A valóság új aspektusai: tinbrain | #DIVE

A valóság új aspektusai: tinbrain | #DIVE

Vannak, akik rettegnek tőle, vannak, akik tárt karokkal várják, milyen újdonságokat hoz a mesterséges intelligencia a művészetek világába. Matus Toth, a tinbrain Instagram-oldal alkotója és kurátora a második táborba tartozik. DIVE cikksorozatunk legújabb epizódjában ismét merülésre invitálunk. Dive in!


Kéthetente megjelenő DIVE cikksorozatunkban alámerülünk az Instagram zavaros vizében, és olyan oldalakat hozunk el nektek, amiket érdemes követnetek.


Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a mesterséges intelligenciát alkalmazó programok. Az elmúlt idők egyik legnagyobb szenzációja például a ChatGPT elnevezésű chatbot, ami látszólag csodatükör módjára működik, azaz minden kérdésünkre megvan a válasza. Emellett azonban riasztó, de sokak számára akár inspiráló is, hogy a program percek alatt képes művészeti értékkel bíró szövegeket megalkotni, legyen szó prózáról vagy líráról. Ez ahhoz vezet, hogy kollektíven meg kell kérdőjeleznünk az ember mint homo creativus kiemelt helyzetét.

De vegyük csak a Deepfake jelenségét, amely során egy videón vagy képen szereplő személyt valaki egészen másra cserélhetünk ki. Ezzel felmerül a valóság tesztelhetőségének kérdése is: miben bízhatunk ezentúl?

Az aggodalmaskodókkal szemben azonban akadnak bőven, akik inkább a lehetőségeket látják az ilyen radikális újdonságokban, mint Matus Toth, aki egészen a mesterséges intelligencia felfedezéséig a fotográfiában hitt leginkább. Bár azóta is alkalmazott fotográfusként dolgozik – elsősorban a divat és az életmód területén –, elmondása szerint az AI új távlatokat nyitott meg kreatív gondolkodásmódjában. Amikor először generált képeket pusztán azáltal, hogy valamilyen utasítással látta el a programot, teljesen lenyűgözte a végeredmény. Mi a valóság? Valóban csak az embernek van képzelőereje? A mesterséges intelligencia színre lépése teljesen megváltoztatta ezeket a diskurzusokat.

Ki tanul kitől valójában? A gép az embertől, vagy inkább fordítva? Hogy mások és önmaga számára feltárja ezeket a kérdéseket, Matus létrehozta a _tinbrain_, azaz „konzerv agy” elnevezésű Instagram-oldalát, ahol saját munkáit osztja meg. Számára az AI egy olyan eszköz, ami által korábban elképzelhetetlennek tűnő projektek is lehetővé válnak. Beszélgetésünk során Matust arra is megkértük, hogy meséljen nekünk néhány munkájának hátteréről.

CLOUDS sorozat

„A CLOUDS sorozat képei abból az ötletből fakadtak, hogy valami ésszel felfoghatatlant mutassak be. A felhők játékos módon olyannak tűnnek, mintha személyiségük lenne” – mondta el.

„A BIRDS sorozat képei azt szemléltetik, hogyan látnak minket a madarak az égből, milyen abszurd jelenetek zajlanak a Földön” – jegyezte meg. Majd hozzátette: „Az OLDIES sorozat képei a régi idők emlékeit idézik. Igazi polaroidok vesznek fel játékos és néha félelmetes új formát.”

Matus azoknak ajánlja Instagram-oldalát, akik érdeklődnek az alkotás új lehetőségei iránt, szívesen alkotnak, és akik számára a világ játék!

Két hét múlva egy újabb Instagram-oldal háttértörténetével jelentkezünk, addig is merüljetek el DIVE sorozatunk előző részében, amiben a PlaymoGreek történetét ismerhetitek meg közelebbről.


tinbrain | Instagram
Matus Toth | Web | Instagram

továbbiak
Halad-e bármerre az európai integráció?
strategy

Halad-e bármerre az európai integráció?

Szerbia helyzete nemcsak a Balkánon, de az európai integráció terén is kérdéses. Interjúnk Igor Bandovićcsal, a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ (Belgrade Centre for Security Policy) igazgatójával. Sokadik szakaszában tart a Balkán európai integrációja. Hogy látja, merre tart ma a folyamat? Mennyire tudnak türelmesek maradni a balkáni társadalmak és politikai vezetők a
Fehér kimonóban a figyelemért folyó harcban - ma jelent meg OIEE legújabb videóklipje
lifestlye

Fehér kimonóban a figyelemért folyó harcban - ma jelent meg OIEE legújabb videóklipje

Pörögnek az információk, le sem tesszük a telefont a kezünkből, a körülöttünk lévők történetei csak pillanatnyi villanások, ahogy a képek, a hangulatok vagy a saját életünk is: az egyén figyelme a legfontosabb érték, pénzre váltható, ez működteti a gazdaságot vagy a társadalmat. Hova tűnik a személyiség a figyelemért folyó harcban?
Add el a használtat, vegyél újat használtan: a nagy Vinted-sztori
business

Add el a használtat, vegyél újat használtan: a nagy Vinted-sztori

A Vintedet mostanra szinte mindenki ismeri. A litván alapítású online piactér egészen új szintre emelte a használtruha-kereskedelem fogalmát, és tette azt kifejezetten divatossá számos országban. A Vinted felhasználók millióinak és nemzetközi piacnak örvend, ám azt túlzás lenne állítani, hogy a litván vállalat lett volna az első, amely használt ruhák adás-vételét