Lámpacsalád a természetesség, a tradíció és az innováció hármasában: íme, a Kilim!

Lámpacsalád a természetesség, a tradíció és az innováció hármasában: íme, a Kilim!

Egy tárgyegyüttes a slow design jegyében, ahol nem a formához igazítják az anyagokat, hanem az alapanyag alakítja a formát. A Kilim lámpacsalád különlegessége, hogy karakterét a természetes gyapjúfilc tulajdonságai adják, mindemellett a fény erősségét egy cipzár segítségével szabályozhatjuk, így interakcióba is léphetünk a tárggyal. A lámpacsalád történetéről és a termék fejlesztésének kihívásairól Budai Mártonnal, a Co&Co kreatív igazgatójával beszélgettünk.


A Co&Co alapfilozófiája szerint a kommunikáció és a design területe szorosan egymásba fonódik, így tevékenységük során ez a két terület kéz a kézben jár. Ahogy Budai Márton is elmondta, nem feltétlenül a tömegtermelést és a fogyasztói társadalmat szeretnék inspirálni, hanem kreativitásukat jelenleg a termékekkel való emberi kapcsolódás mozgatja, és az ehhez való visszalassulás. Számukra kiemelten fontos, hogy egy termék megszületése minden fronton indokolt legyen. Többek között ilyen alapelvek mentén jött létre legújabb termékük, a Kilim is, ami a Magyar Divat & Design Ügynökség által életre hívott design LAB program részeként, a Multifelt Factory együttműködésében öltött alakot. A lámpacsalád nemrégiben a Milánói Design Héten, a Budapest Select kiállításán debütált. Interjú!

A Co&Co nevéhez fűződik többek között a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek társításából létrejött Teqball, de ti terveztétek a 2021-es Dubai Világkiállítás magyar pavilonjának arculatát is. Továbbá olyan márkákkal is együttműködtetek már, mint a Mercedes-Benz vagy a Braun. Miért döntöttetek úgy, hogy belevágtok egy saját termék fejlesztésébe?

A különböző termékek vagy kommunikációs kampányok létrehozásában mi egy olyan szemléletmódot vagy módszertant képviselünk, amely során az ügyféllel közösen fejtjük fel a mögöttes tartalmakat, üzeneteket és kommunikációs eszközöket. Mostanra viszont úgy gondoltuk, eljött az a pillanat, hogy olyan termékek fejlesztésével is foglalkozzunk, amelyekben ügyfélnyomástól mentesítve a saját tervezői gondolkodásmódunk kerül előtérbe, és azokat olyan kézjegyekkel tudjuk ellátni, amelyeket a Co&Co mint designkollektíva képvisel. Ebben a Kilim egy nagyon fontos mérföldkő számunkra, ugyanis egyfajta visszatérés a gyökerekhez, és ezzel együtt saját magunkhoz is. Egyrészt egy kezdőlöket a nemzetközi nyitásra, másrészt arra is, hogy a magyar designszcéna felé transzparensebbé váljunk.

A lámpacsalád nevét is adó kilimek valójában csomózás nélkül készült szőnyegek, és a textil műfajának egyik legősibb formái. Mi jelentette a kiindulópontot a tárgy koncepciójának megalkotásában?

A Kőszegen található Multifelt Factory tulajdonképpen Közép-Európa utolsó természetes gyapjúfilccel foglalkozó gyára. Egy olyan naturális és hagyományhű technológiát használnak, ami nagyon kevés helyen maradt fenn, így mi mindenképp szerettünk volna velük közösen dolgozni. A Kilim valójában egy slow design irányába nyitó tárgy, ami tényleg az anyagról, a természetes gyapjúról szól. Elmondhatjuk, hogy nem egy adott problémára kerestük a megoldást, hanem egy anyagnak igyekeztünk megtalálni a funkcióját, valamint egy olyan termékkategóriát és formát keresni, ami valóban kiszolgálja azt.

Milyen szempontok mentén jutottatok el a lámpacsalád végső formavilágáig?

Amikor egy évvel ezelőtt leültünk a Multifelt Factory csapatával, akkor sokat ötleteltünk velük, de házon belül is, hogy mit lehetne ebből az alapanyagból létrehozni. Így elkezdtünk foglalkozni az anyag azon alaptulajdonságaival, amik elsőre talán fel sem tűnnek: a gyapjúfilc tulajdonképpen egy antiallergén és flexibilis anyag, miközben állékony is. A lámpa karakterét így nem egy alapszerkezet segítségével szerettük volna meghatározni, hanem az érdekelt minket, mi az, amit ez az anyag tud. Ez alapján eljutottunk oda, hogy a gyapjúfilc különböző módon történő meghajtása különféle karakterű formákat hoz létre. Innentől pedig adta magát, hogy az így nyert formákat csak egy egyszerű lámpatesttel támogassuk meg, ami nem befolyásolja az anyagot.

Klasszikus értelemben véve esztétikusabb formavilágot is kialakíthattunk volna egy drótszerkezet segítségével, azonban ez mesterséges módon történt volna. A célunk pedig az volt, hogy kiemeljük az anyag esetlegességét és saját viselkedését. Ez egyben egy funkcionális játékot is eredményezett: a cipzár lehúzásával szabályozhatjuk a fényerőt, ami egy nagyon egyszerű és emberközeli gesztus.

Mesélj kérlek a Multifelt Factory-vel való közös munkátokról. A Kilim létrehozása során melyek voltak a legfontosabb fejlesztési területek?

A Co&Co életében már több gyártóval is dolgoztunk együtt, de ennyire szoros közös munkára, ahogyan a Multifelt csapatával történt, az én esetemben még nem volt példa. Izgalmas része volt a termékfejlesztésnek, hogy a gyapjúfilcre hordozóként szerettünk volna tekinteni, és valamilyen színátmenettel ellátni. Fodor Ilona, a gyár ügyvezetője már a fejlesztés első fázisaiban mutatott nekünk festési megoldásokat, de ezek során az anyag mindkét oldala megkapta az adott színt. Azonban számunkra fontos volt, hogy a gyapjúfilc belseje megőrizze természetes árnyalatát, hiszen így a fény erősebb és homogénebb formában tud előjönni. Többszörös gyárlátogatás és hosszú kísérletezés után a Multifelt csapatával végül sikerült egy olyan közös innovációt létrehozni, amely során a színátmenet gyakorlatilag a gyapjúfilc előállítása közben, még kártolás előtt kerül az anyagra. Tehát a sorozatgyártás folyamatában úgy tudják feltenni a gyártósorra vagy a hengereikre az alapanyagot, hogy gyakorlatilag utólagos emberi beavatkozás nélkül, természetes formában alakulnak ki ezek a színátmenetek. A közeljövőben pedig, akár kollaborációk formájában, a Kilimet szeretnénk különböző mintákkal és grafikákkal is díszíteni.

A Kilim megalkotása során nemcsak annak fő alapanyagára, de a részletekre is odafigyeltetek.

Így van, az egyik leghosszabb fejlesztési folyamat házon belül a lámpa talpának létrehozása volt: bár egy nagyon egyszerű elemnek tűnhet, gyártástechnológiai szempontból mégis bonyolult. Fontos kiemelni, hogy a természetes gyapjú és az abból készült filc gyártása a lehető legkörnyezetbarátabb eljárás, valamint a lámpa egyéb elemeinél is igyekeztünk olyan szakemberekkel és manufaktúrákkal közreműködni, akik Magyarországon belül rövid ellátási lánccal dolgoznak. Így az egész termék, annak talpán kívül, teljesen környezetbarát. Ezért a termékfejlesztés egyik további fontos lépése lesz, hogy a lámpa ezen elemét is karbonneutrálissá tegyük. Jelenleg ezek most esztergált fatalpak, de úgy néz ki, hogy kenderszárak tömörítésével hasonló karakterű talpat tudnánk kialakítani, és ugyanúgy esztergálni. Ha ez sikerül, akkor a termék teljes egészében karbonneutrálissá válik. Számunkra fontos, hogy a Kilim a slow design életmód mellett a teljes fenntarthatóságot is kommunikálja.

A fejlesztés során viszonylag hosszú időt vett még igénybe a fogantyúk megtervezése is. Egy klasszikus szituációban a fényerő szabályozása elektronikusan történik, a Kilim esetében viszont azt manuálisan befolyásoljuk, így ez az az elem, amivel a felhasználó a legtöbbször érintkezik. Emiatt mindenképp szerettünk volna rá hangsúlyt fektetni, és kiemelni annak dimmelési funkcióját is, mindezt úgy, hogy a fogantyú ne dolgozzon a filc ellen.

Mennyire jellemző vagy szokatlan a természetes gyapjúfilc használata a belsőépítészet vagy a formatervezés területén?

Tulajdonképpen egy gyakori anyagról van szó mind a formatervezés, mind a belsőépítészet területén, de sokkal inkább az ipari filc használata a jellemző. Ezt főleg akusztikai tulajdonságai miatt hasznosítják nagy panelek vagy térelválasztók formájában. A Kilim esetében is van akusztikai előnye a tárgynak, de mi mégsem erre a tulajdonságára építettünk. Ennek egyik oka, hogy a természetes filcnek más az anyagösszetétele, és ezáltal – a mesterséges társával ellentétben – nem homogén az akusztikai tulajdonsága. A természetes gyapjúfilcnél továbbá a birka szőrében bennmaradt bogáncs is megjelenik a végtermékben, ami nekünk, azt gondoljuk, előny, és nem is akartuk eltakarni.

Amit még fontos kiemelni, hogy a Kilim esetében hangulatvilágításról van szó, nem pedig funkcionális világításról. A tárgynak van egy intim jellege, amivel annak felhasználója személyes kapcsolatba tud lépni. Karakterében és funkciójában is valami olyat kap a tulajdonosa, ami a természetességre és a nomád kultúrára utal.

Melyek a következő lépések és jövőbeli terveitek az új termékkel?

Ez igazából két részre is bontható. A Co&Co életében a nemzetközi nyitás és a cég transzparensebbé tétele mellett a Kilim egy új irány elindításának a mozgatórugója is egyben. Szeretnénk ugyanis évente egy-két saját tervezésű termékkel is foglalkozni, ami a saját hozzáállásunkat és szemléletmódunkat képviseli.

A Kilim esetében elsősorban az értékesítésre fókuszálunk: szeretnénk felvenni a kapcsolatot különböző disztribútorokkal, galériákkal és stúdiókkal is. A termék fejlesztésében továbbá az első lépés, hogy a lámpacsalád teljes mértékben karbonneutrálissá váljon, ami már egy jelenleg is zajló folyamat házon belül. Mindemellett, ahogy említettem, szeretnénk, ha a Kilim tényleg egy hordozóként működne, és különböző művészekkel együttműködve limitált szériákat hoznánk létre. Ami még a közeljövőben érdekes lehet, az a Kilim kültéri verziójának megalkotása, valamint a mérettartományok bővítése.


Fotók: HFDA

Co&Co | Web | Facebook | Instagram
Kilim | Web | Instagram

továbbiak
Ázsiai kézműves termékekre fókuszál az IKEA új kollekciója
design

Ázsiai kézműves termékekre fókuszál az IKEA új kollekciója

A svéd bútoróriás új darabjaival olyan érzést szeretne kelteni, mintha csak egy távol-keleti piacon böngésznénk. Azért az IKEA sem csak laposra csomagolt bútorlapokat árul: limitált kollekcióihoz rendszeresen kézműves alkotók segítségét kéri, legutóbb pedig az Annie Leibovitz-cal induló művészeti rezidenciaprogramról számoltunk be. Az új darabokhoz az inspiráció ezúttal Ázsiából jött: kifejezetten
Lecserélik a híres prágai óra kalendáriumát miután kiderült, nem is hasonlít az eredetire
design

Lecserélik a híres prágai óra kalendáriumát miután kiderült, nem is hasonlít az eredetire

Ez már nem az első eset, hogy hozzányúlnak: legutóbb 2018-ban restaurálták, de a jelek szerint nem sikerült túl jól. Egyéves vitázás után szerelik le ismét a Prága jelképének számító óra, az Orloj kalendáriumát. Maga a szerkezet már 1410 óta működik, a most látható kalendáriumra az év hónapjait ábrázoló képeket Josef
Lehetsz másként önmagad – Henteslány
lifestyle

Lehetsz másként önmagad – Henteslány

Mindenben meg lehet találni a művészetet. Ha az ember eléggé alázatos, nem fél tanulni, kellőképp figyel a részletekre és tiszteli az anyagot, amivel foglalkozik, valamint tudja és meri a saját stílusára formálni, akkor a leghétköznapibb dolgokból is lehet valami különleges. Akkor is, ha a fényképezőgép mögül egy húspult mögé áll.