Rendkívüli utazás az élet mitikus fája körül: debütál Łukasz Poleszak új albuma

Rendkívüli utazás az élet mitikus fája körül: debütál Łukasz Poleszak új albuma

Képzeljük el, hogy egy távoli sziget homokos partján sétálva megszólítjuk az apály okozta mélyedésekben megbújó medúzákat, aztán tovább haladva – ráadásul már London utcáin – egy kongói szentmisén találjuk magunkat. Łukasz Poleszak frissen debütáló “Roots” című albuma éppen ilyen trippes, szokatlan és meditatív: a természet hangjait csokorba gyűjtve olyan érzést generál, mintha az Ősanyát hallanánk a fülünkbe suttogni. A tételeket hallgatva egy csodálatos utazás veszi kezdetét, amit egy kicsit mindenki a magáénak érezhet.


Łukasz lengyel zenei producer és elektronikus, film- és színházi zeneszerző munkássága eddig főként Wudec néven ismert. Mint számos rendezvény és fesztivál szervezője, valamint az underground klubszcéna és a rave-kultúra támogatója már több kiadványt tudhat a háta mögött, azonban saját neve alatt most először publikál. Nem véletlenül: az új album a fizikai síkon megtett barangolásai mellett egy hat évet felölelő belső utat is dokumentál, melyhez a természet hangjai adják az aláfestést.

Amikor elkezdtem dolgozni ezen az albumon, az életem a klubok, fesztiválok és az éjszakába nyúló fellépéseim körül forgott. Kissé belefáradtam a táncparkettre szánt zenék írásába, és arról álmodtam, hogy kiszabadítva magam ebből a burokból felvennék egy olyan anyagot, ami teljes összhangban van a belső világommal.”

Łukasz éppen ezen szabadság megélése miatt korlátlan időt adott magának az album megírására, így végül azt sem bánta, hogy a munka hosszúra nyúlt. Az évek során számos inspiráció és új szerelem vezette a projektet, úgy mint a mozi, az analóg hangzásvilág és a természet, mely utóbbi a doveri fehér szikláknál tett először igazán mély benyomást a művészre.

„Rájöttem, hogy a természet hangjai vonzanak leginkább. A hegyek, a dzsungel és tenger első számú célpontjaimmá váltak, és megtaláltam azt a békét és összpontosítást, amit már régóta kerestem. Az olykor több órás hangtérképeket regisztrálva úgy éreztem, hogy valóban jelen vagyok: az elmém, testem és minden érzékszervem eggyé vált a környezetemmel.”

Az albumon megszólaló hangok és felvételek a lengyelországi stúdión túl Londonban, Doverben, Barcelonában, Krakkóban, valamint Szilézián és Zanzibáron rögzültek. Az album tételeiben megszólal egy Londonban talált kazetta felvétele is, melyen egy kongói szentmise és egy tibeti rinpocse imái is felhangzanak. A terepfelvételek során a hangok korlátlan forrása tárult Łukasz elé: az organikus textúrájú morajok között hidrofonnal készült felvételek is hallhatóak, mellyel az újabb dagályra várakozó apró tengeri élőlények hanghullámait kapta mikrofonvégre. Ezekben a földöntúlinak tűnő, rejtélyes hangokban pedig az a legszebb, hogy valójában egy karnyújtásnyiról érkeznek.

A dzsungelben készült fotókat Alicja Lilianna Szpila készítette.

Łukasz Poleszak | Weboldal | Soundcloud

továbbiak
Új őrület? Magángépek helyett privát tengeralattjárók
news

Új őrület? Magángépek helyett privát tengeralattjárók

A holland U-Boat Worx vállalat megkezdte a NEMO 1 (együléses) és NEMO 2 (kétüléses) tengeralattjárók sorozatgyártását, amelyek méretüknek és súlyuknak köszönhetően viszonylag könnyen mozgathatók, így a szárazföldön, egy kikötőben vagy egy jachton is elhelyezhetők. Amennyiben teljesen fel vannak töltve, a NEMO-járművek akár nyolc órán át is működhetnek 3 csomós sebességgel,
High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján
divat

High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján

Vajon milyen anyagból készül majd a ruhánk húsz év múlva? Hogy tudná a designszektor anyaghasználatával is fenntarthatóbbá tenni a gazdaságot? Többek közt ezek a témák is felmerülnek a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Future Materials című konferenciáján. Életünk során óriási mennyiségű anyaggal találkozunk a ruháinkon, csomagolt élelmiszereinken, bútorainkon, használati tárgyainkon keresztül.
Egyik kiberkáosz-forgatókönyv sem valósult meg – interjú Dr. Bernhards Blumbergs-szel
business

Egyik kiberkáosz-forgatókönyv sem valósult meg – interjú Dr. Bernhards Blumbergs-szel

Történelmi kibertámadás Lettország ellen, elektronikus szavazás Észtországban, kiberkáosz-forgatókönyvek, és kiberbiztonsági gyakorlatok a mindennapokban. Interjúnk Dr. Bernhards Blumbergs-szel, a balti államok egyik vezető biztonsági szakértőjével. Július elején Lettország ellen egy történelmi jelentőségű kibertámadást intéztek oroszbarát hackerek. Hétköznapi szemmel nézve hogyan néz ki egy nagyobb kibertámadás? Hogyan lehet megragadni azt a pillanatot,