Hum to Search,  avagy dúdolva keresés

Hum to Search, avagy dúdolva keresés

Kivel ne fordult volna már elő az a helyzet, amikor a semmiből ugrik be egy dallam, amely jó eséllyel egész nap a fejünkben marad úgy, hogy nagyon sokszor nem is tudjuk, mit is dúdolunk?

Szöveg: Szolomayer Márk

Ezt a problémát (is) kezdi megoldani a Google, méghozzá a találóan elnevezett „Hum to Search” funkcióval. A képlet rém egyszerű; szó szerint bele kell dúdolnunk vagy fütyülnünk a telefonba, ami egy algoritmus segítségével megtalálja nekünk a kívánt számot.

Ehhez semmi egyéb kiegészítő alkalmazás nem kell, a Google saját keresőjébe építette bele a funkciót. A Google gépi tanulást használ ahhoz, hogy a hallott anyagot megpróbálja azonosítani az adatbázisában található dallamok közül. A rendszer digitalizálja a fütyülést, dúdolást, és továbbítja felismerésre. Minél jobban tudjuk reprodukálni a fejünkbe ragadt dallamot, annál nagyobb esélyünk van a sikerre. Nem lennék meglepve, hogy ha az algoritmus beválik, hamarosan külön játékként is találkoznánk ezzel az ötlettel.

Ha azt gondolnánk, a dúdolás minden nyelven egyforma, nagyot tévedünk. A Google nyelvi korlátozással indította el a funkciót, jelenleg húsz nyelven érti meg az algoritmus a hümmögést, ebben a magyar még nincs benne. Viszont a cég azt ígéri, hogy hamarosan újabb nyelveken is elérhetővé válik a szolgáltatás, így lassan már bármikor bedúdolhatjuk kedvenc Kispál-számunkat, ha véletlen épp nem jutna eszünkbe a címe.

Zárszóként nem tudom kihagyni az első dolgot, ami eszembe jutott, mikor megláttam a Google új ötletét: biztos vagyok benne, hogy Al Bundy is jó hasznát vette volna a Hum to Search-nek.

Forrás: ipon

továbbiak
„Az emberek azokra a helyekre mennek, amelyekben bíznak” | Piqniq Budapest x Mastercard
community

„Az emberek azokra a helyekre mennek, amelyekben bíznak” | Piqniq Budapest x Mastercard

„Tanulj, fejlődj! – Nagykép a gasztronómiáról” címmel startolt a Piqniq Budapest és a Mastercard közös projektje, mely a gasztronómiában érintett vállalkozások személyes történeteit mutatja be. A néhány héttel ezelőtt indult kampány célja nemcsak az, hogy edukálja a sokszínű iparág szereplőit, hanem hogy reményt is adjon nekik arra vonatkozóan, hogy egy válsághelyzetből
Hotelszobák home office-üzemmódban | Hotel Rum, Budapest
east

Hotelszobák home office-üzemmódban | Hotel Rum, Budapest

A szállodaipar azok közé az ágazatok közé tartozik, melyeket különösen érzékenyen érintett a covid okozta válság. A kilátástalanság helyett azonban szerencsére sokan inkább a lehetőséget látták meg a helyzetben: így a budapesti Hotel Rum is, ahol többek között home office-ként hasznosítják újra a csodás tereket. A Királyi Pál utcában található
„Mintha naplót olvasnék” | Balázs Viola
divat

„Mintha naplót olvasnék” | Balázs Viola

Egybefüggő, de mégis szokatlan térhasználat és perspektívák pasztell vagy harsány színekkel keveredve. Ha jártasak vagytok az ikonikus magyar márkák mintavilágában, biztosan ismerősek ezek a néha precíz, néha humoros, őszinte vagy koncepciózus, karakteres alkotások. Balázs Viola textiltervezővel, a VYF márka társalapítójával beszélgettünk. Leginkább magyar tervezőknek és divatmárkáknak készítesz különböző textilmintákat. Mikor