Budapest by Labrosse I Bedő-ház

Budapest by Labrosse I Bedő-ház

Fej-szívecskét formáló bizarr csókcsata rögtön az elsőn, a fekete kutya épp a kék kukacfej után kap. Zajlik a Zélet, agyhullámzik a letye-petye-lepetye. Csak egy ablak-karnyújtásnyira a kávé: KELL! S közben a szaxiból halk dzsessz szól. Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el egy teljes évre itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a cigiző galambot ezúttal a Bedő-házban!

„A Bedő-házat pár éve fedeztem fel amikor a barátnőm először látogatott Budapestre Amerikából. Az első héten próbáltuk letudni az összes “turistás” programot.

Az egyik első állomásunk a Parlament volt.  A Kossuth tér környékén mászkáltunk, majd átsétáltunk a Szabadság térre, onnan pedig céltalanul ráfordultunk a Honvéd utcára. A barátnőm azonnal észrevette a Bedő-ház menta zöld vakolatát, annyira elüt a környező barna-bézs-szürke épületektől.  Általában nem szoktam nyilvánvaló személyes vonatkoztatásokat rakni a munkáimba, de itt kivételesen megjelenítettem magunkat kézen fogva, ahogy a bejárat mellett ácsorgunk.

A szecessziós háznak van egy meseszerű, kicsit gyerekrajzos hatása. Majdnem minden ablaknak és erkélynek más alakja van és máshogy helyezkedik el. Ez volt az első híres budapesti épület, amit meg akartam eleveníteni. Ha aznap a Honvéd utca helyett mondjuk az Aulich utcára tévedünk, talán nem is lenne ez a sorozat. Először 2018-ban rajzoltam meg az épületet egy irodaház falára készített fali grafikám részeként, idén ősszel pedig átdolgoztam egy mozgó illusztrációvá a Design Hét Budapest idei záróbulijára” – meséli Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: keresd meg a cigiző galambot!

A Bedő-ház

Az épület Vidor Emil építész tervei alapján épült Bedő Béla, a híres műgyűjtő-gyárigazgató megrendelésére 1903-ban, a Honvéd utca 3. szám alatt. Az épület első emeletén az építtető-háztulajdonos Bedő lakása kapott helyet, amelynek teljes berendezését is Vidor tervezte. A szecessziós stílusú ház homlokzatának díszítőelemi, ornamentikája magyaros mintákat követ, amit a pécsi Zsolnay gyár készített. Az épület 2007-es felújítása óta A Magyar Szecesszió Házának ad helyet.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!