Tervezők és gyártók – 3. rész | Hannabi & Papp Ferenc műhelye

Tervezők és gyártók – 3. rész | Hannabi & Papp Ferenc műhelye

Van egy hely a Békés megyei Dévaványa egyik csöndes utcájában, ahol immár hetven éve zakatolnak a szőnyegszövő gépek: Papp Ferenc manufaktúrája csodás lakástextileket készít, többek között itt születnek a személyre szabható kanapéiról ismert Hannabi márka gyapjúszőnyegei is. Mutatjuk!

Két és fél óra utazás után, egy kissé elcsigázottan szállunk ki a kocsiból Dévaványán: az Eötvös utca 14. előtt vagyunk. Az épület homlokzatán tábla jelzi, jó helyre érkeztünk. 1951 óta szőnyegszövő üzem működik itt: korábban az utcafronti, nagy belmagasságú főépületben folyt a munka, de néhány éve már a ház udvarán található melléképületekben kattognak a szövőgépek, a garázsra emlékeztető tárolókban halmokban állnak a gyapjúfonalak, várva, hogy egyszer majd szőnyeg készüljön belőlük.

Mintha nem is egy üzembe érkeztünk volna, hanem egy vidéki család otthonába: kicsit beljebb baromfik kapirgálnak a fáskamra mellett, és akadnak lakói a nyúlketrecnek is, az épületek közti fák pedig gyümölcstől roskadoznak. Talán az egyetlen árulkodó nyom a sok bicikli, melyek a ház falának támasztva türelmesen várják, hogy véget érjen a délutáni műszak. „Az itt dolgozók annyit ehetnek belőle, amennyit csak akarnak” – mutat mosolyogva egy barackfára vendéglátónk, Papp Ferenc, a Csaba Szőnyeg Kft. ügyvezetője, mikor körbe vezet bennünket az udvarban. A telken áll egy takaros parasztház is, itt lakik Feri és felesége, Mária. Pontosabban: ez a második otthonuk, ők ugyanis debreceniek, de hogy az ingázás ne legyen annyira fárasztó és gördülékenyebben menjen az üzemi munka, belakták ezt is. De hogyan is indult a Csaba Szőnyeg története?

Az ötvenes években megalakuló Csaba Szőnyegszövő Háziipari Szövetkezet központja Békéscsaba volt, ezután jött létre a mezőberényi részleg, de több más alföldi településen – többek között Gyulán, Újkígyóson, Füzesgyarmaton – is létrehoztak telephelyeket, köztük Dévaványán is. A mezőgazdaságban bekövetkezett gépesítésnek köszönhetően sok vidéki asszonynak új munka után kellett néznie, a szövőüzemek pedig ideális terepnek bizonyultak számukra. A dévaványai műhely közel száz munkásnak biztosított megélhetést akkoriban.

A kézműves csabai szőnyegnek hamar híre ment nemcsak az Alföldön, hanem országhatáron túl is, a kiskereskedelemben és a szakmai, textilművészeti kiállításokon egyaránt. A szövetkezet közel nyolcszáz dolgozót foglalkoztatott, a rendszerváltás azonban őket sem kímélte. Bár a német Haro gyár a félautomata gépekkel szőtt szőnyegek gyártásának egy részét Békéscsabára helyezte ki, illetve a magyar származású, német üzletember, Puskás Ferenc is bekapcsolódott az üzem életébe, a manufaktúra küzdött a túlélésért. Itt léptek be a történetbe Papp Ferencék, akik felvásárolták a megmaradt alapanyagokat és gépeket, és igyekeztek új életet lehelni a gyárba. A korábbi évtizedekben összesen hatvankét magyarországi áruháznak, köztük a Domusnak, a Skálának, a Centrumnak is szállítottak, ám ezek bezárásával a termelés is veszélybe került.  Szerencsére a német partnerekkel megmaradt a jó kapcsolat, ma is főképp az ő megrendelésükre készül a dévaványai szőnyegek nagy része.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Rácz Anikó, a Hannabi alapító-tervezője a világ végére is elment, hogy megtalálja a megfelelő partnert, aki az általa megálmodott szőnyegeket kézzelfogható formába önti. Bár a Hannabit elsősorban minimalista stílusú kanapéiról ismerni, bőven akad a repertoárjukban felfedeznivaló, kiváltképp mostanság: Anikó immár nemcsak centiméter pontosságal gyártott ülőbútorokban gondolkodik, hanem olyan – más hazai tervezők által készített, de a Hannabi filozófiájához is jól passzoló –  lakáskiegészítőkben is, melyek még otthonosabbá varázsolják a kanapék közvetlen környezetét (erről bővebben itt olvashatsza szerk.).

Anikó mindig is hitt abban, hogy a kis szériás, odafigyeléssel és szeretettel készített kézműves tárgyaknak van létjogosultsága, és igenis van értelme szembemenni a nagyipari gyártással, feltéve, ha az ember megbízható partnerre talál, akivel közösen álmodhatja meg a kigondolt darabokat. Feriék manufaktúráját nagyjából öt évvel ezelőtt ajánlotta figyelmébe egyik enteriőrstylist ismerőse – így születtek meg a dévaványai szövőszékeken elsőként a márka „NANA” szőnyegei. A japán stílusú, tatamikra emlékeztető gyapjúszőnyegek tartósak, könnyen tisztíthatók és megmutatkozik bennük az anyag valódi, természetes szépsége.

Az üzem egyik épületében közel egy tucat szövőnő tüsténkedik: van, aki a halomban érkező gyapjúfonalakat tekercseli és adagolja a többi munkatársnak a fából készült villákra, és van, aki a folyamat végén ellenőrzi és tisztítja az elkészült szőnyegeket. Reggel hét és délután négy óra között szinte megállás nélkül kattognak a több száz éves masinák: az automata gépekkel szembeni előnyük, hogy ezek a szövőszékek kíméletesen bánnak az alapanyaggal, nem cibálják, nem nyújtják meg az elemi szálakat, így a kész szőnyegben megmarad a gyapjú rugalmassága – végigsimítani egy ilyen darabot olyan, mintha egy pihe-puha bárányt simogatna az ember.

Itt hetente négy-ötszáz négyzetméter szőnyeget is megszőnek az asszonyok, az egyszerűbb változatokból nagyjából húsz négyzetméter készül el egy nap. Idősebbeket és fiatalabbakat egyaránt látni a szövőszékek mellett, van, akinek az édesanyja is itt dolgozott korábban. Feriék üzeme jelenleg tizennyolc főt foglalkoztat – a hangulat igazán családias, legutóbb például közösen ünnepelték Bácsi Sándorné Emíliát, aki immár ötven éve áll a gép mellett, és teszi a dolgát nap mint nap (a jeles jubileum alkalmából Emmi néni az ARANYVILLA Életműdíjat is átvehette).

Bár a dévaványai üzem termékeinek nagy része exportra készül, a Hannabi mellett szerencsére akadnak más magyar tervezők is, akik szintén felismerték Feriék szaktudását: többek között Veres-Veszprémi Lili, Vándor Kriszta, Révész Eszter, Lőrincz V. Gabi szőnyegei is itt készülnek. A Csaba Szőnyeg évek óta jó kapcsolatot ápol a SZETT-tel (Szőnyegtervezők Társasága), így akik ott voltak a MaxCity-ben nemrégiben megvalósult IV. Rug Art Fest eseményen, személyesen is megcsodálhatták a manufaktúra csodás darabjait.

Fotók: Mohai Balázs

Hannabi | Web | Facebook | Instagram
Csaba Szőnyeg | Web | Facebook


Havonta jelentkező sorozatunkban annak járunk utána, hol, hogyan, milyen körülmények között születik meg egy designtermék. Van, hogy a tervező maga állítja elő az általa kigondolt tárgyat, de sok esetben a designer és akár több gyártó, alvállalkozó együttes munkája kell ahhoz, hogy mi, vásárlók egy kifogástalan árucikk boldog tulajdonosai lehessünk. Az egyes epizódokban a design különféle területeiről választunk tervezőt és ellátogatunk a műhelyekbe, ahol a tényleges munka zajlik.

továbbiak
Önreflexió és analitikus gondolkodásmód Kránicz Dorottya munkáiban
art

Önreflexió és analitikus gondolkodásmód Kránicz Dorottya munkáiban

Érzékeny, őszinte és valós egy kis iróniával és humorral fűszerezve. Alkotásaiban a mindennapi szituációk mellett a magyar népszokások és az anyaság kérdései is terítékre kerülnek. Kránicz Dorottya illusztrátorral és újságíróval beszélgettünk. Újságíróként és illusztrátorként is dolgozol – utóbbi szakmádban egyre több megkeresést kapsz. Mesélj a kezdetekről, hogyan indult ez a történet?
Pazar párosítás: kortárs borokhoz kortárs költemények
east

Pazar párosítás: kortárs borokhoz kortárs költemények

Idén először indult útjára az 1 Bor 1 Vers, a Borbolt a völgyben kezdeményezése, amelynek lényege, hogy a borok a hozzájuk választott kortárs versekkel együtt nyújtanak komplex élményt. Idén hat Szent György-hegyi borra kerültek verses címkék: Szabó T. Anna, Varga Júlia, Babiczky Tibor, Kemény Zsófi, Lator László és Beck Tamás
Wes Anderson egy teljes francia várost alakított át legújabb filmjéhez
architecture

Wes Anderson egy teljes francia várost alakított át legújabb filmjéhez

Wes Anderson filmjei jól ismertek karakteres, álomszerű díszletekről, és ez az október 22-én bemutatandó The French Dispatch című filmmel sem lesz másként. Ahelyett, hogy több különböző helyszínen forgattak volna a filmet, Andersonék kerestek egy francia kisvárost, Angoulême-et, amit egy az egyben átalakítottak. Százhuszonöt különböző egyedi díszlet készült a 42 ezer