fbpx
Nyomj Entert


Blickfang-díjas a VERTIGOA felhasználó igényeinek megfelelően konfigurálható VERTIGO polcrendszer egy speciális statikai konstrukció, amely az adott tér bármely pontján elhelyezhető, légiesen könnyed és mindenhol jól mutat. A Józsa István által tervezett bútor a múlt héten Blickfang díjat kapott. A YOZA márka alapító-tervezőjével beszélgettünk.

Idén a VERTIGO-val kiállító voltál a Magyar Formatervezési Díj tárlaton, pár napja pedig Bécsben díjat kaptál ugyanezért a bútorért, amihez ezúton is gratulálunk. Számodra mit jelent ez az elismerés?

A Blickfang egy nemzetközi design kiállítás és vásár, ahol a FISE által szervezett magyar standon vettem részt. Maga a díj óriási meglepetés volt. A standomhoz ellátogató zsűritagokat először nem ismertem fel, azt gondoltam, ők is csak érdeklődők, és csalódott is voltam, hogy a hosszú kérdezősködés után végül aztán nem vettek semmit. Amikor viszont újra odajöttek hozzám, bemutatkoztak és jelezték, hogy bekerültem a shortlistbe, valamint kérték, mindenképp vegyek részt az esti díjátadó rendezvényen. Az, hogy a VERTIGO polcrendszert választották a bútor kategória legjobbjának csak ott, a díjátadón derült ki. Nagyon örültem neki, különösen azért, mert a szakmai zsűri vezetője, Erich Gaffal, az ausztriai Bútor és Faépítészeti Klaszter (MHC) vezetője beszédében hosszasan méltatta a bútort, bemutatva a légies statikai szerkezetet, a letisztult csomópontokat és a variálhatóságot, mindazokat a dolgokat, amelyekért tulajdonképpen létrehoztam. A díj a látogatók figyelmét is felkeltette, sokan gratuláltak hozzá, megrendelések is érkeztek.

Honnan indult, mikor és hogyan jött létre ez a klassz bútor? Mi volt a fő inspirációs forrásod? Illetve: milyen további szempontokat vettél figyelembe a tervezés során?

A VERTIGO polc kifejlesztése egy hosszú kísérletezési folyamat volt. A tervezés kiindulópontja lényegében a hídszerkezetekben, távvezeték oszlopokban használt tetraéderes szerkezetek belsőépítészeti leképezése. Azt tűztem ki célul, hogy megtaláljam azt a lehető legkevesebb elemből álló statikai struktúrát, amelyben pálcikák képeznek merev összeköttetést két síkfelület között. A végleges rendszert körülbelül az ötödik valós méretű prototípusnál sikerült elérni, ekkorra vált minden irányból stabillá a polc, illetve a csavarodást is sikerült kiküszöbölni.

A következő lépés a láncszerűen összekapcsolódó fémkonzolok kialakítása volt. Ezek teszik lehetővé, hogy függőlegesen tetszőleges számú polclap legyen összekapcsolható úgy, hogy polcok közötti távolság is változó lehet. A konzolok formáját a Lánchíd fémszerkezete ihlette, amelyben hasonló, jellegzetes „kutyacsont” formájú láncszemeket alkalmaztak.

A polcrendszer jelenlegi formájában 2014-ben került először bemutatásra a londoni Designjunction szakvásáron, azóta pedig számos hazai és külföldi kiállításon szerepeltem vele. Mivel minden megrendelőnek más igényei vannak, a rendszert méretében, színében, összeállításában testre szabjuk, és igyekszünk az egyedi kéréseknek is eleget tenni. Ezek a felhasználói igények segítik a rendszer továbbfejlesztését, tökéletesítését, így bővült ki a rendszer a tolóajtós zárt elemmel, a sarokelemmel, és a dupla polcrendszerrel.

Öt éve veszel részt a FISE-vel különböző külföldi kiállításokon és szakvásárokon, most Bécsben is együtt voltatok – már visszatérőként – kiállítók, hogy ezzel is erősítsétek a hazai designerek érvényesülését a nemzetközi piacon. Látva az eredményt, ez az összefogás nagyon sikeres. Te hogy látod: mennyire nehéz ma egy magyar tervezőnek egyedül megmérettetnie magát? Neked mit és hogyan változtatott a közös megjelenés a karriereden?

Nagyon örültem, amikor 2014-ben a FISE csapatával kijutottam a londoni Designjunction kiállításra. Tulajdonképpen ez volt az első alkalom, hogy nem látogatóként, hanem kiállítóként szerepeltem egy neves külföldi vásáron. Ezek a kiállítások kitűnő lehetőséget biztosítanak a tervezőknek, hogy személyesen találkozzanak a potenciális vásárlókkal, és közvetlen visszajelzéseket kapjanak az érdeklődőktől. Egészen más megvilágítást, jelentést kapnak a dolgok, amikor egy szakmai beszélgetés, vagy egy iskolai vizsga szituációban beszélünk egy adott design tárgyról, és megint más, amikor egy olyan emberrel állunk szemben, akinek éppen akkor kell eldöntenie, hogy a pénzét nálunk vagy egy másik kiállítónál költi el.

A külföldi kiállításokon való részvétel mind anyagi, mind logisztikai szempontból jelentős ráfordítást igényel, kezdő tervezőként nem könnyű ezeket a feltételeket előteremteni. A csoportos kiállítások – ahogy a FISE által szervezett megjelenések – nagy segítséget jelentenek az első lépések megtételében.

Van-e már újabb terv a tarsolyodban? Jövőbeni tervek? Ha jól tudom, most épp Koós Daniellával készültök valamire….

A jövőben is a VERTIGO polchoz hasonló, figyelemfelkeltő, a design, az építészet és a képzőművészet metszéspontjait kereső tárgyakkal szeretném bővíteni a YOZA márka kínálatát. Az NKA alkotói ösztöndíjnak köszönhetően hamarosan piacra kerül a SPLIT fém lámpacsalád, amely egy lemezmegmunkálási kísérlet eredményeként született meg.

Koós Daniellával 2014 óta állítunk ki közösen a FISE révén nemzetközi szakvásárokon és dolgoztunk együtt különböző projekteken. Mivel mindketten bútortervezők vagyunk, és a termékeinket hasonló célközönségek kínáljuk, úgy döntöttük, hogy a hatékonyabb piaci jelenlét érdekében összevonjuk a termékeinket, amelyek a jövőben a YOZA márkanév alatt lesznek elérhetők. Jelenleg a HFDA design SPEED mentor programjában veszünk részt, ami pont jókor jött, hiszen így szakértői segítséggel alakíthatjuk ki az összeolvadás utáni stratégiánkat.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük