Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin

Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin

Egy lengyel kézműves márka, amely mögött generációkon átívelő családi legendák, kézzel szedett gyógynövények és két végtelenül elhivatott ginrajongó áll. A brandről most Marcin Czajkiewicz mesél, aki feleségével, Aleksandrával alkotta meg a Magnolia Heritage Gint.


A márkátok neve ‘örökség’ – mi a története a ti saját örökségeteknek, és miért olyan fontos számotokra, hogy a brandetek nevévé is megtettétek?

Mindannyian máshonnan származunk, és pont ez teszi az életet olyan érdekessé. Mindketten lengyelek vagyunk, Szczecinben születtünk és nevelkedtünk. Az örökség számunkra nem valami anyagi dolgot jelent, mint egy könyv vagy bútor, amit az őseid vettek régen. Sokkal inkább történeteket, családi legendákat. Mindketten ezeket hallgatva nőttünk fel. A ginünk elmeséli a mi történetünket és a családunkét is. A nagyszüleink nem szczeciniek voltak, ez 1945 előtt egy német város volt. Lengyelország keleti határánál éltek, ezek a területek ma már Litvániához, Fehéroroszországhoz és Ukrajnához tartoznak. A második világháború után új életet kellett kezdeniük Szczecinben, ahol éppen virágzó magnóliafák fogadták őket. A magnólia ezért összekötő kapocs a nagyszüleink világa és a mi világunk között. De egyfajta tisztelgés is a gyökereink felé, épp ezért használunk a keleti határvidékre jellemző fűszereket, karakterisztikus növényeket, mint a feketeribizli, az áfonya, a fenyő vagy a vörösáfonya. A dédapám minden délután friss mentát szedett a kertjéből – azt hiszem, ez az egyik kedvencem a ginünkben rejlő fűszernövények eredettörténetei közül. A többi összetevő már inkább rólunk mesél: az olasz boróka például. Imádjuk az olasz gineket, és ott történt az eljegyzésünk is, és kezdtünk álmodozni egy saját kézműves ginről.

Hogyan találtatok rá a ginkészítés útjára? Mivel foglalkoztatok korábban, és miért épp a gint választottátok?

Amióta csak az eszünket tudjuk, akármikor külföldre utaztunk, mindig a helyi gineket kerestük. Néha azt gondoltuk, hogy egyes országokban körülbelül lehetetlen lesz kézműves gint találni. Aztán mégis, még az olyan országokban is sikerült, mint Thaiföld. Imádunk új helyeket, új aromákat felfedezni. Különösen lenyűgözőnek tartjuk a műfajt, szerintünk a ginkészítés áll a legközelebb az alkímiához a modern korban. De azért az eltartott egy pár évig, mire rájöttünk, hogy mi is elkészíthetjük a saját ginünket. 2020-ban, a pandémia idején kezdődött. Egy csodás lengyel helyre utaztunk épp, az Alacsony-Beszkidekhez, ahol gyönyörű erdők, hegyek és nagyszerű helyi konyha vártak ránk. Épp nagy cégeknek dolgoztunk, és tudtuk, hogy hosszútávon nem szeretnénk ezt csinálni. Aztán egy kérdés megváltoztatott mindent: „Mit akarunk kezdeni az életünkkel?” „Csinálhatnánk gint.” És azóta ezt is tesszük. Megcsináltuk! Aleksandra mikrobiológusként végzett, bár mielőtt megalkottuk a saját brandünket, épp nagy márkák digitális marketingével foglalkozott. A kémiai háttértudása viszont nélkülözhetetlennek bizonyult a ginkészítésnél. Imád főzni és új ízeket felfedezni, és egy új recept megalkotása kicsit olyan, mint a főzés. Én archeológusként diplomáztam, de később a lengyel Pernod Ricardnál a digitális marketingért feleltem. 2016 óta vagyok az italiparban, és ez a tapasztalat sokat segített a brandünk megalkotásában, és hogy eljuttassuk azt a piacra.

A gin népszerűsége óriásit nőtt az utóbbi években. Szerinted milyen tulajdonságokkal kell bírnia egy ginnek ahhoz, hogy kiemelkedjen a többi márka közül?

Nagyon szeretjük a komplexitást, és nem bírjuk az unalmas gineket, azokat, amiket ha megkóstolsz, úgy érzed, hogy ilyen már máshol is ittál. Ezért hiszek abban, hogy a megfelelő inspiráció elengedhetetlen a kiváló ital készítéséhez, ami megihleti a márkádat és a ginedet is. Lehet, hogy megalkotsz egy csodás márkát gyönyörű címkével, de ha a gin minősége nem elég jó, hát… Ez olyan dolog, amiben soha nem szabad kompromisszumot kötni. A legjobb alapanyagokra van szükséged, kerüljenek bármennyibe is. És az elkészítés menete is fontos: minden gyógynövényt kézzel készítünk elő. Szerintem a kézműves ginekben lehet érezni a készítők szenvedélyét. Amikor megalkottuk a gint és a márkát, rengeteg támogatást kaptunk a családunktól, a barátainktól és az üzleti partnereinktől is. Csodálatos érzés volt! Olyannyira hiszünk a termékünk minőségében, hogy nemzetközi versenyekre is beneveztünk. Jó dolog külső elismeréseket kapni, ez bizonyítja, hogy az ital tényleg jó. Nagyon büszkék vagyunk, mert a világ egyik legjobb gineként ismertek el bennünket, Master érmet kaptunk a The Spirits Business Global Gin Masters 2022 versenyen. A miénk a világ legtöbbet díjazott kézműves lengyel gine.

Hogy alkottátok meg a Heritage ízprofilját?

Mindig vadásztunk a ritka gyógynövényekre, amelyek a recept szívét alkotják, és eköré komponáltunk mindent. Nekünk ez a magnólia lett, egészen pontosan a szárított magnólia. Csodálatos növény, annyira ritka, hogy a világon alig egy-két helyen láttuk csak más ginek összetevőjeként. Nagyon komplex hozzávaló, amelyben mind az öt íz megtalálható, igazi kihívás vele dolgozni. Az arányoktól és a többi alkotóelemtől függően édesebb, „földesebb” vagy épp savanyú is lehet. A Heritage Magnolia Gin receptjében ezt az egész skálát meg akartuk mutatni, de azt sem szerettük volna, hogy csupán virágos legyen az ital. Ezért tettünk mellé friss fűszernövényeket, gyümölcsöket és fűszereket. És persze, van egy titkos alkotóeleme is! Nálunk ez a nosztalgia, mert a magnólia a szülővárosunk szimbóluma. Hamarosan piacra dobunk egy új variánst, a Heritage Baltic Gint. Szczecin szorosan kötődik a Balti-tengerhez, így ez is az örökségünk része. Alkottunk eköré egy új receptet, amit a homoktövis határoz meg, ezt néha a Baltikum olajbogyójának is nevezik. Alig várjuk már a premiert!

A brandetek vizualitása nagyon ízléses. Egy jó terméken kívül milyen egyéb területeket tartotok fontosnak egy italmárka sikerre viteléhez?

A márkánkat nagymértékben inspirálta Szczezin és a családi történetek is. De a branding mögé rengeteg kutatást is tettünk. A célcsoportunk ismerete az egyik legfontosabb faktor. A termék minősége, a branding, a célcsoport, az értékesítési csatornák, a marketing, a márka hangvétele, az eladás… Rengeteg dolgot kell még figyelembe venni. Családi manufaktúra vagyunk. Apró cég, igazából szinte mindent mi csinálunk ketten Aleksandrával. Úgyhogy mindez plusz kihívást jelent. De a legfontosabb alaptézis minden brandnél ugyanaz szerintem: ismerd a közönséged.

Milyen koktélreceptet vagy párosítást ajánlanátok a Heritage Magnolia Ginhez?

Azt tudom ajánlani, amit a bartenderek is mindig mondanak: kóstoljátok meg a Heritage Magnolia Gint egy klasszikus koktélban. Az én személyes kedvencem a Negroni, Aleksandráé a Bramble. A legegyszerűbb a G&T, a Heritage Magnolia Gint Fever-Tree Mediterranean tonikkal ajánljuk, egy szelet almával és citrommal. Egy tökéletesen kiegyensúlyozott koktélt kapsz így. De! Érdemes egy kóstolópohárból tisztán is megízlelni, így lehet csak igazán kiérezni mind a 19 alkotóelemet, amit a készítéshez használtunk.

Magnolia Heritage Gin | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Bútorokkal mesélni: íme, a NORNA!
design

Bútorokkal mesélni: íme, a NORNA!

A NORNA világában mindennek jelentése van: a névválasztástól kezdve a bútordarabokat alakító koncepción át azok formavilágáig. A 2022-ben alapított márka az elmúlt egy évben több kiállításon is bemutatkozott, valamint a tervek szerint idén egy kültéri bútorcsaláddal is jelentkezni fog. Mutatjuk! Pinezits Petra és Takács Alexandra egyetemi éveik alatt találkoztak. Elmondásuk
Aranyat nyert a Néprajzi Múzeum Motívumalkotó alkalmazása
design

Aranyat nyert a Néprajzi Múzeum Motívumalkotó alkalmazása

A digitális megoldások innovatív megvalósítását díjazó Pixel Perfect Awards-on kiosztott hat arany elismerés közül egyet a Néprajzi Múzeum gyűjteményeire épülő Motívumalkotó alkalmazás nyert el. Az app több mint ezer darab vektorizált díszítményt gyűjt össze a Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi műtárgyainak mintái közül. Az alkalmazásban lehetővé válik, hogy a motívumok
Eltölthetünk egy éjszakát A Fehér Lótusz sorozat villájában
design

Eltölthetünk egy éjszakát A Fehér Lótusz sorozat villájában

Az HBO sikersorozatának, A Fehér Lótusznak a rajongói bejelentkezhetnek a hotel második évadának helyszínéül szolgáló szicíliai villába. A palermói Villa Tasca az 1500-as években épült, de jelentős része az 1800-as évek végéről származik. A falakról aranyozott keretek lógnak le, a csillárok és bútorok pedig az épület mesés múltjának megfelelően barokkos