Csodás szocmodern buszállomások | TOP 5

Csodás szocmodern buszállomások | TOP 5

Várakozás, késés, törlés, pótlás, átszállás és még több várakozás – a buszállomások nem tartoznak kedvenc helyeink közé, pedig ha jobban megnézzük, épületeikben nagyon izgalmas építészeti megoldásokat fedezhetünk fel. Mai válogatásunkban a szocmodern építészet legkülönfélébb buszpályaudvaraiból szemezgettünk.

Rózsaszín álom | Gyulafehérvár, Románia

Gyulafehérvárra érdemes busszal utazni, hisz az állomás olyan, mintha a következő Wes Anderson-film forgatási helyszínre érkeztünk volna. A hetvenes években épült állomás épülete viszonylag egyszerű formákból áll, azonban a homlokzaton lévő rózsaszín betonsávok és a rombuszba írt autogara felirat egyszerre szokatlanná és elbűvölővé teszi a hely atmoszféráját.


Kecses idomok | Balatonalmádi, Magyarország

Balatonalmádi buszállomását 1976-ban adták át tíz kocsiállomással. Tervezője Nyíri Mária volt, akinek neve ekkor már ismerős lehetett a dunaújvárosi, hódmezővásárhelyi vagy a makói VOLÁN-pályaudvarok kapcsán. Nyíri a korszak buszpályaudvar-építészetére jellemző szögletes formák helyett Almádiban finom, kerekded formákhoz nyúlt. A váró- és irodaépület tömegét két összekapcsolt henger adja, árnyékoló tetői áramvonalasan lekerekítettek. A váró centrális alaprajzú, mozaikképe Rác András alkotása.


Lenyűgöző formák | Lviv, Ukrajna

A szovjet modernista építészet egyik kitűnő példája, az 1980-ban épített buszpályaudvar Lviv déli peremén található. Az épület különös, háromszögszerű formája és homorú homlokzatának látványa izgalmas belépő az ukrán városba. A portikusz felőli bejárat egy hotelbe vezet, míg az épület másik oldalán található a tényleges buszpályaudvar. Az épület központjában a kör elrendezésű váróterem áll, az enteriőrt a háromszögekből álló kazettás mennyezet lenyűgöző látványa fogja össze.


Kicsi, mégis impozáns | Galați, Románia

Irina Rosetti 1968-ban épült állomása egyszerűen imádnivaló: kerek formái, magasba törő parabolikus üvegablakai és karakteres sárga színe igazán egyedivé és izgalmassá teszi ezt az állomást. Belépve a rengeteg napfényen túl a hatvanas évekre jellemző enteriőr fogad.


UFO-megálló | Kielce, Lengyelország

Varsó és Krakkó között félúton érdemes megállni Kielce városában, már csak a lenyűgöző, retrofuturisztikus autóbusz-pályaudvar miatt is. Az épületet 1984-ben fejezték be, főépítésze Edward Modrzejewski volt. Az épület formája szabad áramlást biztosít: kör alakja lehetővé teszi, hogy az utasok minden irányba elhagyhassák az állomást. A várótermet egy magas, domború tetőablakokkal teli kupolával fedték le. Az épület expresszív-futurisztikus hangulatát a szerkezetet tartó betonívek és az azt körülvevő betongyűrű is hangsúlyozza.

Forrás: Lechner fotótár, Kathmandu & Beyond, Accidentally Wes Anderson, culture.pl

továbbiak
A rakétatudomány gyermekcipőben jár – BME Suborbitals x European Rocketry Challenge
infrastruktúra

A rakétatudomány gyermekcipőben jár – BME Suborbitals x European Rocketry Challenge

Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyére jutott ki a magyarországi BME Suborbitals. Az egyetemi hallgatókból álló csapat egyik héten még rakétaelméletet tanul, másik héten már kilövést végez. Interjúnk a rakétatechnológia és űrkutatás lehetőségeiről egyetemi hallgatói szemmel. Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyére jutott ki a magyarországi BME Suborbitals, a budapesti Műegyetem fiatal mérnökjelöltjeiből álló
Tallinn, a gasztronómiai fellegvár – a Hypeandhyper kedvenc éttermei
east

Tallinn, a gasztronómiai fellegvár – a Hypeandhyper kedvenc éttermei

Észtország fővárosa egy kulináris metropolisz. A szláv, orosz és észt konyha rejtelmeibe vetettük bele magunkat, hogy elhozzuk nektek Tallinn három legjobb éttermét. Ajánlónk a balti ékszerdobozból, Tallinnból. Tallinn varázslatos város, ahogyan az egész Baltikum is. Van a három balti országban – Litvánia, Lettország, Észtország – valami olyan ősi erő, természeti hatás, amely
Kelet-európai vakáció | TOP 5
egyéb

Kelet-európai vakáció | TOP 5

A nyári vakáció szó hallatán sokunknak azonos fogalmak ugranak be: tengerpart, naptejillat, szalmakalap vagy egy régóta vágyott könyv elolvasása, azonban egyre jobban elterjednek a jobbnál jobb alternatív vakációlehetőségek is. Mai válogatásunkban olyan programokat mutatunk be, amelyek rendhagyóan fűszerezik meg a nyári szünidőt. Mesebeli lovastúra Erdélyben | Románia Vadvirágos rétek, patadobogás, rusztikus