Add el a használtat, vegyél újat használtan: a nagy Vinted-sztori

Add el a használtat, vegyél újat használtan: a nagy Vinted-sztori

A Vintedet mostanra szinte mindenki ismeri. A litván alapítású online piactér egészen új szintre emelte a használtruha-kereskedelem fogalmát, és tette azt kifejezetten divatossá számos országban. A Vinted felhasználók millióinak és nemzetközi piacnak örvend, ám azt túlzás lenne állítani, hogy a litván vállalat lett volna az első, amely használt ruhák adás-vételét tette lehetővé. Mi teszi a céget mégis különlegessé?

A fogyasztói társadalmunk állandó kereszttüzében nem túlzás a kijelentés, miszerint a lakosság túlnyomó többségének bőven vannak felesleges ruhái, amelyeket feltehetően sosem fog nemhogy elhasználni, de még használni sem. A felhalmozás ellenpólusaként fel-felüti a fejét a tudatosság: manapság kész kultusz övezi a turkálókat, és a fast fashiontől elfordulók is egyre gyarapodnak. Az ugyancsak tudvalevő, hogy a modern kor emberének inkább azok a platformok hozzák meg a kedvét, amelyek gördülékenyen, izgalmasan és gyorsan működnek, a Vinted alkotóinak pedig alighanem pont ezt sikerült ötvözni, még ha nem is egészen tudatosan tették.

A Vinted ötletének születése másfél évtizedre nyúlik vissza: a mostanra unikornissá fejlődött vállalatról egyik alapítója, Justas Janauskas egy 2015-ös interjúban elmondta, hogy az online piactér ötlete egy bárban zajlott beszélgetés során született meg a másik alapítóval, Milda Mitkutével, ugyanis Milda az oly' ismerősen csengő „sok felesleges ruha, de kevés hely” szerencsétlen kombinációjával küzdött. Barátja, Justas elmondása szerint eleinte szkeptikus volt az ötletet illetően, azonban női ismerősei megkérdezése után belátta, hogy az alighanem működőképes, és lenne is rá kereslet. A vállalatot eleinte amolyan hobbiként kezelte Justas, valamint a társalapító Milda, ám az organikus növekedés, valamint néhány váratlan lehetőség nagyot lendítettek azon, ami kezdetben csak egy szabadidős tevékenység volt. Míg Justas a szakmai tudásával, és IT szakértelmével járult hozzá a Vinted fejlesztéséhez, addig Milda maga az applikáció leendő használójának prototípusa volt: elmondása szerint súlyos vásárlás-függőségben szenvedett, amely már több szempontból is fenntarthatatlanná vált. Mindez inspirációként szolgált ahhoz a céghez, amely mostanra Litvánia első unikornisa, azaz 1 milliárd dollárnál többet érő vállalata lett.

Justas Janauskas azt is megosztotta, hogy a terjeszkedés ötlete tulajdonképpen véletlen események láncolata során született meg: Justas egy német kanapészörfözőnek adott szállást, aki az ötlet hallatán arra bíztatta a Vinted ötletgazdáját, hogy próbálják ki magukat a német piacon is. Ez végül a vendég segítségével meg is valósult. Németországban Kleiderkreisel néven indult a platform, ám ez később összeolvadt a litván márkával, és Vinted néven operált tovább. A jól működő üzlet természetesen nem maradt titokban: a Vinted fokozatosan egyre népszerűbbé vált, következő lépésként a cseh piacot hódította meg, és helyi befektetőket is elkezdett vonzani. Ilyen volt Mantas Mikuckas, aki később a Vinted műveleti igazgatójává vált, és nagyban hozzájárult a Vinted felfelé ívelő sikeréhez.

A nyereségesség azonban voltaképp csak majd’ tíz évvel az indulás után jött el, amikor stratégiaváltoztatást eszközölt a vállalat: ingyenessé tették a felhasználók számára a megunt ruhájuk hirdetését, és csak egyéb prémium szolgáltatásokért kezdtek pénzt kérni. A cég 2019-ben érte el az unikornis-státuszt, amikor újabb 140 milliónyi dollár bevonásával a befektetett pénzmennyiség meghaladta az egymilliárd dollárt, mindezt Litvániában elsőként.

A Vinted térnyerése több szempontból is előnyös: népszerűvé, kényelmessé és könnyen elérhetővé teszi a használtruha-kereskedelmet, populárissá teszi a tudatosságot, és még a Baltikum potenciáljára is rávilágít, ám felmerülhet a kérdés, hogy mégis mitől nyújt többet, mint bármely más kereskedésre alkalmas platform. Erre a kérdésre az alapító Janauskas a Vinted közösségi aspektusát hozta fel: szerinte ezen a téren a vállalkozásuk jeleskedik, és az adás-vételen kívül közösségi hálóként is funkcionál. Más közösségi platformokhoz hasonlóan a felhasználók amolyan szabadidős tevékenységként is görgetik a Vintedet, és kvázi kincskeresésként élhetik meg az alkalmazáson töltött időt. Emellett a Vinted bizonyos egyéb vállalatóriásokkal ellentétben kizárólag a ruházkodás és a divat területén mozog, így a felhasználók kevésbé vesznek el a különböző használati tárgyak tengerében. A Vinted jelenleg 17 országban elérhető, 15 európai ország mellett mára az Egyesült Államokban és Kanadában is.

De mit kell tenni ahhoz, hogy sikeres vintedes legyen az ember? Nos, a feltöltés pofonegyszerű, és túlzás nélkül képkészítéssel együtt is csupán néhány percet igényel: az eladásra szánt darabot feltöltjük, adunk róla némi leírást, különböző kategóriákba helyezzük a paraméterei alapján, majd beárazzuk. A potenciális vásárlók ezután a kedvenceik közé is tehetik a ruhadarabokat, írhatnak az eladónak és még alkudozhatnak is. A csomagok elküldése ugyancsak kifejezetten felhasználóbarát és megbízható, és akár személyesen is megtörténhet, ha erre mindkét fél nyitott. A tudatos vásárlás elérhetőbb, mint valaha, ennek a kihasználását pedig kár lenne kihagyni!

Grafika: Pisla Réka

továbbiak
Más típusú látnivalók Pozsonyban | Lenka L. Lukačovičová: Lonely Planet Trnávka
lifestyle

Más típusú látnivalók Pozsonyban | Lenka L. Lukačovičová: Lonely Planet Trnávka

Lenka L. Lukačovičová Lonely Planet Trnávka című projektje Pozsony egy olyan, ismeretlen arcát mutatja meg, amelyet semelyik útikönyvben nem találunk meg. Hlavné námestie (Fő tér), Kék templom, Várostörténeti Múzeum, Vár, Szent Márton-székesegyház. A Lonely Planet szerint a „kötelező látnivalók Pozsonyban” között ezek a „legjobb választások”. Trnávka – amely a szlovák főváros
Hegyi tájba illeszkedő luxus: íme, a Hotel Belmonte!
design

Hegyi tájba illeszkedő luxus: íme, a Hotel Belmonte!

A Lengyelország déli részén fekvő hegyvidéki Krynica-Zdrój városában kapott helyet az ötcsillagos Belmonte szálloda. A hely nyújtotta élmény gyógyfürdővel, a mellette húzódó sípályával és a Beszkidek-hegységre nyíló panorámával válik teljessé. A luxuskomplexum enteriőrtervéért a lengyel BUCK.STUDIO felelt. Mutatjuk! A Hotel Belmonte belső tereinek egyik fő vezérmotívuma a kör, ami
Anyagok, melyek közel állnak hozzánk | Interjú Kiss Adrian installációs művésszel
lifestyle

Anyagok, melyek közel állnak hozzánk | Interjú Kiss Adrian installációs művésszel

Miért túl nagy a szabadság a festővásznon, miért fontos a brandépítés egy szűk pályán is, és miért nem működnek az installációknál az instant ötletek? Erről mesélt Kiss Adrian, akinek hamarosan újabb önálló kiállítását is megnézhetjük Kassán. Volt-e egy olyan emlékezetes pont gyerek- vagy fiatalkorodban, ami a művészi pálya felé indított