fbpx
Nyomj Entert

Szegedi papucs újragondolva 3.0

A hagyományos értékek és a kortárs művészet fúziója tökéletesen bemutatja, hogy miként élhetjük meg a kulturális örökségeinket és kincsinket úgy, hogy közben a jelenen sem esik csorba. Manapság egyre jellemzőbb a divatiparban a népművészet beépítése bizonyos kollekciókba, viszont olyan törekvésekből még csak néhánnyal találkozhatunk, amik a konkrét tárgyi értékeinket gondolják át és élesztik újjá úgy, hogy a ma embere is érezze annak örökkévalóságát. Ilyen a Szegedi Papucs Újratöltve is, ami már harmadik kollekciójában mutatja be, hogy milyen stílusosan lehet megőrizni egy régió attribútumát.

A legújabb papucsminták egy nem mindennapi térben kaptak helyet: különleges installációt tervezett Ligetvári Dorottya Sára építész, és Sásdi Laura grafikusművész kifejezetten erre az alkalomra a Trafik Kortárs Művészeti Pontban.


A modern szegedi papucs ötlete Attalai Zita cipődizájner nevéhez fűződik, akinek papucskülönlegességeire jellemző a formabontó megújulás évekkel ezelőtt szerencsére beleszeretett a szegedi topánokba, és a tervezőben megszületetett a “papucsmentés” missziója. Az alapgondolat kidolgozásához olyan mesteremberekkel működött együtt, mint Sallay Tibor és neje, akik azon kevés szakember közé tartoznak, akik még készítik a hagyományos, varrott sarkú papucsot. A Szegedi Papucs Újratöltve és a Trafik Kortárs Művészeti Egyesület csapata most közösen népszerűsítik és ápolják a dél-alföldi régió emblematikus lábbelijét. Az alkotók szerint hagyományos érték mentén megjelenő kortárs művészeti alkotásnak akkor van létjogosultsága, ha egyfajta folytonosságot mutat, az új minőségét pedig az örökség mércéjéhez mérik.

A kiállítás október 20-tól megtekinthető a Trafik Kör Kortárs Művészeti Egyesület Dabas utcabútorként és kiállítótérként funkcionáló épületében, a Trafik Kortárs Művészeti Pontban. Az installáció egy kivételes zeneélménnyel egészül ki, amit Kézdy Luca jazz-zenész, zeneszerző, hegedűművész komponált a Hidegen fújnak a szelek című népdal alapmotívumaiból, aminek szövege a papucsok talpán is visszaköszön.

Fotó: Ligetvári Csenge Luca

Szegedi Papucs Újratöltve| Facebook
Trafik Kör Kortárs Művészeti Egyesület | Web | Facebook | Instagram
Ligetvári és Társai Építész Iroda | Facebook
Attalai Zita | Web
Sásdi Laura | Behance | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük