Városi metabolizmus | URBANUM

Városi metabolizmus | URBANUM

Különböző forrásokból rengeteg anyag, energia és szolgáltatás áramlik a város élő szervezetébe. Ezen áramlás vizsgálata segíthet jobban megérteni azokat a mechanizmusokat, amelyek fenntartják a várost – ez a városi anyagáramlás, azaz a városi metabolizmus alapelve.

Urbanum cikksorozatunk legújabb kiadásában Nam Vo Son a fenntartható fejlődés befolyásoló tényezőit járja körül a városi metabolizmus folyamatainak szemszögéből.

Nam Vo Son írása

Gondoljunk csak a testet tápláló emésztő- és keringési rendszerre – ezekhez hasonlóan egy város metabolizmusa is nagyban függ a beáramló és kifolyó szerves és szervetlen összetevőktől, amelyek szinergiája egyetemes, élő, önszabályozó rendszerré áll össze. Az energia, víz, élelem, szállítás, hulladékgazdálkodás és anyagkibocsátás központi szereplők a városi metabolizmusról szóló párbeszédben.

A városi metabolizmus kevéssé elméleti koncepció, inkább egy értelmezési, értékelési és döntéshozási eszköz, melynek segítségével úgy hangolható a városi életet működtető organikus gépezet, hogy az eredmény, a jövő városa ideális esetben fenntarthatóbb, igazságosabb és élhetőbb konstrukció lesz, mint a jelenlegi.

James Lovelock egy 1972-es írásában mutatta be a Gaia-elméletet, miszerint ha a globális ökoszisztémára, a Föld bolygóra úgy tekintünk, mint egy összetett, önszabályozó organizmusra, akkor minden élőlény együttesen befolyásolja és tartja fenn a az élethez szükséges feltételeket a Földön. Ebből az következik, hogy a természetes és az épített környezet is szinkronban van az élővilággal és az emberi állapottal. Ebben az értelemben mi, a városi környezet folyamatosan növekvő lakossága egyenlő mértékben vagyunk részesei ennek a hatalmas, életünket irányító ökoszisztémának, amely szabályozza a globális hőmérsékletet, az óceán sótartalmát, a vízszinteket, a biodiverzitást, a levegő minőségét és a légköri nyomást.

Csizik Balázs: Waste Suprematism

A városok a világ legnagyobb energia- és nyersanyagfogyasztói között vannak, valamint jelentős hulladékforrások és szennyezők is. 2050-re a világ népességének több mint kétharmada városokban fog lakni — a városi metabolizmus folyamatait optimalizálni nem annyira választás kérdése, sokkal inkább egyfajta szükségszerűségnek tűnik korlátozott erőforrásokkal rendelkező világunkban és a mai klímahelyzetben az emberiség túlélésének szempontjából. A fenntartható városok, sőt, a megújuló városok építése kulcsfontosságú a városi jólét megteremtéséhez. A fenntartható fejlődés ezen koncepciója Herbert Girardet ENSZ-díjas ökológus víziója, amely arra ösztönzi az emberiséget, hogy visszafizesse azt a kölcsönt, amit felvett a természettől. Városi erdők, hulladékmentes újrahasznosítás és dekarbonizált energiagazdálkodás — ezek lehetnek azok az irányelvek, amelyek elősegítik a megújuló városok átállását a jelenlegi lineáris (open-loop) metabolizmusról egy visszacsatolt (closed-loop) metabolizmusos folyamatra.

KÉK Közösségi Kertek

Nézzünk meg két budapesti példát ezekre a folyamatokra: egy figyelemre méltó kezdeményezés a körkörös metabolizmus jegyében a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek projektje. A városi élelmiszerrendszerek kiépítése döntő lépés a megújuló lokális termesztés felé, visszakapcsolva ezzel a városlakókat a természeti környezethez. Ezen felül a közösség fontos információkkal gazdagodik a biodiverzitásról és a földművelésről, a komposztgazdálkodásról, miközben még a helyi és a városi környezet légminőségét és mikroklímáját is javítják.

A várostervezés újragondolásának egyértelműen centrális szerep jut, de a városi metabolizmus koncepciójának hatóköre ennél is szélesebb: a Harvard Egyetem által koordinált Planetary Health Alliance égisze alatt Dr. Boussoussou Nóra és Sódar Gabriella, a Semmelweis Egyetem szakemberei azon dolgoznak, hogy kiterjesszék kutatásukat a városi metabolizmus jegyében például a klímaváltozás okozta időjárási viszonyok és a szív- és érrendszeri betegségek összefüggésének városi környezetben való vizsgálatával.

Csizik Balázs: Urban relations n2

A város nem csupán az anyag- és energiafolyamok csomópontja, hanem egy olyan hely, ahol tudás és emberi élmények, eszmék és elmék találkoznak; tudomány és művészet inspirálja egymást az épített környezetben és általa. Bontsuk ki jobban az emberi tényezőt a városi metabolizmus komplex képletében! Ami eddig csak a városon átfolyó anyag- és energiamozgás modellje volt, az hirtelen magába foglalja az embereket, képességeiket és kreativitásukat is, melyek szintén alapvető komponensei a városi szövetben zajló keringésnek, áramlásnak.

Az URBANUM filozófiájában is ezért szerepel első helyen az interdiszciplinaritás: hogy egy tető alatt találkozhasson a tudomány a képzőművészettel, az építészet a filozófiával, vagy éppen a várostervezés az egészségüggyel — hogy végül egészségesebb városokat teremthessünk.

Magyar Ádám: Urban Flow #1807 (New York, 2015)

Cikksorozatunkban az Urbanum alapítói és a kezdeményezésben részt vevő szakemberek szólalnak meg a várost érintő és alakító témakörökben interjúk, esettanulmányok vagy rövid vélemények formájában.

Urbanum | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
„Egy falat jóakarat” | BeSweet Csokoládémanufaktúra
branding

„Egy falat jóakarat” | BeSweet Csokoládémanufaktúra

Karácsonyi kollekcióval jelentkezik a BeSweet Csokoládémanufaktúra, amelynél megváltozott munkaképességű emberek készítik a prémium édességeket. A szekszárdi Kék Madár Alapítvány missziója a megváltozott munkaképességű személyek munkahelyi integrációjának elősegítése. Az alapítvány éttermének munkatársai kezdetben kísérleti jelleggel dobtak a piacra különböző édességeket, az elmúlt években azonban támogatást kaptak egy saját csokimanufaktúra, valamint egy
Avantgárd mozgalmak vizuális világát idézi a Paperdeer új videóklipje
art

Avantgárd mozgalmak vizuális világát idézi a Paperdeer új videóklipje

Az alternatív elektronikus zenei formáció némi pihenő után új videóval rukkolt elő, mely egyben tavasszal érkező, új lemezük előfutára is. Itt az első ízelítő, a Gazsiafter, mely izgalmas animációs klipet is kapott. A 2012-ben indult Paperdeer formáció tagjai Biró Norbert és Kiss Benjámin producerek, akik több EP-t és remixet is
Részletektől az egész felé | Urban Geometry
architecture

Részletektől az egész felé | Urban Geometry

Izgalmas színkombinációk és léptékváltások, lélegzetelállító struktúrák – Andrés Gallardo Albajar, a Tallinban élő spanyol fotográfus kamerájával bejárta a világot, Bilbaótól Pekingig kapta lencsevégre néhány épület és környezete legizgalmasabb kompozícióit. Közel húsz város épületeit láthatjuk Andrés Gallardo Albajar fotográfus képein, amelyek arra sarkallnak, hogy mi is új nézőpontból szemléljük környezetünket. Albajar nem