Egy étterem, ahol a húsevőknek és a vegánoknak sem kell összevesznie | Nie/Mięsny

Egy étterem, ahol a húsevőknek és a vegánoknak sem kell összevesznie | Nie/Mięsny

Kuba és Karolina 2022-ben döntöttek úgy, hogy megnyitják második éttermüket is a lengyel Gdańsk városában, ahol senki sem maradhat éhen, preferenciától függetlenül. A enteriőr megtervezésével Mateusz Piotrowskit bízták meg, akinek sikerült megteremtenie az égetett sziéna és pasztell színek tökéletes egyvelegét.


Az étterem története egészen 2013-ra nyúlik vissza, ekkor azonban még Muka Bar néven futott a projekt, és nem is hagyományos étterem volt, inkább egy street food büfékocsi, amely elsősorban zsúfolt zenei fesztiválokon és egyéb kültéri eseményeken volt megtalálható. Az alapítókat saját utazásaik és különböző kultúrák inspirálták elsősorban, hogy elhozzák a Közel-Kelet ízeit Közép-Európába is.

2018-ban azonban elérkezett a várva várt pillanat, amikor megnyithatták első éttermüket, melyet Nie/Mięsny, azaz No/Meat névre kereszteltek. Ebben azonban a véletlen is szerepet játszott, ugyanis az általuk megvásárolt ingatlanban korábban egy hentesüzlet volt megtalálható, melynek néhány berendezési elemét meg is tartották, mint például a henteskampókat vagy a feliratot, amely a hely nevét is ihlette. „A régi MEAT feliratot meghagytuk, majd hozzáadtuk a saját narratívánkat a talált felirathoz – mesélték a tulajdonosok.

Bár lehet, hogy a név elsőre ezt sugallja, a hely mégsem zárja ki a húsevőket, éppen ellenkezőleg. A tulajdonosok filozófiájához tartozik, hogy elutasítanak minden fajta kirekesztést, ítélkezést, szeretnék a helyet anélkül működtetni, hogy megosztanák az embereket. Az étlapon a Közel-Kelet által inspirált húsos és nem húsos fogásokat egyaránt megtalálunk.

Az első étteremmel ellentétben, amit a belvárosban nyitottak meg, a másodikat már a város Oliwa elnevezésű kerületében hozták létre és ismét Mateusz Piotrowskit, a 2lf stúdió munkatársát hívták segítségül, hogy megvalósítsa elképzeléseiket.

A design alapját a hely eredeti adottságai és múltja adták, ugyanis korábban egy kommunizmus korabeli vendéglátóhelyként üzemelt. Ennek az emlékét igyekeztek megőrizni az étterem kialakításában, az égetett sziéna is ezt a kort eleveníti fel. Emellett konkrét elemeket is megőriztek a korábbi kialakításból, például a székeket, melyeknek csak a kárpitozását változtatták meg, hogy jobban idomuljanak az új környezethez.

Az enteriőrt a meghatározó égetett sziéna és pasztellszínek mellett a kőagyag csempék, az étteremben elhelyezett különböző növények, a mennyezeten megtalálható fekete világítótestek, illetve a melegséget sugárzó fényforrás teszik egyedivé.


Fotók: Beata Czurakowska

Nie/Mięsny | Web | Facebook | Instagram
Studio 2lf | Web

Forrás: label magazine

továbbiak
Lámpacsalád a természetesség, a tradíció és az innováció hármasában: íme, a Kilim!
design

Lámpacsalád a természetesség, a tradíció és az innováció hármasában: íme, a Kilim!

Egy tárgyegyüttes a slow design jegyében, ahol nem a formához igazítják az anyagokat, hanem az alapanyag alakítja a formát. A Kilim lámpacsalád különlegessége, hogy karakterét a természetes gyapjúfilc tulajdonságai adják, mindemellett a fény erősségét egy cipzár segítségével szabályozhatjuk, így interakcióba is léphetünk a tárggyal. A lámpacsalád történetéről és a termék
Lehetsz másként önmagad – Henteslány
lifestyle

Lehetsz másként önmagad – Henteslány

Mindenben meg lehet találni a művészetet. Ha az ember eléggé alázatos, nem fél tanulni, kellőképp figyel a részletekre és tiszteli az anyagot, amivel foglalkozik, valamint tudja és meri a saját stílusára formálni, akkor a leghétköznapibb dolgokból is lehet valami különleges. Akkor is, ha a fényképezőgép mögül egy húspult mögé áll.
Mesterséges intelligencia: kockázat, vagy lehetőség?
strategy

Mesterséges intelligencia: kockázat, vagy lehetőség?

Az MI, vagyis a mesterséges intelligencia az elmúlt időszak alighanem legnagyobb robbanása. Az OpenAI mesterséges intelligenciával ellátott chatbotját, a ChatGPT-t mostanra bárki használhatja szinte bármire, legyen az egy esszé megíratása, vagy akár szerelmi tanácsadás. A chatbot egyelőre jó mókának tűnik, ami nemigazán befolyásolja az átlagember mindennapjait, azonban természetesen szép számmal