Kézművesség volt, van és lesz

Kézművesség volt, van és lesz

Bútort az IKEA-ban, ruhát pedig a közelben lévő fast fashion üzletben vásárolsz? Ha valami kuriózumra vágysz, amivel újra felfedezheted a saját kulturális örökségedet, vagy ha nyitott vagy másokéra, akkor jó helyen jársz! Megmutatjuk, hogy a hiedelemmel ellentétben még megőrizhetjük, sőt felvirágoztathatjuk a kézműves hagyományokat Kelet-Európában.


A Krásná práce egy olyan cseh, morva és sziléziai népi mesterségeket bemutató projekt, amelynek célja a kézműves kultúra népszerűsítése és támogatása. Feladatuk a kézművesség 21. századba integrálása, a kézműves termelés gazdasági és művészeti pozicionálása a kortárs igényekhez mérten. A projekt a Družstevní práce alapítvány zászlaja alatt valósul meg, amelyben Klára Hegerová vezetésével műveszettörténészek, etnográfusok és designerek egyaránt azon dolgoznak, hogy hogyan lehet megőrizni és új életet lehelni a hagyományos tárgykultúrába.Ugyanis a hagyományokat nemcsak ápolni kell, hanem újragondolni és saját magunkévá formálni. Ebből fakadóan a projekt eleinte a kikopóban lévő hagyományos technikák feltérképezésével indult, jelenleg pedig híd a kézművesek és a kortárs tervezők között. A Krásná práce projekt azon intézmények feladatát tölti be, amelyek korábban a kézművesipart képviselték, most pedig kiállítások, kísérőprogramok és kollaborációk tolmácsolásán keresztül végzi el ugyanezt a missziót. A kiállítások anyagát általában ismert vagy feltörekvő tervezőkkel közösen alkotva álmodják meg, amelynek lényege, hogy felhívják a figyelmet a gazdag és élő kulturális értékekre.

A Krásná práce a tavalyi esztendő végén megrendezett kiállításán nyolc fiatal alkotóval együtt arra kereste a választ, hogy milyen szerepe van a tradicionális technikáknak a kortárs alkotóművészetben. A lokális kézművesség teret ad a helyi perspektíváknak, a minden értelemben vett lelassulásra, illetve annak is, hogy az életvitelünket természetközelibbé varázsoljuk. De hogyan jelenhet meg ez egy fiatal formatervező munkájában? A Czech Design korábban részletesen beszámolt a tárlat alkotásairól, viszont néhányat fontos kiemelni: Anastasia Mazur fonott kosárkészítési technikával készülő NAMI tükörkollekcióját az év felfedezettje díjra jelölték, míg Natálie Costantinová a kosárkészítési tapasztalatait a környezetvédelemmel hangolta össze. Costantinová diplomamunkája egy olyan rovarház elkészítése volt, ami a kosárfonás, a kukoricahéj feldolgozása és az esztergálás összeolvadásával jött létre. Bár a zord tél már nem jár együtt az élelmiszerhiánnyal, ettől függetlenül egyre nagyobb reneszánsza van az autentikus ételfeldolgozási technikáknak, például a tartósításnak is. Ezt felhasználva Karolína Vintrová a fazekasság mellett ennek hagyományát is kidolgozta alkotásában. Kollekciójában a tartósítás tradíciójához is visszakanyarodik, amelynek megvalósításához saját családtagjaitól gyűjtött recepteket használt fel szülőföldjéről, Morvaországból.

Ám nemcsak a formatervezés fellegvárában, Csehországban fordul elő a kézművesség újszerű felfedezése, hanem Magyarországon is. A témához fűződő etikus, megfontolt és rendkívüli VUUV Works tökéletesen képviseli a kézművesség újragondolását a magyar designszférán belül. A márka művészeket és kézműveseket egyesít, aminek köszönhetően limitált példányszámú alkotások látnak napvilágot. Miközben a letisztult esztétikára, az etikus munkakapcsolatokra, a fenntartható anyagokra, gyártásra és a szállításra fókuszálnak, a céljuk, hogy megmutassák, mennyire sokszínű és értékes az aktuális közép-európai kézművesség. Lébényi Anna, a VUUV Works alapítója olyan történeteket oszt meg és gondol tovább, mint például Kovács Tibor kosárkészítő mester és felhasznált anyagainak betakarítása, amely immáron egyedülálló csaknem az egész régióban, de beszámolt már a magyar alpaka és merinói juh gyapjúfeldolgozásról, illetve fenntartható kollekciót is terveztetett az egyik legszebb magyar párválasztó tradíció, a Májusfa jegyében. A VUUV Works korlátozott számban készített termékei elérhetőek a budapesti Valami Hazai üzletében.

Az ukrán Nadiia ösztönösen képviseli az exkluzivitást és azt az elemi erőt, ami az ukrán folklórban is fellelhető. A márkát 2018-ban alapította Nadiia Shapoval, akinek világát átjátja a népművészet és a design igazán különleges játéka. A Nadiia lényege a kézzel készített hagyományos technikák és közkedvelt kortárs tervezők együttműködése, amely régen elfeledett vidékek és tárgyak örökségét dolgozza fel. A márka ikonikus darabjai közé sorolhatók az ősi nyakláncok, amelyeket a Cucuteni–Trypillia civilizáció, az ukrán hagyományos kultúra egy kevésbé ismert oldala ihletett. Nadiia Shapoval többek között olyan híres kreatívokkal dolgozik együtt, mint a BEVZA márka vagy Masha Reva. Utóbbival közösen indították el a brand első jellegzetes kerámiakollekcióját, amely az ősi ukrán formavilág nyomait hordozza.

0:00
/

Borítókép: Stepan Lisowski

Krásná práce | Web | Instagram
VUUV Works  | Web | Facebook | Instagram
Nadiia | Web | Instagram

továbbiak
Megáldott ételek és rejtett kamerák – Interjú James A. Kapalóval | Nyomtatott múltak
lifestyle

Megáldott ételek és rejtett kamerák – Interjú James A. Kapalóval | Nyomtatott múltak

James A. Kapaló kutatásai elsősorban a közép-kelet-európai vallási és etnikai kisebbségek történetére és tapasztalataira fókuszálnak. Etnográfiai módszerek segítségével dolgozik közösségekkel, levéltárakkal és múzeumi gyűjteményekkel, hogy feltárja a hétköznapi tudást, a vallási gyakorlatokat és a helyi emlékezetet. Egyik szerkesztője volt a The Secret Police and the Religious Underground in Communist and
Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin
lifestyle

Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin

Egy lengyel kézműves márka, amely mögött generációkon átívelő családi legendák, kézzel szedett gyógynövények és két végtelenül elhivatott ginrajongó áll. A brandről most Marcin Czajkiewicz mesél, aki feleségével, Aleksandrával alkotta meg a Magnolia Heritage Gint. A márkátok neve ‘örökség’ – mi a története a ti saját örökségeteknek, és miért olyan fontos számotokra,
A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia
lifestyle

A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia

Budapest gasztroszcénája egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő univerzum. Ha bezár egy hely, valószínűleg jön a helyére kettő másik, azonban vannak olyan éttermek és kávézók, amelyek valahogy betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Varga Dániel séf csendesen tért vissza a fővárosba, a fogásai azonban akkorát szólnak, hogy az egészen Ázsiáig hallatszik. Ismerd