Ikonikus designtárgyak a cseh bankjegyeken | UMPRUM

Ikonikus designtárgyak a cseh bankjegyeken | UMPRUM

A prágai UMPRUM hallgatói a cseh bankjegyek és hivatalos személyi okmányok megjelenését tervezhették újra, Tuan Vuong Trong munkái pedig emlékbankjegyként nyomtatásba is kerülnek.

A két féléves tervezési feladat alatt az UMPRUM, azaz a prágai iparművészeti főiskola hallgatói az Állami Biztonsági és Pénzjegynyomdával működtek együtt. Elsőként tanulmányozták a bankjegyek és a személyi okmányok megjelenését, majd belevágtak a tervezésbe. Az elkészült tervekből június 24-én nyílt kiállítás a Cseh Nemzeti Bankban.

A fiatal tervezők a feladat során a cseh bankjegyek mind a hat címletét (100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 korona) újratervezték. Az elkészült sorozatok az állami reprezentáció és a nemzeti identitás valamilyen könnyen azonosítható szimbólumát jelenítik meg, azonban államférfiak vagy történelmi személyek portréi helyett a legtöbben cseh épületekből, tájképekből vagy tárgyakból inspirálódott motívumokat alkalmaztak.

A feladat nagyon összetett volt, a hallgatók maguk is rájöttek erre a tervezés során. Illusztrációs és tipográfiai ismereteket is megkövetelt tőlük, valamint biztonsági kritériumokat is figyelembe kellett venniük. A speciális nyomtatási technológia lehetőségei egészen mások, mint a hagyományos nyomtatás esetében. Emellett az is kihívást jelentett, hogy miközben a bankjegyek egységes ikonrendszert kapnak, az egyes címletek mégis megkülönböztethetőek legyenek.” – mondta el Radek Sidun, a Tipográfia stúdió vezetője.

Az egyik hallgató, Tuan Vuong Trong munkái annyira megtetszettek az együttműködő nyomdának, hogy az általa tervezett címletek emlékbankjegyként nyomtatásba fognak kerülni. A fiatal tervező a cseh design elmúlt száz évéből és azokból az ikonikus tárgyakból inspirálódott, amelyek az országon belül és külföldön is ismertté váltak. Így került a címletekre például Pavel Janák Krystal nevű kubista kerámiatartója, Jaroslav Ježek Stallions több porcelánszobra vagy éppen Libuše Niklová játéktervező 1970-es években készült felfújható bivalyfigurája.

A hallgatók a bankjegyek mellett a jelenleg használatban lévő, hivatalos személyes okmányokat is újratervezték: vizuálisan egységes megjelenést adtak a személyi igazolványnak, jogosítványnak, útlevélnek és a forgalmi engedélynek.

„A projekt inspiráló volt az Állami Biztonsági és Pénzjegynyomda számára is, hiszen amellett, hogy az emlékbankjegyeket elkészítik, egy új projektbe is belevágnak az egyetemünkkel” – értékelte Jindřich Vybíral, az UMPRUM rektora a sikeres együttműködést.

A kiállítás megtekinthető 2020.06.24-12.18. között a Cseh Nemzeti Bankban (Na příkopě 864/28, Prága 1).

UMPRUM | Web | Facebook | Instagram