150 év alatt Budapest körül Kondor Vilmossal

150 év alatt Budapest körül Kondor Vilmossal

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből és még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk a magyar főváros múltjáról, jövőjéről, illetve a Budapesthez fűződő személyes kapcsolatukról, akik ezer (de legalábbis százötven) szállal kötődnek hozzá.

Kondor Vilmos író


Mi lettél volna 150 évvel ezelőtt Budapesten?

Elfuserált zugügyvéd. Egy kis időbe telt, mire megértettem a kérdést: mi lettem volna. Elsőre úgy olvastam, hogy mi szerettem volna lenni, és már majdnem beleéltem magam hősies és izgalmas szerepekbe, de a kérdés mégiscsak az, hogy mi lettem volna. Jó, talán nem zugügyvéd, hanem rendes, egyetemet végzett, de nem írtak volna rólam a Pesti Naplóban a tárgyalótermek bajnokaként, és Kun László sem vett volna bele A magyar ügyvédség története című kötetébe, az biztos. Két ügy között rendesen züllöttem volna az Andrássy út melletti vásárosbódékban, hiányos öltözetű, ledér francia artistaleányoknak csapva a szelet.

A földrajzi, történelmi és fejlődésbeli eltérések a mai napig érzékelhetővé teszik Buda és Pest különbségét. Te melyikben mit szeretsz?

Pestben azt, hogy nem Buda, Budában meg azt, hogy nem Pest. Nehéz nekem elfelejteni azt a történelmi Pestet, amiről írok, így nekem Buda akkor is a Tabán, ha ma nem az. Budának talán az ideáját szeretem, az egykori csillogó atmoszféra büszkén viselt, már talán megszürkült maradékát. A Várba felfutó kis utcákat, a balkonkorlátról egymás mellett lógó virágokat és a fásult frottírtörülközőket. Pestben könnyebb szeretnem a múltját meg a jelenét, mert ahogy ma kinéz a városnak a szívemhez közel álló része – a hatodik, hetedik meg nyolcadik kerület -, az könnyen szolgálhatna egy harmincas éveket bemutató fotóalbum alapjaként is.

Mi a legjobb és a legrosszabb dolog Budapesten?

A legjobb az, hogy olyan adottságai vannak, amilyenek csak nagyon kevés városnak adatnak meg a folyóval, a hegyekkel, a körúttal, a Várral az egész földrajzi fekvésből fakadó hóbelevanccal. A legrosszabb meg az, hogy ezeket az adottságokat nem elég, hogy nem használjuk ki, hanem dafke rontunk rajtuk. Egy kicsi – na jó, most már sok – odafigyeléssel szebb és jobb és különb várost lehetne csinálni Pestből, mint Bécs.

Melyik kép és/vagy dal jellemzi számodra leginkább Budapestet?

Pesti polgár Behumi Dóri előadásában. Ez van az első helyen. A szöveget Rejtő Jenő írta, és már ez a pár versszak elég lett volna az örökkévalósághoz. A másik Zorántól Az én városom. Dusán a város egyik legfontosabb költője. Képről beszélve Berkes Antal bármelyik festménye azt a Budapestet hozza, amit nagyon szeretek – és persze Zórád Ernő rajzai, különös tekintettel a csodás Tabán-sorozatra.

Ha egy Budapesthez kapcsolódó könyvet kellene ajánlanod – amelyik esetleg idegen nyelven is elérhető –, melyik lenne az?

Körmendi Ferenc: Budapesti kaland (Escape to Life). Vagy A boldog emberöltő (Happy Generation). Mindkettő majdnem egy tucat nyelven megjelent angoltól dánig, némettől franciáig.

Számodra ki a legbudapestibb személy vagy mi a legbudapestibb dolog?

Nádas Sándor. Ő volt Budapest krónikása több mint 30 éven át 1939-ig. Nem állt szándékában, nem is állhatott, de a Pesti Futár harminc évfolyama olyan, mint egy nagyváros nagyregénye. Csodálatos olvasmány, elképesztő teljesítmény. Minden szava kincs.

Ha Budapest helyett a környék valamelyik másik fővárosában – Bécs, Belgrád, Ljubljana, Pozsony, Prága, Varsó vagy Zágráb – kellene élned, melyiket választanád?

Velencében, ami nem főváros, de legalább a környéken van. Gondolkodás nélkül Velence. Mélyen vonz a város építészete, történelem, misztikuma, legendáriuma – meg a város mögött álló idea. Ez egy ekkora hely. Ide nem lehetett több házat építeni. Magasabbakat sem. Aki itt akart élni, annak meg kellett tanulnia együtt élni a többiekkel. Vagy elment. Nem volt középút. És többen jöttek, mint elmentek, ami oly sok mindent elmond nemcsak a városról, hanem rólunk is, lehetséges lakóiról.

Milyennek képzeled Budapestet újabb 150 év múlva?

Akkor álmodozzunk? Vagy a valóság talaján állva rémálmodozzunk? Az egy dolog, hogy én mit képzelek, és az egy másik, hogy mi lesz belőle. Voltaképpen mindegy ám, mert egy város a lakói nélkül csak egy üres váz, és Budapest lakói nagyjából 150 éve egymás után kapják a pofonokat, és derekasan, férfiasan állják őket. Lehet, hogy a város egy modern csoda lesz, gyönyörűen rendben tartott, megőrzött és szeretve tisztelt történelmi negyedekkel, csendes és elegáns üzleti kerülettel, zöld és élhető külső városrészekkel. De az is lehet, hogy a nyomorult, ócska, porladó belváros fölé magasodnak majd acéltornyok, és minden régi házat lerombolnak, mert jó csak az új lehet, és a belvárosi gettóba belépőjeggyel lehet belépni, mert párezren úgy döntenek, hogy ők inkább mégsem mennek sehova, dögöljön meg mindenki.

Teljesen mindegy. A 150 évvel ezelőtti, a mostani, és a 150 év múlva élő pestiben ugyanaz az elpusztíthatatlan laza derű dobog, és biztos vagyok benne, hogy nagyjából ugyanazokon a vicceken röhögnek, ha más szereplőkkel is. Ugyan elég fiatalka főváros, de cserébe az egyik legkarakánabb. Amíg vannak budapestiek, lesz város, és úgyis olyanná formálják, amilyenné ők akarják – még ha ez kívülről nézve nem is lesz egyértelmű.


Portré: Kondor Vilmos
Grafika: Molnár Roland

továbbiak
Egy átalakulásra szoruló konstruktív együttműködés
strategy

Egy átalakulásra szoruló konstruktív együttműködés

Interjú Daniel Höltgennel, az Európa Tanács munkatársával, az emberi jogokról, a demokráciáról és a jogállamiságról, a háború, a jogtiprás és a globális világrend megrendülésének borús időszakában. Az Európa Tanács (ET) 1949-ben jött létre a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok védelme és érvényesítése céljából. Mind Ukrajna, mind Oroszország tagja
Szauna a természet hangjával
design

Szauna a természet hangjával

A cseh What a Hut csapatának köszönhetően Zlín közelében, a város körüli erdők lábánál egy új szabadtéri pihenő kapott helyet. Egy rekreációs közösségi tér, nem csak a szaunázás kedvelőinek. Íme, a Budka! Adéla Bačová terméktervező és belsőépítész különböző iparágakból érkező tudását gyúrta össze egy egésszé, amikor megalapította zlíni székhelyű What
Ki Alekszandr Dugin, az önjelölt orosz próféta?
strategy

Ki Alekszandr Dugin, az önjelölt orosz próféta?

Az ember, aki nagyobb putyinista, mint Putyin. Dr. Brittany Pheiffer Noble elemzése. Az orosz-ukrán háború több, mint egy éve zajlik, és míg a nyugati szövetségi rendszer számára egyértelmű, hogy az Ukrajnát ért orosz agresszió nincs helyén, naivitás lenne azt gondolni, hogy ezt az oroszok túlnyomó többsége is így gondolná. Természetesen