Ezzel a technikával akár a Holdon is építkezhetünk | Project Olympus

Ezzel a technikával akár a Holdon is építkezhetünk | Project Olympus

A 3D-nyomtatott épületek gondolata elsőre azt az érzetet keltheti, mintha a Vissza a jövőbe trilógia egyik kissé eltúlzott jelenetébe csöppentünk volna, pedig valójában sokkal közelebb van a valósághoz, mint azt évekkel ezelőtt gondoltuk volna. A fejlődést mindig az ismeretlen meghódítása implikálja, így nem meglepő, hogy ez a módszer is „kinövi” a megszokott kereteket:  az ICON 2020-ban engedélyt kapott a NASA-tól az űralapú építési rendszer fejlesztésére, amely segítheti a Hold jövőbeli felfedezését. A mai napig tartó viszontagságos állapotok mellett olykor felmerülhet a relevancia kérdése, viszont ezen kutatások hatással lehetnek a Földön zajló történésekre is.


A dán “formgiving” szó egyszerű fordításban annyit jelent, hogy formát adunk valaminek, aminek még nincsen. Ez az elv Bjarke Ingels szerint még relevánsabbá válik akkor, amikor a Földön túlra merészkedünk, és elkezdjük elképzelni és megtervezni, hogy hogyan építkezzünk és éljünk akár teljesen új világokban is. Az ICON kutatása új határokat jelenít meg mind anyagi, mind technológiai és környezeti szempontból. A Földön felmerülő kérdések és kihívások egyaránt megtalálhatóak a Holdon is. A NASA ehhez hasonló űrkorszaki technológiákba való befektetései nemcsak az emberiség világűrbeli jövőjének előremozdítását segíthetik elő, hanem a Földön tapasztalható nagyon valós, bosszantó problémák megoldásában is.

A felderítés a Project Olympus nevet kapta, ami nem meglepő, hiszen a kozmikus térhódítási projektek között elterjedtek a mitológia eredetű nevek – gondoljunk csak az Apollóra – és ez alól ez sem kivétel.

Az ICON alapvetően innovatív építési technológiákat fejleszt, amelyek ösztönzően hathatnak az emberiség fejlődésében. Küldetésük, hogy újragondolják az építkezési megközelítéseket, és hogy megfizethető, méltó lakhatást teremtsenek mindenki számára szerte a világon. A szabadalmaztatott 3D nyomtatási robotika, szoftver és fejlett anyagok felhasználásával az ICON megváltoztatja az otthonépítés paradigmáját a Földön, és azon túl. Az Olympus forgatókönyve szerint ehhez a 3D-s nyomtatáshoz nem bolygóközi anyagszállításra lesz szükség, hanem olyan robotokra, amelyek a már meglévőket fogják használni. A technológia csak a helyszíni erőforrásokat használja majd és nem ad lehetőséget pazarlásra – az építészek szerint ez egyfajta következő szintű fenntarthatóság. Ehhez természetesen az szükséges, hogy a kutatások során olyan anyagokkal dolgozzanak, amik szimulálják a Holdon “bennszülött” matériák jellegzetességeit.

„Az első emberi élőhely felépítése egy másik bolygófelszínen az emberiség történetének egyik legambíciózusabb építési projektje, és új magasságokba emeli a technológiát, a mérnöki munkát, a tudományt és az építészetet. Szó szerint”
– Jason Ballard, az ICON társalapítója és vezérigazgatója

Az ICON két díjnyertes építész irodát vont be partnerként a vakmerő projekthez: elsősorban a koppenhágai, New York-i, londoni és barcelonai székhelyű építészek, tervezők, urbanisták, tájépítészek, belsőépítész, terméktervezők, kutatók és feltalálók csoportját, a BIG-Bjarke Ingels Group-ot.  A BIG architektúrája a kortárs élet folyamatos fejlődésének és változásának alapos elemzéséből adódik és jelenleg is számos projektben vesznek részt Európától kezdve a Közel-Keletig. A másik a SEArch+ startup, amely ember-kompatibilis tervezési koncepciókat fejleszt az űrkutatáshoz. A SEARch+ küldetése olyan innovatív „emberközpontú” tervek kigondolása, vizsgálata és kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik az emberi lények számára, hogy ne csak éljenek, hanem boldoguljanak is a Földön túli űrkörnyezetben.  SEArch+ vezető repülőgépipari szakértőkkel és mérnökökkel együttműködve részt vett és első helyezést ért el a NASA Centennial Challenge for a 3D-Printed Habitat programjában, a BIG pedig az elmúlt néhány évben több, a Holdra és a Marsra vonatkozó koncepción dolgozott.

Az ICON számára az építkezés átalakításának útja azzal kezdődött, hogy 2018-ban átadták az első 3D-nyomtatott otthont az Egyesült Államokban. Azóta a csapat átadta a világ első 3D-nyomtatott házait Mexikóban és Austinban befejezte a hajléktalanoknak szánt lakóhelyek kiépítését is.

„Meggyőződésem, ha megtanulunk más világokon építkezni, az a szükséges áttörést is biztosítja majd ahhoz, hogy megoldjuk a lakhatási kihívásokat, amelyekkel itt, ebben a világban szembesülünk. Ezek egymást erősítő törekvések. Néha a legnagyobb problémák miatt szükségessé válik, hogy ne csupán a lábunk elé nézzünk, hanem fel az égre. Nehéz lenne túlbecsülni, hogy ez milyen nehéz lesz, de az ICON csapata készen áll az útra, és örömmel vállalja ezt a hatalmas feladatot a NASA-val, a BIG-gel és a SEArch+-szal”– állítja az ICON vezérigazgatója, Jason Ballard.

ICON | Web | Facebook | Instagram
BIG – Bjarke Ingels Group | Web | Facebook | Instagram
SEArch+ | Web | Instagram

Forrás: igloo, ICON

továbbiak
Ez történik, amikor egy gasztroblogger és egy keramikus találkozik – itt az Aurōrae kollekció
east

Ez történik, amikor egy gasztroblogger és egy keramikus találkozik – itt az Aurōrae kollekció

Mitől más egy hazai tervező által készített egyedi tányér, mint sorozatgyártott társai? Könnyebb-e kapcsolódunk azokhoz az ételekhez és tárgyakhoz, melyekről tudjuk, hogy kinek a munkája van benne? Tavaly év végén debütált Kárai Dávid és Kovács Máté közös kerámiakollekciója, melynek apropóján a gasztroblogger és a keramikus bevezetett minket a helyi gasztronómia
Szórakoztató, értékmentő és környezettudatos – Ilyen egy mai vendéglátóhely! | Piqniq pakk – 8. rész
business

Szórakoztató, értékmentő és környezettudatos – Ilyen egy mai vendéglátóhely! | Piqniq pakk – 8. rész

Mi a tökéletes kovászos kenyér titka? Mit tehet egy vendéglátóhely és a hétköznapok embere – a műanyag szívószál elhagyásán túl – a környezettudatos és tiszta konyháért? Mit kell magas szintre emelnie egy bisztrónak, ha a páratlan vendégélmény a cél? Miben rejlik egy üzlet közösséteremtő ereje? Íme a friss Piqniq pakk! VIDEO: Déryné,
Magyar kötődése is van Beyoncé emlékezetes Oscar performanszának
news

Magyar kötődése is van Beyoncé emlékezetes Oscar performanszának

Beyonce a King Richard című életrajzi drámából a “Be Alive” című dal előadásával nyitotta meg a 2022-es Oscar-gálát, ami Venus és Serena Williams apjának és edzőjének az életét meséli el. A vizuálisan is lehengerlő, neonsárga színben úszó előadást Jeymes Samuel rendezte, az operatőr pedig a magyar származású Rév Marcell volt.