BALKAN:MOST a balkáni zene ünnepe

BALKAN:MOST a balkáni zene ünnepe

Ha egy utcai fesztivál lehet teltházas, a BALKAN:MOST-nak sikerült. Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa történelmi belvárosában 3 napon keresztül több mint 7000 látogató táncolt, énekelt, kapcsolódott a térség sokszínű zeneiségéhez. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa legfontosabb világzenei programja nemcsak Manu Chaot látta vendégül, hanem 32 szabadtéri koncerten hozta közelebb a Balkán kurrens zenei arcát, miközben egy kiemelt szakmai eseményen a szakemberek is rengeteget tanultak a Balkán zenéjéről és a zeneiparról.

Napfény, tört ritmusok, baklava

A megnyitón Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa képviseletében kiemelte, a Balkán zenéje kiemelt helyet tölt be a város szívében és a BALKAN:MOST tovább színesíti Veszprém kulturális profilját.

A programfejlesztési igazgató szavait szó szerint tapasztalhatta meg az a többezer látogató, akik a történelmi belvárosban ugráltak a bosnyák ska punk ütemeire, hallgattak a cappella népdalokat, vagy kísérleti elektronikát és persze olyan világsztárokat mint Marina Satti vagy Manu Chao. 3 nap alatt átfogó zenei körképet kaphattunk a Balkánról: a térség 9 országából 32 fellépő mutatta meg annak sokrétű hagyományát és izgalmas jelenét. Még soha nem volt ekkora balkáni buli országunkban, de jó eséllyel még maga a balkán félsziget sem látott ekkora stílusgazdagságot egyszerre, egy zenei eseményen: minden volt az R’n’B-től a jazzig; rock, sevdalinka, lăutărească és elektronikus irányzatok is szerepeltek egymás mellett, megtöltve Veszprém utcáit.

Balkáni hangulat hömpölyög az utcazenészek városában

Veszprém az Utcazene Fesztiváljáról is lett híres, így nem meglepő, ha az UNESCO Zene Városa címét is viselő város tárt karokkal fogadta a laza balkáni zenészeket. A spontaneitás minden pillanatban érezhető volt: Daniele Sepe koncertjén egy magyar népdalénekes is csatlakozott az egyik dalhoz, Koszika csettintgetős játékkal nevettette a közönséget. A Dubioza többgenerációs teltházas bulit csinált, Almir Hasanbegović a közönség közé vetette magát, de az éneket nem hagyta abba. Az Oratnitza annyira felpörgette a hallgatóságot, hogy a koncert végeztével több százan táncoltak tovább - spontán táncházzá alakítva a teret.

A szombati napon Zarina Prvasevda gyönyörű hangja lelkekig hatolt, megágyazva Marina Satti érzéki R’n’B-jének, amit az Óváros téri tömeg ujjongva fogadott. A szerencsések a forradalmár headliner, Manu Chao koncertjére is bejutottak, és így részesülhettek az exkluzív, több órás endorfin folyamban, amit az utcazenészből világsztárrá vált ska partizán vezényelt le.

Hídépítés zenén keresztül

A zenei örömünnepet háromnapos szakmai program, nagyszabású konferencia kísérte, több száz európai, magyar és balkáni résztvevővel. A fesztivál a MOST projekt egyik összegző eseménye, azé a négyéves átfogó vállalkozásé, ami a magyar Hangvető vezetésével, 4 szakmai pilléren nyugvó programmal integrálja a térség alkotóit és zenéjét az európai piacon.

“Ez a legfontosabb esemény, ami a projektünk sikerét megmutatja, olyan, mint egy záróvizsga. Csak ez esetben az ünneplés már a vizsga alatt elkezdődött.” fogalmazott a Hangvető programigazgatója és a MOST egyik megálmodója Weyer Balázs, a konferencia megnyitóján.

A Kreatív Európa társfinanszírozásával megvalósuló projekt több száz zeneipari szakember, köztük 32 zenekar, 100 fiatal menedzser és 60 fesztivál karrierjét segítette képzéssel, kapcsolatokkal, mentorálással, gyakornoki programokkal, fellépési lehetőségekkel, pénzügyi támogatással. Az ő útjukat ünnepelte a BALKAN:MOST konferencia, utat adva az újabb együttműködéseknek, amelyet a koncerteken kívül célzott networking események céloztak.

Forrás: Sajtóanyag

továbbiak
Az AI egy eszköz, amitől rengeteget tanulhatunk – interjú Szauder Dávid digitális művésszel
design

Az AI egy eszköz, amitől rengeteget tanulhatunk – interjú Szauder Dávid digitális művésszel

Történt egyszer, hogy Szauder Dávidnak a Szépművészeti Múzeum könyvtárában a kezébe akadt egy pamflet a fénymásolás művészetéről, amitől elállt a lélegzete. Azóta digitális művészként megannyi helyen megfordult, kezdve Berlintől a jövő héten kezdődő linzi Ars Electronicáig. Budapesten legközelebb az AI Summit 2023 eseményén találkozhatunk vele, ahol az előadásán túl a
Mintegy hatvan országból érkeznek világvezetők a 32. Gazdasági Fórumra
strategy

Mintegy hatvan országból érkeznek világvezetők a 32. Gazdasági Fórumra

32. alkalommal kerül megrendezésre Közép- és Kelet-Európa egyik legfontosabb konferenciája, az Gazdasági Fórum (Economic Forum) Lengyelországban, Karpacz városában szeptember 5. és 7. között, ahol mintegy hatvan ország vezetői vesznek részt. Az idei konferencia az „Új értékek a régi kontinensen – Európa a változás küszöbén” témát kapta, a résztvevők pedig mintegy 300
A W Budapest augusztus végén  Nanushka-kollaborációval ünnepli a divatot
design

A W Budapest augusztus végén Nanushka-kollaborációval ünnepli a divatot

A Magyarországon júliusban debütáló W Budapest augusztus végén a divat témáján keresztül, Nanushka-kollaborációval és saját, most induló rendezvénysorozatával, a Faces of Budapesttel száll be a város kulturális és társasági életének felpezsdítésébe. A világsikerű magyar divatmárkának – a Budapest Central European Fashion Week alatt – augusztus 28-a és szeptember 14-e között legújabb, Kopjafa