START MENU: egy fiktív játék kiállítása

START MENU: egy fiktív játék kiállítása

A 90-es években népszerű digitális játékok, a Snake, az Aknakereső, vagy a Tetris eszétikája mélyen beleivódott annak a generációnak a vizuális kultúrájába, akik most állnak valahol a nagybetűs pályakezdés elején. A friss diplomás képzőművész, Góth Martin kiállításán maguk a festmények és a látogatók is egy fiktív játék részeivé válnak, aminek az alapját a fent említett játékokra utaló négyzetháló képzi.

Góth Martin és Kollár Dalma Eszter, kurátor mesélt nekünk a START MENU kiállításról, ami február 13-ig látogatható a budapesti 111 galériában.


Martin 2015-ben kezdte a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakát, ahol már a gólyatáborban megismerkedett az akkor kurátornak készülő Dalmával. 2017-ben rendezték az első közös kiállításukat, itt Martin és Fukui Ryu közösen létrehozott műveit állították ki. Martinnak ezt követően 2018-ban volt egy önálló kiállítása is a Telep Galériában, aminek Kovács Kristóf (Sajnos Gergely, helyszínelő) volt a kurátora. A téma a közép-európai művészek pozícióinak definiálása volt a nyugati intézményrendszer viszonyában. 2019-ben aztán Martin elnyerte az aacheni Peter és Irene Ludwig Alapítvány ösztöndíjpályázatát, aminek köszönhetően egy hónapot töltött Berlinben, az ottani képzőművészeti intézményrendszer feltérképezésével. Berlinből a glasgow-i School of Art, Painting & Printmaking szakára utazott egy féléves Erasmus program keretei között. „Itthon, az egyetem alatt konceptuális jellegű, az intézményrendszert kritizáló, fogalmi művészettel foglalkoztam. Ezt mostanra az intézményi nyomás hatásának, és az az ellen való lázadásnak is látom. Glasgow ezért nagyon frissítő élmény volt számomra, ott kezdett újra megtetszeni a festészet. Egészen máshogy közelítettek magához a médiumhoz: elfogadóbb és szabadabb volt a hozzáállás mind a diákok, mind pedig az oktatás részéről” – mesélte nekünk Martin a szakmai útjáról, ami nagyban befolyásolta a jelen kiállítás koncepciójának alakulását. Ez az általa említett szabad ábrázolási mód, a festészet fennkölt jellegének levetése hatja át a START MENU képeit is.

„A szakdolgozatom az “overthinking” jelenségéről szólt. Itt már éreztem, hogy ki fogok lépni a gondolati művészetből, egy sokkal primérebb, vizuálisabb irányba. 2021 júniusában diplomáztam, addigra már volt saját műtermem. Elég adekvát volt a festő szak után, hogy festeni kezdjek, de nem tudtam, hogy álljak neki. Innen jött a háló, ami mindig ugyanakkora. Fel akartam térképezni a kép felületét, olyan mankó volt először ez nekem, mint amikor rajzórán előbb összepiszkoljuk a lapot, hogy legyen rajta valami, mert könnyebb úgy nekiállni, mint egy teljesen szűz rajzlapon meghúzni az első vonalat. A többi utána már szabad asszociációs játék volt. Ebből született a korai számítógépes játékok vizuális megjelenésének használata és egyéb társasjátékok (sakk, amőba stb.) elemei. Miután eldöntöttük, hogy a játék metaforájaként akarjuk kontextualizálni a sorozatot, elkezdtem saját élményekből, sztorikból, álmokból becsempészni a szimbólumokat. Így kvázi a kiállítás a saját életem egyik pályája lett, az aktuális benyomásaimból tervezett egyedi játék” – mesélte Martin a kiállított sorozatról.

„2021-ben diplomázni sajnos nem volt nagy nyilvánossághoz jutó esemény, ezért egyértelmű volt, hogy rendeznünk kell Martinnak egy egyéni kiállítást” – kezdte Dalma. „A START MENU koncepciója a művekből indult ki: a 8×8 cm-es négyzetekből, és az őket elválasztó 1 cm széles vonalakból álló rendszer minden kép alapja. Ezeket töltötte meg Martin egy halom személyes kis történettel, vizuális gegekkel, fiktív karakterekkel: az online kommunikáció szimbólumai, a számítógépes játékok tipikus karakterei, a világmárkák emblémái, az elektronikus zene különböző irányzatainak arculatai, valamint egyes narkotikumok jelképei és hatásuk ábrázolása is megjelenik rajtuk, valamint a kiállítótérben elszórt képrészleteken. A szabadkézi festészetet Martin a maszkolt, plotterelt, digitálisan nagyított, egyszóval mechanikus festészettel ütköztette. A képek azonban nemcsak figurálisan utalnak társas- és számítógépes játékokra, de maguk is egy a művész által kitalált, fiktív játék részei. Az egyik műtermi találkozónk alkalmával született meg az ötlet, hogy ha egy-egy festményt egy játékpálya térképének tekintünk, akkor miért ne lehetne a kiállítás felülnézete  (ahogy az a vezetőn is látszik, ami az egész grafikával együtt Láposi Zsófia munkáját dicséri) a kezdőmenü. Az egész játék térképe, a festmények rácshálójának élőszereplős, tízszeres nagyítása. A galéria terében állva így a néző is rákerül egy térképre, a kiállított munkákat tartalmazó start menübe. A cím pedig tökéletesen passzolt ahhoz a helyzethez is, hogy egy frissdiplomás művész egyik első egyéni bemutatkozását láthatja a közönség” – osztotta meg velünk Dalma. A kiállítás megnyitóján dobozos sör volt és techno szólt, nekem pedig az volt a benyomásom, hogy Martin munkái kapcsán egy egész generáció érezheti úgy, hogy ők is hozzá tudnak szólni a művészethez.

Fotók: Biró Dávid

továbbiak
24 óra alatt felépíthető ház? Létezik!
architecture

24 óra alatt felépíthető ház? Létezik!

Aki valaha is végigcsinált már felújítást, vagy még inkább építkezést, az valószínűleg úgy gondolja, hogy egy életre elég volt belőle. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy akár 24 óra alatt fel lehet építeni egy hangulatos házat? A megoldást a Topol-27 jelenti, melyet a moszkvai Bio Architects építész iroda terveztett.
Frank Lloyd Wright soha meg nem épült házait keltették életre 3D-ben
architecture

Frank Lloyd Wright soha meg nem épült házait keltették életre 3D-ben

A 20. század egyik legkiemelkedőbb amerikai építészének, Frank Lloyd Wright terveinek több mint a fele soha nem épült meg a valóságban, azonban ezt most orvosolta az Angi. Az amerikai építészmester néhány házát 3D tervezés segítségével keltették életre. Hármat választottak ki és valósítottak meg a korábban el nem készülő tervek közül:
Színek, illatok, ízek kavalkádja – az indiai kultúra nálunk
gasztronómia

Színek, illatok, ízek kavalkádja – az indiai kultúra nálunk

Aki egyszer megismeri India semmihez sem fogható kulturális és gasztronómiai kakofóniáját, sosem szabadul tőle – jó értelemben. Bár a világ második legnépesebb országa távol van tőlünk földrajzilag, könnyen beléphetünk Dél-Ázsia világába, méghozzá határon innen, köszönhetően az itt élő indiai embereknek, akik nyitottsággal és szeretettel fogadnak mindenkit, aki irántuk érdeklődik. Sorozatunkban a