terjeszt ellenpropagandát sem.

Ennek ellenére most mégis részt vettek támadásokban

Az orosz-ukrán háború kezdete óta a litván elfek aktívan részt vettek az orosz és fehérorosz állami intézmények, propagandaközpontok és infrastrukturális oldalak elleni DDOS-támadásokban. A vezetőjük, Hawk szerint az online zajló küzdelemmel támogatják ukrajnai testvéreiket. Ezek a támadások, amelyekben az Anonymous, egy hírhedt aktivista hackercsoport is aktívan részt vett, napokig blokkolták a hozzáférést, a magánbankoktól kezdve az RT-n és a Szputnyikon át az orosz védelmi minisztériumig, számos weboldalhoz.

Az elfeknek különböző típusai vannak. Míg egyesek a hamis információk verhetetlen leleplezői, mások a Kreml-párti trollok elleni online kampányokat folytatnak. Már a megalakuláskor a csoport saját megfigyelő eszközt fejlesztett ki a hírportálokon megjelenő ellenséges kommentek követésére. Elkezdték összehangoltan megjelölni az online cikkek kommentjeiben található álhíreket, és végül létrehoztak egy titkos, Yorkshire kutyákról szóló Facebook-csoportot, hogy elkerüljék a feltűnést. Ott bárki figyelmeztethette a többieket az interneten keringő álhírekre vagy más propagandára, és összefogva jelenthették azokat. Az önkéntesek főleg olyan tartalmi elemeket ellenőriznek, amelyeket az automatizált, mesterséges intelligenciával működő rendszer esetleg kihagyott volna.

„Olyan szinten tesszük ezt, hogy az átlagemberek számára is érthető legyen, megpróbáljuk elmagyarázni, hogy mi a dezinformáció. A trollok ellen úgy küzdünk, hogy megpróbáljuk eltávolítani őket a közösségi hálózatokról, és szervezett módon jelentjük őket” – magyarázta a vezetőjük, Hawk.

Ha ez még nem lenne elég, az elfek soraiban vannak pszichológusok is, akik figyelik a trollok viselkedését. „Megpróbáljuk kideríteni a trollok személyazonosságát. Legalább azt kideríteni, hogy melyik országból és városból származnak” – magyarázta Mindaugas a jelenség egyik alapítója, de hozzátette, hogy ez nehéz feladat.

Mindaugas szerint társaival mostanában egyre intenzívebben kommunikálnak egymással. Létrehozott egy Google-csoportot is, ahol az elfek kommenteket, tippeket és észrevételeket hagynak egymásnak. Néha az elfek megtudják egymás valódi nevét, és összefutnak egy kávéra, de legtöbbször nem ismerik egymás kilétét, tudatosan elrejtik személyüket, hogy a trollok ne találják meg őket. „Mint minden kém, mi is folytatunk kémelhárítást” – mondta Mindaugas a LRYTAS.LT-nek arról, hogy mit kell tennie saját védelme érdekében.

Már az offline térben is folyik a harc a dezinformáció ellen

Az utóbbi időben Mindaugas és társai már az utcán is harcolnak az oroszbarát provokátorok ellen. Gyakoriak az ilyen provokátorok által szervezett tüntetések Vilniusban, amelyeket furcsa csoportok szerveznek, és amelyek homályos forrásokból kapnak támogatást.

Plakátokkal gyülekeznek az amerikai nagykövetség vagy a litván elnökség előtt, a NATO-t, az USA-t és az EU-t elítélő tüntetéseket szerveznek. Ezeket a gyűléseket az orosz médiaforrások lefilmezik, és a litván közvélemény véleményeként mutatják be. A litván elfek úgy vágnak vissza az utcán tüntető Kreml-trolloknak, hogy amerikai vagy uniós zászlókat viselnek, és nevetve elvegyülnek a tüntetők között. Ez megnehezíti az oroszbarát tévéoperatőrök dolgát, hogy felvételt készítsenek az elégedetlenkedő, elméletileg az EU-t és az USA-t megvető emberekről. Mindaugas szerint a tüntetéseket megzavaró elfeket gyakran lefényképezik, és az internet népét arra kérik, hogy segítsenek azonosítani őket. Többen tartanak attól, hogy az ilyen kis trolltüntetések erőszakos kirohanásokba torkollhatnak. „Attól tartok, hogy ugyanolyan módszerekkel próbálnak majd erőszakot provokálni, mint Ukrajnában. Vettem egy fegyvert. Ha kell, nemcsak szavakkal, hanem fegyverrel is megvédjük az otthonunkat” – mondta.

Még egy fitnesz csoportban sem vagyunk biztonságban

Képzeld el ezt a szituációt, hogy belépsz egy életmódváltásról szóló csoportba, mivel úgy érzed, hogy szükséged van pár tippre és biztatásra ahhoz, hogy változtass az étrendeden vagy elkezdjél intenzívebben edzeni. Eleinte behúz a közösség, rengeteg érdekes tanácsot kapsz, de néha meg-megjelennek rövid politikai töltetű posztok is. Ezután egyre jobban elszaporodnak az ilyen üzenetek, akár komment, akár poszt formájában, majd azon kapod magad, hogy többségi véleménynek érzékeled ezeket az üzeneteket, híreket, elméleteket, amiket a csoportban olvasol és már kezdenek ezek egyre hitelesebbé válni számodra.

Az elf mozgalom alapítói ilyen jelenségre bukkantak a Facebookon, ahol észrevették, hogy működnek különböző csoportok, amelyek látszólag meditációra, fitneszre, egészséges életmódra hivatottak, azonban miután közelebbről megnézték a jelenséget, látták, hogy ezeket a csoportokat a Kreml-barát propaganda terjesztésére használják.

Bohumil Kartous, a cseh elfek szóvivője és a Prágai Innovációs Intézet vezérigazgatója szerint a hazai Kreml-barát csoportok leginkább a cseh populista politikai pártok, különösen az SPD és a Kommunista Párt népszerűsítésére összpontosítottak.

„Néhányan közülük szokás szerint a Kreml propagandáját másolják, de néhányan megpróbálják lejáratni a cseh kormány álláspontját, amely erősen ukránbarát. Néhányan még a menekültek megsegítésére irányuló jó szándékot is megtámadják azzal az érzelmi felhívással, hogy mi lesz a mi [cseh] rászoruló népünkkel?” – mondta Kartous.

Kartous és a cseh elfek figyelemmel kísérik és elemzik az ismert dezinformációs honlapokat és számos Kreml-barát csoportot és oldalt a Facebookon. Eddig a felmérések szerint a csehek immunisak a propagandára, de mégis úgy vélik, hogy a háború előrehaladtával ez sajnos változhat.

Csehországhoz hasonlóan az orosz dezinformációs harcosok Szlovákiában is elsősorban arra összpontosítottak, hogy az országuk irányával elégedetlen szlovákokat az Oroszországgal való szorosabb kapcsolat felé tereljék. Köztük voltak például politikusok, akadémikusok, sőt diákok is Tomáš Kriššák kognitív biztonsági szakértő szerint.

„Amikor bombáztak egy kórházat vagy egy civilekkel teli színházat (Mariupolban), egyszerűen azt mondták, hogy az ott bujkáló azovi katonákat bombázzák” – ismertette a nyers és szörnyű valóságot a szakértő. Az Azov ezredről azt érdemes tudni, hogy egy ellentmondásos szélsőjobboldali ukrán katonai egység, amely az ország nemzeti gárdájának része, és az orosz propagandában is gyakran szerepel, mint neonáci fegyveres csoport.

Más álhírek is bőven megjelentek a régióban, ami különösen azért veszélyes, mert „sokan nem igazán olvasnak a címlapokon túl” – mondja Vaidas Saldziunas, a Delfi balti lap védelmi szerkesztője. Egy hackercsoportnakpéldául sikerült egy hétig olyan hamis történetet becsempésznie egy hírügynökség hírfolyamába, amely a szomszédos Fehéroroszország lerohanására vonatkozó NATO tervről szólt.

Egy Kreml-barát online újságban megjelent egy történet, miszerint egy litvániai NATO-bázison állomásozó amerikai katonának COVID-19 betegsége volt. A történet hamis volt, de számos más médium is átvette, és egy minisztériumi elemző magyarázata szerint az volt a célja, hogy meggyőzze a NATO-val szemben bizonytalan litvánokat, hogy ezek a külföldi katonák veszélyt jelentenek az országra.

A dezinformáció elfojtása azonban kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy vajon a jogosan vallott politikai nézeteket is elfojtják-e, bármennyire is jónak mondják az ezt megakadályozó ellenőrzéseket. „Ha ez egy politikai vita, az nem tartozik ránk. A Kreml azt próbálja beállítani, hogy mi cenzúrázunk, és gyakran hazudik arról, hogy mindenki a propaganda ellen harcol, mondván, hogy ez a szólásszabadság elhallgattatásának egyik módja, mert így az emberek nem tudnak panaszt tenni a hatóságoknál. Én azonban mindig azt mondom, hogy beszélnünk kell a litvániai problémákról. Ha mi nem tesszük, a Kreml fogja” – jelentette ki R. Savukynas blogger az LRT.lt-nek adott interjújában.

Stephen Lewandowski pszichológus és kollégái számos tanulmányt végeztek arról, hogyan fogadják el az emberek a hamis információkat. Ha az emberek egyszer már elfogadták a hamis információkat, nehéz megváltoztatni a véleményüket, és az állandó magyarázatok még a konstruált mítoszt is megerősíthetik. Lewandowski szerint szinte lehetetlen megváltoztatni az egyértelműen meggyőződéssel rendelkező emberek véleményét, és a vitatkozás csak megerősítheti a meggyőződést. Ezért jobb, ha nem használunk radikális kijelentéseket a kommunikációban.

Titokban tevékenykednek, de van pár elf, aki azért nyilatkozik a sajtónak

Mindaugas egy szerény, harmincas reklámügynökségi igazgató nappal, éjszaka pedig egy kegyetlen kiber-harcos. Ő indította el Litvániában a jelenséget, a Kreml propagandája és dezinformációja ellen az interneten. Rajta kívül fontos szereplő Ričardas Savukynas, aki számára a harc, amit vív, nem fantázia. A 43 éves üzleti tanácsadó és blogger része a litvánok informális internetes hadseregének, amely megpróbál fellépni a gyűlöletbeszéd és az oroszbarát propaganda ellen. Ő maga az írásra összpontosít, és egy személyes blogot vezet, amelyet többek között a szovjet nosztalgia dekonstruálásának vagy az összeesküvés-elméletek szétszedésének szentel.

A szervezet vezetője egy középkorú egykori e-kereskedelmi üzletember, biztonsági okokból nem szeretné, ha személyazonosságát felfednék. Ehelyett azt szeretné, ha Hawk néven, az internetes álnevén ismernénk. Már régen elfogadta, hogy ha a GRU (orosz katonai hírszerzés) valóban ki akarná deríteni a személyazonosságát, akkor megtehetné, de igyekszik minimalizálni a kockázatokat, különösen a családja érdekében.

Henrikas Savickis litván színész is elf, folyamatosan ellenőrzi a közösségi médiában közzétett bejegyzéseket, hogy kiszűrje az aktuális ukrajnai eseményekről szóló hamis híreket, valamint a csoport bevonzotta Jurgita Sejoniene litván parlamenti képviselőt is. A vilniusi radiológus megdöbbent a COVID-19-ről interneten látott dezinformációkon, és csatlakozott az elfekhez, hogy felvegye a harcot. „A legtöbb választóm nem tudja, hogy elf vagyok” – mondta huncut mosollyal a Time magazinnak.

továbbiak
A kínai milliárdok sorsa Közép-Európában
business

A kínai milliárdok sorsa Közép-Európában

Miután a közép-kelet-európai posztszovjet országok rendszert váltottak, meglehetősen gyorsan kellett alkalmazkodniuk a világpiaci szabályokhoz, ezzel együtt fejlődésük mozgatórugóját jelentették a külföldi befektetések. Értelemszerűen a legmeghatározóbb befektetők környező országokból kerültek ki, legfőképp Németország vagy a Baltikum számára a skandináv országok, mégis manapság legtöbbször a kínai befektetésekről lehet hallani. Idén 10 éves
Breuer Marcell hetvenes évekbeli brutalista épülete újra megnyílt Hotel Marcel néven
design

Breuer Marcell hetvenes évekbeli brutalista épülete újra megnyílt Hotel Marcel néven

Egy hetvenes évekbeli, Breuer Marcell által tervezett connecticuti brutalista épületet alakított szállodává a Becker + Becker építész stúdió. Bruce Becker fejlesztő terveiről korábban már írtunk – mutatjuk a végeredményt! A connecticuti székhelyű Becker + Becker stúdió által megvásárolt, eredetileg irodaházként funkcionáló épület több mint húsz évig kihasználatlanul állt. Májusban azonban ismét megtelt élettel
Plácido Domingo és Matteo Bocelli | A Virtuózok V4+ idei évadára a Hard Rock Hotel Budapest közösségi térré alakul át
art

Plácido Domingo és Matteo Bocelli | A Virtuózok V4+ idei évadára a Hard Rock Hotel Budapest közösségi térré alakul át

Július 10. és 23. között a nemrégiben megnyílt Hard Rock Hotel Budapest biztosítja a Virtuózok V4+ nemzetközileg elismert előadóinak és versenyzőinek a pihenését, illetve felkészülését: többek között Plácido Domingo, Matteo Bocelli, HAUSER és Pablo Sainz Villegas számára is. A Virtuózok az első magyar fejlesztésű komolyzenei műsor, mely 2014-ben indult a