Otthonos, barátságos és japán | Megnyílt a Tonari Poznańban

Otthonos, barátságos és japán | Megnyílt a Tonari Poznańban

A legjobb értelemben csap meg a japán életérzés ebben a poznańi étteremben: mintha csak Tokióban lépnénk be egy kis helyi étkezdébe, ahol mindennek megvan a maga helye, de a már-már szigorú enteriőr néhány geggel mégis játékos tud maradni.

A Tonari szomszéd környéket jelent japánul, a hely neve rettentő fontos szerepet tölt be az étterem filozófiájában: összehozni a környék embereit, csak úgy lazán, egy tál különlegesen finom étel körül.

A berendezést a Sóva-kor (1926–1989) végének esztétikája inspirálta, sok sötét fafelület, tatami szőnyegek, tompa fények. Azért esett erre a speciális korszakra a Studio Uzarowicz tervezőinek választása, hogy szándékosan elkerüljék a manapság igen népszerű japandi vagy épp az erőltetetten orientalista stílust, viszont rájátszanak egy kicsit a 80-as évek nosztalgiájára a maguk különleges módján.

A berendezést mégis a funkcionalitás határozza meg, többféle részlegre osztották az éttermet ugyanis aszerint, hogy ki milyen módon szeretne étkezni. A bárpulthoz bárki bátran egyedül is odaülhet enni, találunk klasszikus asztalokat is, az egyik sarokban japán magazinokat és képregényeket lapozgathatunk iszogatás közben, a legkülönlegesebb pedig a mezítlábas részleg tatamiszőnyegekkel, ahol a földön ülve kell elfogyasztani a vacsoránkat.

A hely fókuszpontjául a bárpult szolgál, amely a japán otthonok igazi konyháját idézi meg stílusával: a sötét, fából készült polcok között látványosan kiugrik az üdítő, mentaszínű csempeborítás (amely a mosdókban is visszaköszön), továbbá konyhai kiegészítők és retró japán figurák vidítják fel a helyiséget. A falakra szintén korabeli japán poszterek kerültek – ezek együtt a giccs egy szerethető egyvelegét adják, ami tökéletesen ellensúlyozza a tér már-már szigorú vonalvezetését.

Tonari Poznań | Instagram | Facebook
Studio Uzarowitz | Instagram


Forrás: We Heart
Fotók: Tonari Poznań/Addbox

továbbiak
Y jelöli a helyet – Teyföl
lifestyle

Y jelöli a helyet – Teyföl

Szaftpöttyökkel díszített kockás abrosz, rántott hús krumplival, kedélyes, de határozott pincér lehetőleg pocakkal – néhány sztereotípia, ami a magyar vendéglőket jellemzi. Viszont ha az ember elmegy Szentendrére és betér a Teyfölbe, rájön, hogy kis országunk gasztronómiája ennél jóval több, játékosabb, vagányabb, persze abban az esetben, ha van elég szándék megmutatni azt.
Az elfeledett tárgyak emlékezete – Europe Archive
design

Az elfeledett tárgyak emlékezete – Europe Archive

A Europe Archive Erik Kessels holland és Thomas Mailaender francia művész hosszú távú projektje, amelyben az európai bolhapiacokon, használt- és régiségboltokban, valamint az interneten összegyűjtött egyedi tárgyakból álló gyűjteményük bemutatásával próbálják rekonstruálni Európa kollektív emlékezetét. A hasonlóan gondolkodó művészek már többször dolgoztak együtt. Gyűjtői tapasztalataik alapján egyre inkább észrevették, hogy
David Beckham Maseratikat tervezett – de még milyeneket!
design

David Beckham Maseratikat tervezett – de még milyeneket!

Az exfocista számtalan kollaborációhoz adta már a nevét, ezúttal azonban tényleg különleges lett a végeredmény, bár valószínűleg kevesebben vásárolják majd meg, mint mondjuk a parfümjeit. Saját bevallása szerint szenvedélyesen imádja a régi, klasszikus autókat – ezért is fogott össze az olasz luxusautó-márkával, hogy két teljesen egyedi modellt álmodjon meg a számukra