Biosuit - űrruha amit még otthon is hordanál

A “hagyományos” űrruhák – bár a Michelin babára hajaznak – egyáltalán nem könnyűek – ha minden infóm rendben van – úgy 140 kg körül lehetnek és bár biztosítják az élethez szükséges feltételeket, használatuk nehézkes és komplikált. Használatuk egy a Földéhoz hasonló gravitációval rendelkező bolygó esetében már lehetetlen, így valami ergonomikusabb, könnyebb megoldás után kell nézni, ha ilyen helyre indulunk. Majd.

Az idei TEDWomen2013 – mely december 4. és 6. között volt San Francisóban – előadásai sorában Dava Newman beszélt közel egy évtizeded munkájáról, amelyet egy a marsi körülmények között is alkalmazható űrruha kifejlesztésével töltött.

Az MIT professzora az előadás során megmutatta magát is az öltözékben, amely pontosan olyan mintha az Oblivionból lépett volna ki az egyik szereplő. A Biosuit szép. Valószínűleg jó is, de ez már nem a mi asztalunk. A testhez tapadó – és ezáltal ergonomikusnak mondható – kialakítást a szépséget is okozó vonalak teszik lehetővé, melyek hajlékonnyá és ellenállóvá teszik az életmentő ruhát.

A ruhához tartozik egy kötöző anyag is, amely javíthatóvá teszi azt. Erre eddig nem volt mód, de az elmúlt tíz évben olyan új anyagok jelentek meg, amelyek ezt is lehetővé teszik.

A Google Glass-es modell meg aztán amúgy végleg őrület menő:

Dana, amikor talán kicsit túlkapja:

Egy régebbi videó a fejlesztésről: