Az első lengyel márka, amely ananászból és kaktuszból készített cipőt

Az első lengyel márka, amely ananászból és kaktuszból készített cipőt

A BOHEMA Clothing első lengyel márkaként készített cipőt Pinatexből (ananászbőrből), új kollekciójában pedig bemutatta az első Nopal kaktuszból készült cipőit is. De itt nem állnak meg: a márka csapata további vegán opciók után kutatva bekerült azok közé a környezettudatos márkák közé, akiken mindenképpen érdemes rajta tartanunk a szemünket.

A BOHEMA még csak néhány éve jött létre, de máris felkerült a vegán ruhakészítésben úttörőnek számító brandek közé. A márka megálmodója és alapítója, Sebastian Szypuła húsz éve vegán, és szenvedélyesen rajong a divat és az utcai ruházat iránt. A minőségi dzseki- és cipőkínálat azonban többnyire állatbőrből készült termékekből áll, amely természetesen nem összeegyeztethető a vegán ideológiával. Így jött létre a BOHEMA, amely azokhoz szól, akik nem csak divatos kiegészítőt keresnek, hanem az is fontos számukra, hogy megjelenésükkel kifejezzék értékrendjüket, és egyúttal reagáljanak a napjainkat érintő társadalmi és ideológiai kihívásokra.

A Pinatex egy természetes alternatív bőrfajta, amelyet egy spanyol tervező, Dr. Carmen Hijosa fedezett fel és mutatott be először PhD diplomavédésének alkalmával a londoni Royal College of Art-on. Kicsit a számokról: egy négyzetméter Pinatex előállításához kb. 480 ananászlevélre van szükség – egy ananásznak pedig kb. 30-40 ilyen levele van. A Pinatex gyártásában ráadásul a vegyi anyagok felhasználása is korlátozott, így már az előállítási folyamat is környezettudatos és fogyasztóbarát.

Sebastian az első kollekció megálmodásakor olyan kompromisszum nélküli megoldást keresett, amely mind a gyártásban, mind az anyaghasználatban megfelel a környezettudatosság és bűntudatmentesség alapelveinek. Az első kollekció darabjai mind ananászbőrből készültek, azonban a márka csapata nem hagyott fel a további alternatívák felkutatásával a vegán opciókat illetően.

A termékkínálatot kaktuszbőr modellekkel bővítették, melyek amellett, hogy előállításukban hasonlók az ananászéhoz, textúrájukban teljesen eltérnek tőle. Míg az ananászbőr egy jellegzetes, sűrűn ráncolt anyag, a kaktuszé nagyon sima, így szinte a megtévesztésig hasonlít az állati bőrhöz. A BOHEMA cipők mindegyike kézzel készül, a tervezők pedig garantálják, hogy modelljeik évekig tartósak és kényelmesek maradnak – így ez egy abszolút jó befektetés azok számára, akik az öltözködésükben is a felelősségteljes életmódot választják.

A márka portfoliójában jelenleg 13 különböző típusú cipő kapható, melyek közül minden modell teljes mértékben vegán. Stílusukat tekintve találunk cowboy csizmát, bakancsot, magassarkút és balerinacipőt is, színpalettájukban pedig a feketétől a fehérig minden megtalálható, sőt még hologramos minták is fellelhetők.

A BOHEMA Clothing csapata már dolgozik a tavaszi kollekción, amelyben az eddig használatos anyagok mellett zöldségbőrből készült cipőkkel is előrukkolnak, ráadásul a következő modellek között férficipőket is találunk majd.

forrás: LABEL MAGAZINE

továbbiak
BIO 26 | Design Biennále Ljubljanában
design

BIO 26 | Design Biennále Ljubljanában

Hogyan segíthet a design az információáradat okozta problémák megoldásában? Segíthet-e egyáltalán? A 26. alkalommal megrendezett ljubljanai Design Biennálén bemutatott projektek többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ. Ljubljana egy különös hely – a városnak kevesebb mint háromszázezer lakosa van, ennek ellenére a magas színvonalú és kritikai attitűdöt képviselő kortárs művészeti-
HYPE | Heti programajánló
news

HYPE | Heti programajánló

Február első hetében a hazai tervezők és munkáik több platformon is megjelennek: lesz kerekasztal-beszélgetés a designerek és gyártók kapcsolatáról; előadás, amelyből megtudhatjuk, hogy mi a nemzetközi siker kulcsa egy fiatal tervezőművész számára, illetve télvégi vásárok is várnak ránk a héten, ahol pénztárcabarát áron szerezhetjük be a kedvenc darabjainkat. Ja, és
Urban sanatorium | Wrocław
design

Urban sanatorium | Wrocław

A lengyel Buck Studio egy művészeti galériába álmodott városi szanatóriumot. A megvalósult projekt 76 négyzetméteren foglalja össze, amit egy wellness központ nyújtani tud, és egy kis fellélegzéshez juttatja a wroclawiakat. Sokan panaszkodnak, hogy nem tudják befogadni a kortárs művészetet. A lengyelországi Wrocław városában található BWA Galéria [https://bwa.wroc.pl/