Az elektronikus zene forradalma Közép-Kelet-Európában: A Lengyel Rádió Kísérleti Stúdiója

Az elektronikus zene forradalma Közép-Kelet-Európában: A Lengyel Rádió Kísérleti Stúdiója

A Polish Radio Experimental Studio – PRES Európa egyik első elektronikus zenei központja volt, amelyet 1957-ben alapítottak Varsóban a Lengyel Rádió osztályaként. Bár a stúdió egy olyan hely volt, ahol autonóm elektronikus darabokat vettek fel, nem ez volt a fő célja: önálló kompozíciók, rádiódrámák hangillusztrációinak, valamint színházi, filmes és táncos filmzenék létrehozásának tereként indult, mégis a közép-kelet-európai elektronikus zene egyik bölcsőjévé vált több mint 300 kompozíciójával és izgalmas történetével, ugyanis a PRES egyike volt azon kevés elektronikus zenei stúdióknak, amelyek a vasfüggöny mögött működtek.


A második világháború végén a korábban független Lengyelország jelentősen a Szovjetunió befolyása alatt álló övezetben találta magát. A rövid liberalizációs időszakok ellenére a következő negyven év a kommunizmus alatt a politikai és gazdasági elnyomás korszaka volt, amely csak 1989-ben ért véget. A korszak alatt a cenzúra számos lengyel művésznek és zenésznek adott állandó aggodalomra okot, ugyanis a következmények súlyosak lehettek, ha olyan alkotást hoztak létre, amelyet dekadensnek, szovjetellenesnek tartottak vagy egyszerűen nem voltak összeegyeztethetőek a „szocialista realizmus” államilag jóváhagyott esztétikájával.

Fotó: Andrzej Zborski/Modern Museum of Art in Warsaw

Pontosan ezért meglepő, hogy a körülmények ellenére Európa egyik első kísérleti és elektronikus zenével foglalkozó intézménye valójában Lengyelországban jött létre, mely az 1960-as, 70-es és 80-as években a művészi szabadság szigete volt. A PRES azon kevés stúdiók egyike Kelet-Európában, amelyek elektronikus zenei berendezésekkel és döntően mérnökökkel rendelkeztek, akik képesek voltak szakmai hozzáértést szolgáltatni, ezért a PRES a kazettás zenei lehetőségek kutatásának központja volt, és számos meghökkentő eredeti elektroakusztikus mű létrejöttét látta el.


Elektronikus zenei intézmények Európában

1951-ben megalakult a Nyugatnémet Rádió Elektronikus Zenei Stúdiója (WDR), illetve a Groupe de Recherche de Musique Concrète Párizsban (GRMC). 1953-ban őket követte a Berlini Műszaki Egyetem Elektronisches Stúdiója. 1954-ben megalapították a svájci Gravesanóban található Experimentalstudio-t, a következő évben pedig megnyílt a Studio di fonologia musicale di Radio Milano és a Nippon Hoso Kyokai stúdió Tokióban. A PRES volt a hetedik elektronikus zenét előállító rádióstúdió a világon.

A stúdiót 28 éven át alapítója, a zenetudós, hangmérnök, a zenei élet élénkítője, majd a Lengyel Zeneszerzők Szövetségének elnöke, Józef Patkowski vezette. 1985 és 1998 között Ryszard Szeremeta zeneszerző irányította, majd 1998 és 2004 között őt követte Krzysztof Szlifirski, aki a stúdió műszaki koncepciójáért is felelős volt. 2004 márciusában a Kísérleti Stúdiót a Lengyel Rádió 2. csatornája bejegyezte, szerepét Marek Zwyrzykowski látja el.

Józef Patkowski a Polish Radio Experimental Studio-ban, Fotó: Andrzej Zborski/Modern Museum of Art in Warsaw

Hangok a stúdióból

1959-ben a PRES-ben elkészült az első kompozíció – Tanulmány egy cintányérütéshez, 1959 (Włodzimierz Kotoński Etiuda na jedno uderzenie w talerz, 1959)  – mely a Népköztársaságban bekövetkezett drámai változásokat idézte meg. Egy cintányér egyetlen ütését rögzítették mágnesszalagra, majd a hangot a stúdió szűrőivel alakították át.

Kotoński kompozíciója volt az első a zenei produkciók jelentős sorában. Patkowski a PRES-et egyfajta laboratóriumnak képzelte el, ahol a zeneszerző egy képzett mérnökkel szorosan együttműködve képes a hangokat manuálisan (a szalagok szerkesztésével és összekapcsolásával) és elektronikusan (oszcillátorok, szűrők és gyűrűs modulátorok segítségével) manipulálni. A stúdió számos lengyel zeneszerzőnek, köztük Kotońskinak, Krzysztof Pendereckinek, Bogusław Schaeffernek, és Elżbieta Sikorának biztosította az eszközöket, hogy új hangzásokkal és zeneszerzési módokkal kísérletezzenek.

A Polish Radio Experimental Stúdiójában rendszeresen megfordultak fiatal és neves nyugati zeneszerzők is, köztük Arne Nordheime Norvégiából, Lejaren Hiller az Egyesült Államokból, François-Bernard Mâche Franciaországból vagy Franco Evangelisti Olaszországból. A PRES bár a gyakorlatban az autonóm kísérleti művekre koncentrált, hivatalosan fő feladata rádió-, tévé- és filmzene megalkotása volt, ezáltal ismét érdekes paradoxonok merültek fel: például ugyanaz a zeneszerző egyik nap kísérleti alkotást készíthetett rejtett kormányellenes üzenettel, a másikon pedig felkérték egy propagandafilm filmzenéjének elkészítésére.

„Aranykorszaka az 1970-es években volt. A legjobb művek közül sok feledésbe merült, különösen azért, mert a 20. század utolsó negyedében a lengyel és a kelet-európai komolyzenét a konzervatív, neoklasszikus és neoromantikus irányzatok uralták. Ebből a szempontból a kísérleti munkákat nonszensznek tekintették. Emellett a vasfüggöny leomlása után számos kelet-európai országban a művészeti körök rendkívül érdeklődni kezdtek a nyugati kultúrkörökkel való csere iránt, és gyakran alulértékelték saját hagyományaikat. Ez a tendencia csak most, közel 30 év után változott meg” – mesélte Michal Mendyk projektkoordinátor az Abletonnak.

Forrás: ableton, Culture.pl

továbbiak
A kisvárosi delikátesztől a frissen sült kenyérig | Piqniq pakk – 12. rész
business

A kisvárosi delikátesztől a frissen sült kenyérig | Piqniq pakk – 12. rész

A fővárosban számtalan minőségi delikátesz közül válogathatunk, de mi a helyzet az agglomerációval? Hogyan teremtsünk egyensúlyt munka és magánélet között, avagy milyen praktikákat érdemes követnünk, ha hatékonyan szeretnénk beosztani az időnket? Mik a legsürgetőbb problémák a gasztroszektorban? Hogyan süssünk tökéletes kenyeret otthon? Kérdések és válaszok a friss Piqniq pakk epizódban!
A BIG hatalmas koncerttermet tervez Prágában
east

A BIG hatalmas koncerttermet tervez Prágában

A dán építész iroda, a BIG bemutatta az új prágai koncertterem terveit, ami Vltava Filharmónia néven épül majd a főváros központjában, a Moldva partján. Az épület a Prágai Szimfonikus Zenekarnak, a Cseh Filharmonikusoknak és a prágai Városi Könyvtár zenei részlegének ad majd otthont. Az épületet négy egymásra épülő, szögletes oszlopcsarnok
Horgolással az ételpazarlás ellen
art

Horgolással az ételpazarlás ellen

Óriási horgolt tükörtojás szalonnaszelettel, széthulló  szendvics, egy részben elfogyasztott fagylalt és egy pohár instant tészta. A svájci művész, Sabina Speich az élelmiszerpazarlás, az egészségtelen ételek és a növekvő globális népesség fogyasztási szokásainak problémáira hívja fel a figyelmet a Crochet Giantfood projektjével. A színes darabok többnyire használt gyapjúból és fonalakból készülnek,