Hum to Search,  avagy dúdolva keresés

Hum to Search, avagy dúdolva keresés

Kivel ne fordult volna már elő az a helyzet, amikor a semmiből ugrik be egy dallam, amely jó eséllyel egész nap a fejünkben marad úgy, hogy nagyon sokszor nem is tudjuk, mit is dúdolunk?

Szöveg: Szolomayer Márk

Ezt a problémát (is) kezdi megoldani a Google, méghozzá a találóan elnevezett „Hum to Search” funkcióval. A képlet rém egyszerű; szó szerint bele kell dúdolnunk vagy fütyülnünk a telefonba, ami egy algoritmus segítségével megtalálja nekünk a kívánt számot.

Ehhez semmi egyéb kiegészítő alkalmazás nem kell, a Google saját keresőjébe építette bele a funkciót. A Google gépi tanulást használ ahhoz, hogy a hallott anyagot megpróbálja azonosítani az adatbázisában található dallamok közül. A rendszer digitalizálja a fütyülést, dúdolást, és továbbítja felismerésre. Minél jobban tudjuk reprodukálni a fejünkbe ragadt dallamot, annál nagyobb esélyünk van a sikerre. Nem lennék meglepve, hogy ha az algoritmus beválik, hamarosan külön játékként is találkoznánk ezzel az ötlettel.

Ha azt gondolnánk, a dúdolás minden nyelven egyforma, nagyot tévedünk. A Google nyelvi korlátozással indította el a funkciót, jelenleg húsz nyelven érti meg az algoritmus a hümmögést, ebben a magyar még nincs benne. Viszont a cég azt ígéri, hogy hamarosan újabb nyelveken is elérhetővé válik a szolgáltatás, így lassan már bármikor bedúdolhatjuk kedvenc Kispál-számunkat, ha véletlen épp nem jutna eszünkbe a címe.

Zárszóként nem tudom kihagyni az első dolgot, ami eszembe jutott, mikor megláttam a Google új ötletét: biztos vagyok benne, hogy Al Bundy is jó hasznát vette volna a Hum to Search-nek.

Forrás: ipon

továbbiak
Startupper szakzsargon magyarul? | Megérkezett a Design Terminal vállalkozói szótára
news

Startupper szakzsargon magyarul? | Megérkezett a Design Terminal vállalkozói szótára

„Pingeld meg a munkatársad, mert 1on1 meetingre várja a CEO, ma van az onboarding!” ­– startup szótárt írt a Design Terminal, hogy mindezt te is megértsd. Szerző: Jarada Yasmin Ha eddig még elkerültek ezek az angol kifejezések, vagy éppen ellenkezőleg, már téged is idegesítenek, akkor a Szótárt neked találták ki. Kérdés
Világhírű focista reklámozza a magyar fiú által tervezett LEGO csocsóasztalt
news

Világhírű focista reklámozza a magyar fiú által tervezett LEGO csocsóasztalt

Egy 16 éves magyar fiú, Fehérvári Donát tervei alapján készül a legújabb LEGO-készlet, amit most Thierry Henry reklámoz. Sok izgalmas dolog történt mostanában a LEGO háza táján: a The Office című sikersorozat is kapott egy saját szettet, és a karácsonyhoz közeledve több adventi naptárt is piacra dobtak. Legutóbb pedig egy
Sikeres volt a NASA első aszteroidaeltérítő missziója
egyéb

Sikeres volt a NASA első aszteroidaeltérítő missziója

Hivatalosan is megerősítette a NASA, hogy sikeresen zárult a történelem első bolygóvédelmi tesztje, a DART. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, szeptember 27-én történelmi missziót hajtott végre a NASA: megpróbálták eltéríteni egy nagyobb égi objektum körül keringő aszteroida pályáját. Ehhez szándékosan belevezették az egyik műholdjukat a kb. 160 méter átmérőjű Dimorphosba, ami