Akár az erdő közepére is telepíthető a magyar fejlesztésű Tiny House

Akár az erdő közepére is telepíthető a magyar fejlesztésű Tiny House

Jó hírünk van azoknak, akik az érintetlen természethez közel szeretnének megszállni, de a sátrazásnál komfortosabb szállásra vágynak: ígéretes hazai kezdeményezés indult olyan kis méretű mobilházak létesítésére, amelyek lakott területtől távol eső helyekre is könnyen telepíthetők. A Tiny House mobilházakhoz építési engedély nem kell, közúti forgalomban is részt vehetnek, könnyen vontathatók és emellett közműcsatlakozás és -bekötés nélkül is használhatók.

Izrael Norbert építőipari vállalkozó korábban az épületgépészettől az ipari erdők telepítéséig számos területen kipróbálta magát, emellett éveken át foglalkozott lakóautók átépítésével és javításával is. Tapasztalatait kamatoztatva állt neki a POP Tiny House projektnek 2019-ben, 2020-ban pedig elkészült a Tiny House végleges, sorozatgyártásra érett verziója.

A házak igény szerint közműre csatlakoztatható, de off-grid típusban is készülhetnek. Ezeket vontatás és parkolás után csak rögzíteni kell, így lényegében bárhová, akár az erdő közepére is telepíthetők. Az off-grid verziók cserélhető akkupakkal, víz- és szennyvíztartállyal, cserélhető gázpalackkal működtethetők.

„Felkelni egy erdő közepén, ahol kilométerekre nincs más körülöttem, olyan kilátással, hogy csak a természetet látom, olyan helyen, ahol megnyugodhatok: ezt az érzést akarom megadni minél több embernekírja Izrael Norbert ötletgazda az őt a mobilházak tervezése felé sodró motivációról.

A ház vázát masszív acélszerkezet alkotja, amit kívül-belül faburkolat fed, ez teszi megjelenését igazán természetbe illővé, belső terét pedig otthonossá. A házak két és fél méter szélesek, típustól és igényektől függően akár kilenc méter hosszúak is lehetnek. Habár az alapterület nem nagy, a konyhával, mosdóval, franciaággyal és beépített bútorokkal ellátott tér minden szükségletünket kielégíti.

A projekt magában foglalja a mobilház tervezését és kivitelezését, valamint egy szálláshelyhálózat kiépítését is. Ez azt jelenti, hogy nem csupán azok élvezhetik majd a Tiny House adta lehetőségeket, akik megvásárolják a mobilházakat, hanem azok is, akik csak néhány napra szeretnék kipróbálni azokat. Az ország különböző pontjain hamarosan telepítenek házakat, melyeket majd kibérelhetünk, emellett a turizmusban dolgozó szállásadóknak lehetőségük van arra is, hogy ők maguk is befektessenek egy-egy házba, így országos hálózat épülhet ki.

És hogy hol számíthatunk a mobilházak felbukkanására?

„Házainkat turisztikai gócpontokon szeretnénk elhelyezni. Az elmúlt években felmértük, hogy Magyarországon a falusi turizmus szempontjából hol találhatóak ezek a »forró pontok« – ilyen például a Balaton, az Őrség, az Alpokalja és egyéb olyan, természetközeli helyszínek, amelyek Budapesttől másfél órányi autóútra vannak. A Dunakanyar közelébe, a Mátrába, illetve egyéb folyóparti helyek mellé is tervezzük a bérelhető házak telepítését. Az ország legkülönbözőbb pontjairól keresnek meg azok a leendő partnereink, akik turisztikával foglalkoznak, és szeretnének ilyen szállásokat a szolgáltatásukba integrálni” – mondja Norbert.

Az off-grid verziók ára nettó 40 000 eurótól (kb. 14,5 millió forinttól) indul, idővel pedig szeretnék bővíteni a kínálatot különböző háztípusokkal. „Ha gyártáskapacitásunk utol tudja érni magát, szeretnénk majd szélesíteni a termékpalettát, de erre feltehetőleg 2022-től lesz lehetőségünk – mondja Norbert.

POP Tiny House | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Lengyelország varázslatos tájain | Słowiński Nemzeti Park
east

Lengyelország varázslatos tájain | Słowiński Nemzeti Park

Lengyelország ikonikus tájait bemutató sorozatunk második állomása a Balti-tenger partjaihoz kalauzol minket. A Słowiński Nemzeti Park sajátossága a romantikus filmekbe is beleillően hatalmas területen elterülő, vándorló homokdűnék vidéke, amely néhol rég eltűnt erdőket borít és számos különleges állatfajtának ad otthont. A Słowiński Nemzeti Parkban a sokszor szaharai hangulatot idéző tengerparti
Madarat tolláról, gint címkéjéről | TOP 5
east

Madarat tolláról, gint címkéjéről | TOP 5

Az egykor a malária ellenszereként használt szeszes ital napjainkban nagyobb népszerűségnek örvend, mint valaha. Ahogy az sem utolsó szempont, milyen köntösben kerül elénk egy finom koktél, úgy az sem mindegy, milyen csomagolást kap maga a gin. Izgalmas válogatásunk következik Kelet-Európából. Luftbremzer | Horvátország Horvátországban nagy odafigyeléssel és kizárólag kézzel készül a
Le Mans inspirálta karóra | Porsche
design

Le Mans inspirálta karóra | Porsche

A Porsche 917 inspirálta Simon Grytten feltörekvő designer óratervét, amely a Le Mans-i 24 órás autóversenyen két egymást követő évben is diadalmaskodó modellből inspirálódva gondolta újra az időmérő szerkezetet. Az ikonikus modell formavilága köszön vissza a többféle színben és szíjjal megtervezett modellen, melynek oldalán a Targa felirat utal arra, hogy