Alpesi faház újragondolva | Studio Perspektiv

Alpesi faház újragondolva | Studio Perspektiv

Bár első ránézésre nem úgy néz ki, mint egy tipikus alpesi ház, a prágai-pozsonyi építész iroda, a Studio Perspektiv által felújított faház mégis nagyban támaszkodik a hagyományokra.

Mindenki vágyik egy erdei kunyhóra – ebből a gondolatból indulhattak ki a Studio Perspektiv építész iroda tervezői, amikor az osztrák Alpokban található Gerlitzen település egy régi faházán kezdtek el dolgozni. Csak épp azt a kérdést is hozzátették, hogy milyen kunyhóra vágyunk a 21. században?

Az biztos, hogy igényeljük az összhangot a minket körülvevő természettel, ugyanakkor a modern kényelemről sem mondanánk le – a ház átalakítási látványtervei alapján legalábbis ehhez hasonló válaszra juthattak a tervezők. A természet és az épület harmonikus kapcsolatának megteremtése érdekében két összekötő elemet választottak, a fát és a követ. A ház homlokzatán és enteriőrjében is ennek a két anyagnak a játékával találkozunk.

Bent a fából készült mennyezet és a palával burkolt falak idézik meg a kinti hangulatot. Talán ez a természetesség az oka annak is, hogy a kortárs designbútorok ellenére is családias, meleg atmoszféra jellemzi a szobákat.

A tervezők alapvető célja volt, hogy megőrizzék a régi alpesi ház hangulatát, miközben nem félnek új ötleteket sem bevetni. A tervek alapján úgy néz ki, ez maximálisan sikerült.

Studio Perspektiv | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Keretbe foglalt idő
design

Keretbe foglalt idő

Nazar Şigaher designer és építész számos elismerés után 2019-ben a German Design Awardon nyert Frame Clock elnevezésű faliórájával. Az ötlet tényleg olyan lenyűgöző, hogy a látvány mellett a funkció kicsit el is homályosul. Szöveg: Szolomayer Márk A Frame Clock egy igazán egyszerű ötletet valósít meg nagyon szellemesen: az óra két
Betűkkel közösséget alkotni | Frank Fonts
design

Betűkkel közösséget alkotni | Frank Fonts

Címbetű, szövegbetű, konceptuális betű és különféle típusú betűkészletek: sok magyar tervezőgrafikus készít betűt akár egyéb munkái mellett, de valahogy mégsem találunk olyan hazai kezdeményezésű gyűjtőfelületet, amely a legteljesebb módon szedné össze és tenné elérhetővé a különböző alkotásokat és a hozzá tartozó neveket. Frank Béla betűtervező erre tesz kísérletet, miközben a
Szövő workshop a Vandor Studióban
design

Szövő workshop a Vandor Studióban

A Vandor Studio története a kitartásé. Vándor Krisztina teljes állása mellett kezdte el fejleszteni eszközparkját, hogy idővel saját szövőműhelyt tudjon nyitni. A Budapest Design Week Nyitott Stúdiók programjának keretében az idén megnyílt, Kapitány utcai stúdiójában várja azokat, akik eltanulnák tőle a szövés alapjait. Vándor Krisztina a textiltervező szak után gyártásszervezőként