Ez történik, amikor egy gasztroblogger és egy keramikus találkozik – itt az Aurōrae kollekció

Ez történik, amikor egy gasztroblogger és egy keramikus találkozik – itt az Aurōrae kollekció

Mitől más egy hazai tervező által készített egyedi tányér, mint sorozatgyártott társai? Könnyebb-e kapcsolódunk azokhoz az ételekhez és tárgyakhoz, melyekről tudjuk, hogy kinek a munkája van benne? Tavaly év végén debütált Kárai Dávid és Kovács Máté közös kerámiakollekciója, melynek apropóján a gasztroblogger és a keramikus bevezetett minket a helyi gasztronómia és design közös metszetébe, a kézzel készített étkészletek világába.

Kárai Dávid neve ismerősen csenghet a gasztronómiai tartalmak követői számára, nemrég mi is írtunk róla a tavaly debütált kiadványa kapcsán. A Ki mint vet több mint egy szakácskönyv – tizenöt magyar termelő és kisvállalkozás történetét írja le, a történetek mellett pedig olyan recepteket találunk, amelyek az általuk termelt alapanyagokra építkeznek. A könyv készítése során a helyi közösségek és alkotók felkarolása egyfajta misszióvá nőtte ki magát Dávid számára, ez adta meg a motivációt ahhoz, hogy a gasztronómia területén maradva, de már hazai kisvállalkozások munkásságát is beemelje értékközvetítő munkájába.

Az első, hazai tervező együttműködésével készült kollekciójában étkezéssel kapcsolatos tárgyak kerültek a fókuszba. Dávid az évek során sok kiegészítőt, fotózáshoz használható eszközt összegyűjtött, így otthonosan mozog az étkészletek és tálalótárgyak világában, több hazai tervező által készített kerámiatermék is sorakozik a konyhapolcán. A típustárgyakban való jártassága miatt pontosan tudja, milyen egy jó tányér vagy csésze ismérve:

Szeretem az öblös mélytányérokat, mert ezekből tésztát, salátát és tartalmas ázsiai leveseket is könnyű szürcsölni. Szeretem, ha egy lapos tányér nem túl nagy, van pereme és strapabíró, hogy a mosogatógépbe ki- és bepakoltást is könnyen bírja. Szeretem, ha a csészéket a polcon egymásba lehet pakolni, így helyet spórolok. Szeretem, ha a müzlis tál akkora, hogy egy adag krémlevest is lehessen belőle kanalazni” – foglalta össze Dávid.

Az elképzelések finomításához és kivitelezéséhez – Kontor Enikő keramikus ajánlására – Kovács Mátét (Conceptual Ceramics) kérte fel. Máté a kerámiaszakmában eltöltött több mint tíz évvel a háta mögött profin adaptálódott a feladathoz, a rá jellemző kísérletező attitűddel kezdett a tervezéshez.

„A kerámiák felületén található máz a saját receptem. Apró változtatásokkal és az égetés során a hőfokokkal is játszottam. Így ugyanazzal a mázösszetétellel és formával is változatos megjelenés került kialakításra, ez az igazi szépsége a kézzel készült tárgyaknak. Hiába kisszériás, nem összehasonlítható a futószalagon gyártott termékekkel – mindegyiknek önálló személyisége van, ami miatt a felhasználó is jobban tud kötődni hozzájuk” – mondja Máté.

A csészéből, müzlistálból, lapos- és mélytányérból álló kollekció az Aurōrae nevet kapta, mert a kerámiák mintázata a sarki fényt idézi. „A kézzel készült tárgyak között sosincs két egyforma, pont úgy változnak mint a fénylő égbolt” – írja le Dávid. A tárgyak limitált példányszámban, 40-40 darabban készültek, és habár Máté egyedi megrendelésekre is dolgozik, a kollekcióban használt máz- és formakombináció kizárólag a Dáviddal közös együttműködésben érhető el. A poharak öntött porcelánból, a tányérok kőcserépből készültek, utóbbiaknál krémszínű és szürke masszából is születtek variációk, melyekre ugyanaz a máz került, mégis eltérő lett a végeredmény. Dávid kedvence a mélytányér, amely elmondása szerint egy valódi multifunkciós darab, hiszen egy tartalmasabb leves is belefér, de salátát és tésztaételt is jól lehet belőle enni.

De milyen szerepe lehet a kortárs tárgykultúránkban egy-egy egyedi étkészletnek? Mit fejez ki és miért válnak privilégiumból egyre keresettebb és többek által befogadott termékekké? A hazai keramikusok által gyártott étkészletek népszerűsödése több okra vezethető vissza. Máté és Dávid szerint ebben közrejátszik a kerámia néhány éve futó reneszánsza és a gasztronómia iránti növekvő érdeklődés, mint ahogyan az is, hogy ma már több étteremben is egyedi tányérokon szolgálják fel a fogásokat, a vendégek pedig érzik, mennyivel másabb élmény egy gondosan tervezett tárgyakkal terített asztalról elfogyasztani az ételt. Emellett a különleges étkészletekhez kapcsolódik egyfajta, akár rituálénak nevezhető gyakorlat is, amelyre az elviteles dobozokkal és gyorsételekkel teli rohanó hétköznapokban egyre kevésbé szánunk időt:

„Nagyszüleink idejében a vitrinből a Herendi étkészlet került elő ünnepi alkalmakkor. Manapság lehet, hogy nem egy klasszikus készlet, hanem hazai keramikusok által tervezett és készített tárgyak kerülnek le a polcról akkor, amikor szeretnénk szépen megteríteni, és jelezni, hogy kivételesen nem két percre ülünk le enni, hanem megadjuk a módját a kikapcsolódással felérő közös étkezéseknek” – mondja Máté.

Dávid, aki szakmájából adódóan nem nevezhető átlagos felhasználónak, kevésbé köti kitüntetett alkalmakhoz az egyedi termékek használatát, elmondása szerint egy átlagos hétköznapon egy egyszerű paradicsomos tésztához is ezek a termékek kerülnek le a polcáról. Habár magasabb árfekvésűek, mint egy globális üzletlánc termékei, az Aurōrae még így is az elérhető, a kivitelező és vásárló szempontjából is méltányos áron futó kollekciók közé esik. Dávid szerint pedig nem kell egyből tizenkét fős étkészletet beszereznünk, akár egy négy fős készlet is tökéletesen elég lehet egy háztartásba. „Nem kell feltétlenül nagyon sokfélét felhalmozni ezekből a tárgyakból, inkább keressük meg azt, ami valóban a mi igényeinkhez, ízlésünkhöz passzol” – mondja. Az Aurōrae Kárai Dávid webshopján keresztül a készlet erejéig elérhető, időközben pedig zajlik már egy másik tervezővel a következő kollaboráció. „Jelenleg egy hazai tervezésű piknikhátizsákon dolgozunk. Számomra az a legnagyobb kérdés, akár ennél a tárgytípusnál és a piknikkosaraknál is, hogy a szezon végén, a téli időszakban mit csinálunk vele? A saját termékünk tervezésénél igyekszünk erre is választ adni” – árulja el Dávid.

Kárai Dávid | Web | Facebook | Instagram
Conceptual Ceramics (Kovács Máté) | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Szórakoztató, értékmentő és környezettudatos – Ilyen egy mai vendéglátóhely! | Piqniq pakk – 8. rész
community

Szórakoztató, értékmentő és környezettudatos – Ilyen egy mai vendéglátóhely! | Piqniq pakk – 8. rész

Mi a tökéletes kovászos kenyér titka? Mit tehet egy vendéglátóhely és a hétköznapok embere – a műanyag szívószál elhagyásán túl – a környezettudatos és tiszta konyháért? Mit kell magas szintre emelnie egy bisztrónak, ha a páratlan vendégélmény a cél? Miben rejlik egy üzlet közösséteremtő ereje? Íme a friss Piqniq pakk! VIDEO: Déryné,
Magyar kötődése is van Beyoncé emlékezetes Oscar performanszának
news

Magyar kötődése is van Beyoncé emlékezetes Oscar performanszának

Beyonce a King Richard című életrajzi drámából a “Be Alive” című dal előadásával nyitotta meg a 2022-es Oscar-gálát, ami Venus és Serena Williams apjának és edzőjének az életét meséli el. A vizuálisan is lehengerlő, neonsárga színben úszó előadást Jeymes Samuel rendezte, az operatőr pedig a magyar származású Rév Marcell volt.
Vissza a középkorba! – Ikonikus brandek újraértelmezve
art

Vissza a középkorba! – Ikonikus brandek újraértelmezve

Ilya Stallone, egy történelemért rajongó grafikus napjaink legismertebb márkáit hangolta a középkorra. A Tindertől kezdve a Burger Kingen és a Starbuckson át a Windows és a Puma is visszarepült a múltba. A Medieval Branding sorozatban a logók mellett a márkanevek betűtípusát is festői óangol stílusban alkotta újra a művész. Ilya