„Minden távozás visszavisz minket valamilyen kezdethez” | Fotósorozat a horvát Baranyáról

„Minden távozás visszavisz minket valamilyen kezdethez” | Fotósorozat a horvát Baranyáról

Tomislav Marcijuš nemzetközileg elismert fotográfus, aki Eszékben, Horvátországban él. A filmmel és az analóg fényképezőgéppel az építészeti iskola elvégzése után kezdett kísérletezni, így lett hamarosan a szenvedélyből vállalkozás, majd a Marcijuš Studio márka. A dokumentarista, illetve művészi megközelítéssel dolgozó fotográfus a nemrégiben elkészült Baranja Dreaming projektjéről mesélt nekünk, melyben újraértékelte az elmúlt tíz év vidéken töltött napjait – a menekülés vágyát, amit még azelőtt érzett Baranyán, mielőtt elkezdte volna értékelni a régió különös atmoszféráját.


„Minden távozás visszavisz minket valamilyen kezdethez, és megtanít valami újat felfedezni önmagunkban. Mindazok következményei vagyunk, akik előttünk voltak. Családunk öröksége, a jó és a rossz” – így kezdte Baranja Dreaming című projektjének leírását Tomislav, aki felnőttként értette meg gyerekkorának legfontosabb helyszínét, Baranyát. A fotográfus szülőföldje egy olyan Kelet-Horvátországban megbújt melankolikus, álomszerű település, ahol még az idő is lassabban telik, és ahol a közösség ereje mindennél nagyobb.

„Az emberek és a tér közötti kapcsolatot és kölcsönhatásukat vizsgálom a fotóimon keresztül. Célom, hogy megmutassam a mindennapi élet szépségét és a banalitást a mindennapokban látható dolgokban, az egyedi esztétikai módszeremmel. Fényképezem az embereket gondolataikban elmerülve, távollétükben és néha elveszve a térben. Mindig a pillanat hangulatát és folyamatát szeretném közvetíteni, nem szimplán megörökíteni a pillanatot. Ezért mindig bevezetem a szemlélőt abba a térbe, amelyben magamat is találom. A környezet, ahol felnőttem, nosztalgiát és egyfajta ismeretlen érzékenységet hagyott bennem, amit a munkáimban közvetítek. Valami belső dolgot szeretnék megmutatni a külvilágnak, ez adja a melankolikus kézjegyemet, amelyet minden általam megörökített térben és emberben megtalálsz”. – fogalmazta meg művészetéről Tomislav.

A fotográfus rövidebb projekteket is maga mögött tudhat, elmondása szerint azonban a hosszabb munkákban sokkal élvezetesebbnek találja magát a folyamatot, valamint a felnőtté válásának nyomon követését. Azt viszont kihangsúlyozta, hogy mindez nem jelenti azt, hogy egy néhány hónapos projekt ne lehetne jobb egy tíz évet körülölelő munkánál.

„Ez a projekt az én döntésem volt, miután egy családtagom három évvel ezelőtt elhunyt. Szerettem volna köszönetet mondani, és talán fotókon keresztül elmondani azt, amit nem tudtam, amikor még élt.” – mesélte Tomislav, aki úgy tartja, hogy mindig, amikor elveszítünk valakit, adnunk kell valamit. „Úgy döntöttem, hogy az elmúlt tíz év során készített összes fotómat egy történetté ötvözöm, és ezzel bezárom a kört.” – tette hozzá. Az előző hónapokban ez a válogatás ugyanakkor kiegészült még néhány képpel, amelyek tovább erősítik a Baranja Dreaming történetét, és segítenek abban, hogy jobban megértsük a fotográfus életét, illetve felnőtté válását. A sorozat hitelességét és személyességét színesítik továbbá a beszkennelt családi ereklyék, a receptek és a régi fényképek.

Arról, hogy hogyan tudta összeegyeztetni a szakmai döntéseket és a személyes kötődést a hosszú munkafolyamat során, a fotográfus a következőket mondta: „A projektet alkotó legtöbb fotó a fotós életem kezdetén készült. Nem szégyellem a kezdeti munkáimat, örülök nekik, és annak is, hogy könnyedén bevettem őket ebbe a sorozatba. Sok fotó az emlékeim része, de technikailag és esztétikailag is elégedettséggel töltenek el, ha szakmai szempontból nézem őket. Sok fotó inkább azért nem került be a sorozatba, mert azt szerettem volna, hogy a sorozat könnyebben megjegyezhető legyen, és ne legyen mindenből túl sok. Ennek a projektnek lényeges része volt a fotók kiválasztása, de ezzel nem volt gondom, és könnyen ment.”

És vajon meddig folytatódik a Baranja Dreaming? „Azt mondhatom, hogy továbbra is fotózni fogom a környezetemet és azt a miliőt, amelyben felnőttem, mivel a szüleim ott élnek. Gyakran járok Baranyába, de egy kört bezártam most. A projektnek már korábban véget kellett volna érnie, de mindannyian tudjuk, mi történt az elmúlt két évben. A sorozat nem folytatódik, mert más terveim vannak. Miután befejeztem egy munkát, tartanom kell egy kis szünetet, hogy az új projekt ugyanolyan jó vagy még jobb legyen, mint az előző.” – részletezte befejezésképpen Tomislav.

Fotók: Tomislav Marcijuš

Tomislav Marcijuš | Web | Facebook | Instagram


továbbiak
Magyarországot is beválasztotta az innovációs programjába az MIT
business

Magyarországot is beválasztotta az innovációs programjába az MIT

Idén Magyarország jelentkezését is elfogadták az MIT REAP programba, amelyet az Egyesült Államok leghíresebb technológiai felsőoktatási intézménye, a Massachusettsi Műszaki Egyetem indított. A tíz éve életre hívott MIT REAP (Regional Entrepreneurship Acceleration Program) az MIT Sloan School of Management kezdeményezése, mely a világ minden tájáról csatlakozó közösségek számára biztosít lehetőséget
Feltörekvő kelet-európai illusztrátorok | TOP 5
art

Feltörekvő kelet-európai illusztrátorok | TOP 5

Van, akit a gyerekkönyvek, van, akit az építészet vagy saját emlékei, az őt körülvevő környezet vagy éppen más művész is inspirál – öt, karakterében eltérő, de a vizuális zajból kiemelkedő, meghatározó illusztrátort gyűjtöttünk össze a régióból. Mutatjuk! Daniela Olejniková | Szlovákia Daniela Olejniková többféle műfajban is alkot, de mégis a gyerekköny-illusztráció az,
Néhány évig tartott a szünet, most az IQOS visszahozná
community

Néhány évig tartott a szünet, most az IQOS visszahozná

A dohányzásról leszokni a legkönnyebb dolog a világon. Tudom, mert már ezerszer megtettem – mondja Mark Twain. Honnan indult és hova tart a dohányzás manapság? Hol vezetik ki teljesen és hol lehet még beltéren is dohányozni? Az IQOS vagy az Elf Bar a jövő? Ezeket a kérdéseket jártuk körbe. Malajzia tiltana