Átadták Budapest első felhőkarcolóját, a MOL Campust

Átadták Budapest első felhőkarcolóját, a MOL Campust

2022. december 8-án adták át Magyarország első felhőkarcolóját, a MOL-székházat, amely a maga 143 méteres magasságával egészen egyedülálló panorámával kecsegtet a dolgozóknak és a látogatóknak egyaránt.

A kortárs építészet kiugró épületét a londoni Foster+Partners tervezte a magyar Finta Stúdióval karöltve – a londoni vállalat senior partnerével, Giles Robinsonnal korábban készített interjút a Hype&Hyper, amelyben többek között azt is elárulta, hogy milyen kihívásokkal járt a MOL-székház megtervezése, valamint a lengyel fővárost ékesítő Varsó Toronyról is beszélt.

Átalakuló városképek Budapesten és Varsóban | Foster + Partners
Hogyan tervezzünk mérföldkőnek számító épületet egy olyan városban, amely zsúfolásig telített történelemmel? Milyen lesz a jövő munkahelye? Hogyan reagálhat az építészet a városi munka és az élet változó természetére? A budapesti és a varsói városképet gazdagító legújabb épületeket a Foster + Partne…

A székház fő prioritásai között a fenntarthatóság is szerepelt: az épületre mintegy 900 négyzetméternyi napelem került, emellett a hűtési- és fűtési rendszer geotermikus energiát használ, a felhőkarcoló pedig a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

A BudaParton elhelyezkedő felhőkarcoló 2500 olyan dolgozó számára fog új munkahelyszínt biztosítani, akik mindeddig kilenc különböző budapesti telephelyen végezték a munkájukat. A székház tervezésekor a dolgozók kényelmét és hatékonyságát tartották szem előtt: az irodák az úgynevezett AWB, vagyis Activity-Based Workplace modellt követik. Ez azt jelenti, hogy a munkatársak a feladatuktól függően, szabadon dönthetnek az aktuális munkakörnyezetükről, ezt pedig tetszőlegesen változtathatják is.

Közép-Európa kilencedik legmagasabb épülete nem marad rejtve a látogatók elől: tavasztól a nagyközönség is szemügyre veheti a MOL-székház nyújtotta kilátást, például a 29. emeleti kilátóteraszról, valamint eltöltheti szabadidejét a látogatói központban, az épület két éttermének egyikében, vagy a Fresh Cornerben.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport vezérigazgatója a székház átadásán hangsúlyozta a vállalat jövőbe vetett hitét. „A MOL is azért döntött úgy 2016-ban, hogy új, saját tulajdonú székházat épít, mert hiszünk és bízunk a jövőben. Ezt az épületet nem magunknak, hanem a jövőnek, a jövő generációjának és a jövő dolgozóinak építettük” – mondta a megnyitón. „Az épületben minden a dolgozókról szól, a szerethető közösségi terek, a kollaboratív munkakörnyezet és a fenntartható megoldások is.”

Budapest első felhőkarcolója, a MOL Campus plakát formájában is elérhető a Hype Store-ban!

továbbiak
A zöld gondolkodás terjedése jó, a zöld hisztéria nem—interjú Tóth I. Jánossal
business

A zöld gondolkodás terjedése jó, a zöld hisztéria nem—interjú Tóth I. Jánossal

A fenntartható fejlődés és a környezetvédelem kérdése mindenkit terhelő feladatok – de valójában milyen szerepe van az egyénnek a „zöldkérdésben”? Hogyan alakítható ki az ökologikus társadalom, és milyen esetben lehet pozitív a „zártság”? Interjúnk Tóth I. János filozófussal, biológussal, az Ökologikus társadalom fenntartható népességgel című könyv szerzőjével. Az új könyve címe
Elindult Lengyelország második legnagyobb szélerőműparkja
business

Elindult Lengyelország második legnagyobb szélerőműparkja

A létesítmény évente akár száznyolcvanháromezer háztartás áramellátását is képes biztosítani, és évente akár százhatvannyolcezer tonnával csökkentheti a szénfogyasztást. Az elmúlt évtizedben Lengyelország nagy mennyiségű új szélenergia-kapacitást telepített, és az ágazat tavaly az ország villamosenergia-termelésének 11,5%-át állította elő – ami azonban még mindig jóval elmarad a szénből származó 72,8%
Az újragyarmatosító „jóléti osztály” – interjú M. Sornarajah-val
business

Az újragyarmatosító „jóléti osztály” – interjú M. Sornarajah-val

A brit gyarmati időkben Srí Lankán született M. Sornarajah professzor szerint a világ szinte minden országában létezik már a kettős társadalom a multinacionális vállalatokból élő „jóléti osztálynak” köszönhetően. Ceylonon született még a gyarmati időkben. Srí Lanka gazdasága mára teljesen összeomlott. Milyen kilátásai vannak az országnak? 1948-ban vált az ország függetlenné