Designerek testközelből | Hevesi Annabella

Designerek testközelből | Hevesi Annabella

Ergonomikus és geometrikus kanapéját mi is kipróbálnánk, s szívesen foglalnánk helyet finoman nőies és letisztult ODU névre keresztelt íróasztalánál. Hevesi Annabella projektjein mindig megakad a szemünk, így volt legutóbb is, a Burnt Geometry fantázianevet viselő, Lantos Ferenc grafikus, festő inspirálta kanapé esetében is, ami a Kárpitos Partner Group Bt.-vel közös együttműködésben jött létre. Férjével, Bella Gáborral közösen jegyzik az IO stúdiót: kettősüket – egy korábbi Művészpáros interjúban – ugyancsak kifaggattuk. A sorozat első részében megismert Húnfalvi András most Annabellának adta át a stafétát. Nézzük a válaszokat!


„Designerek testközelből” sorozatunk első megszólalója, Húnfalvi András formatervező az alábbi kérdést intézte Hevesi Annabellához:

Mutasd meg, melyik a kedvenc dísztárgyad, és mondd el, miért az?

Rá kellett jönnöm, hogy dísztárgyakat szinte kizárólag csak magamon viselek – talán furcsa, de a testen kívüli környezetemben kevésbé élek a perszonalizáció lehetőségével. Ugyanakkor mindig van rajtam egy karóra – ami vagy a Nendo Draftsman Scale modellje rozsdamentes óraszíjjal, vagy az Instrmnt X Christopher RÆBURN szürke verziója – egy egyedi felirattal ellátott Kövér Dóra Rea pecsétgyűrű, és egy Otis Jaxon fülbevaló. Mindegyik nagyon szép tárgy, és más miatt fontos nekem. Kicsit a személyiségemről és a tervezéshez való viszonyomról szólnak, és elengedhetetlen volt, hogy össze is hangoljam őket – ha éppen nincsenek rajtam, egymásba lehet őket illeszteni.

A Nendo óra karakterjegye alig észrevehető, de nagyon ötletes – a számlap az üvegre van szitázva és a skálázása azonos egy vonalzóéval – diszkrét, de jól tervezett, okos tárgy, ráadásul a Nendo az egyik kedvenc stúdióm. Az Instrmnt modelljéből mindössze 100 darab készült, és a brit divattervező az 50-es években a hadsereg által használt tárgyakból, térképekből inspirálódott, annak állít emléket, miközben egy tiszta, funkcionális tárgy. Rea gyűrűje nagyon személyes döntés volt, leginkább a nőiségemhez fűződő önértékelésem és a félelmeim megélésének tárgyiasulása. A fülbevalómban pedig az tetszik, hogy nagyon egyszerű – ha le van téve, nem is jössz rá, hogy mi az – miközben gyönyörűen kihasználja az emberi fül adottságait, de nem erőszakkal – nem kell külön emiatt fület lyukasztani – hanem alázattal, alkalmazkodóan, és a forma is a fül karakterére – irányára, centrumára – fókuszál. A végeredmény pedig nagyon különleges, mégis hordható.

1. Egy tervező társad, kollégád által tervezett tárgy, amit szívesen birtokolnál (vagy netalán már birtokolsz is).

Szenteczki Boldizsár átmenetes foncsorú tükrei fantasztikusak, bármikor elfogadnám őket, de a sokkal puritánabb itthon. tervezőpárosának munkái is nagyon közel állnak a szívemhez. Be is gyűjtöttem már tőlük egy sodrófát és egy nagyon szép esztergált tálat. Most hozzájuk kapcsolódóan teljesen beleszerettem Király Adrienn Moholy- Nagy ösztöndíjas „itt-ott” állatkáiba. Egyszerű, de nagyon finom darabok, biztosan fogok szerezni belőlük a kisfiamnak.

2. Kedvenc kávézód vagy gasztrohelyed, ahol nagy eséllyel összefuthatunk veled.

Az egyik az itthoni étkezőnk, mivel egy ideje alig lehet kirobbantani a lakásból, és a férjem istenien főz. De egyébként is a kevésbé ismert helyeket szeretem. Van például a Városmajor utcában egy csodálatos pakisztáni étterem, egy időben rendszeresen jártunk oda.

3. Ki lenne az a magyar építész, akit örömmel kérnél fel, hogy tervezzen neked házat vagy lakást?

Az életterünket valószínűleg Tasnádi Gergő építész kollégámmal közösen terveznénk.

4. Egy guilty pleasure vagy giccstárgy, amiért rajongsz. (Itt az idő, hogy eláruld!)

Az egybites logikai játékok sajnos nagyon addiktívan hatnak rám, évekig nem tudtam lejönni például az aknakeresőről – 97 másodperc a rekordom a legnehezebb pályán!

De korábban rajongtam a vízi állatokhoz és a banánhoz kapcsolódó kacatokért. Halas tolltartó, banán alakú banántartó doboz, banánszeletelő, delfin alakú toll, aminek a hegye a delfin orra. A jellemfejlődésem egyik fontos lépésének tartom, hogy ezektől sikerült megszabadulnom.

5. Egy magyar (tervezésű) könyv, amit már csak a borító miatt is szívesen beszereznél magadnak.

A DE_FORM (Demeczky Nóra, Déri Enikő) által tervezett Design Hét Budapest jubileumi könyv abszolút ilyen. Egyébként a rövidebb terjedelmű és ezért kötetlenebb grafikai anyagok, mint a fanzine, általában közelebb állnak hozzám, például Vári János Hunor BLA! BLA! anyagát elég vadnak tartom.

6. Ha a nagymamádnak kellene elmagyaráznod, mivel is foglalkozol, mit mondanál?

Egyik nagymamámat sem ismertem, de valószínűleg inkább megmutatnám, hogy „nézd, nagyi, ezt terveztem!”.

7. Melyik az a régió, város, városrész, amit szerinted mindenképp érdemes felfedezniük az építészet szerelmeseinek Magyarországon?

Azt javasolnám, hogy vizsgálják meg azokat az épületeket, amiket gyermekként nagyon szerettek vagy nagyon nem, és már az „értő” szemükkel tegyék fel maguknak a kérdést, hogy vajon miért.

8. Szálláshely idehaza, amit nagyon szeretsz és akár visszajáró vendég is vagy.

Airbnb párti vagyok. Nagyon izgalmas itthon is és külföldön is a helyiek privát életterét/tárgykultúráját testközelből megismerni. Ahogy utazás során is hamarabb megyek egy lepukkant pici büfébe a piacon, ahol a helyiek esznek, mint az első KFC-be, amit meglátok.

9. Legutóbb mivel leptél meg valakit?

Elvittem Gábort (a férjemet és tervezőtársamat) a szülinapján az Onyx Műhelyébe. Itthon most talán ez az egyik legizgalmasabb kreatív projekt, mert a design szinte minden területét érinti, és a „luxusgasztronómia” kategóriáján belül nem a flancolásra és a tekintélyelvűségre építenek, hanem a kreativitásra és a magas minőségre. A belsőépítészet, a tárgyak, az arculat, a szolgáltatás és persze az ételek megtervezésénél is a hazai legjobbakkal dolgoztak, és ez érződik, még akkor is, ha lehetne ennél is jobb.

10. Milyen parfümöt használsz?

Kislányként titokban rendszeresen az anyukám polcán porosodó COCO Chanel Mademoiselle parfümét locsoltam magamra. Amikor már lehetett volna, évekig nem használtam semmit, pár éve pedig visszatértem ehhez. Ezt önazonosnak érzem.

11. Legszívesebben melyik magyar tervező fashion show-ján foglalnál helyet az első sorban?

Odaülnék Húnfalvi András mellé Györök Bori bemutatóján. Nem tudnám megmondani, hogy utoljára mikor éreztem magam annyira nőiesnek és kifinomultnak, mint amikor felpróbálhattam néhány darabot a kollekciójából. Csodálatosak és kényelmesek.

12. Mi a legnagyobb tévhit a designerekkel kapcsolatban, ami egyáltalán nem igaz?

Több ilyen is van, de talán a legbosszantóbb az, hogy állítólag kizárólag drága, szép/feltűnő, rosszabb esetben „használhatatlan” dolgokat tervezünk. A másik elég káros gondolat, ami gyakran éppen tervezők felől érkezik, hogy csak azért, mert valaki ért a design egyik területéhez, akkor automatikusan az összes többihez is. Ez nem így van, szerintem nincs „akadálymentes” átjárás például a grafika és a formatervezés között, muszáj tanulni.

13. Mi volt a jeled az oviban?

Fura, de piros szegfű.

14. Mi az a három tulajdonság, ami fontos neked, hogy meglegyen egy designerben?

Adaptivitás, következetesség, alázat.

+1. Kinek adnád tovább a stafétát és mit kérdeznél most tőle?

Király Adriennek, az itthon. stúdió tervezőjének, és azt kérdezném, hogy mi volt gyermekként a kedvenc tárgya, és most hogy tekint rá szakmai szemmel.

IO | Web| Facebook | Instagram


Örömmel számolunk be tervezőink sikereiről és friss projektjeiről, de ennél sokkal többre is kíváncsiak vagyunk velük kapcsolatban. Sorozatunkban meglepő, váratlan vagy épp nagyon is kézenfekvő és személyes kérdéseket intézünk a designszakma képviselőihez, s egyúttal arra kérjük őket, adják tovább a stafétát egy kollégájuknak.

továbbiak
Egy fiatal pár viszi el Ausztráliába a lengyelek nemzeti ételét
east

Egy fiatal pár viszi el Ausztráliába a lengyelek nemzeti ételét

Egy londoni találkozásból indult a lengyel pierogi sikersztorija Ausztráliában: Dominika Sikorska Lengyelországból, Guy Daley Ausztráliából érkezett a brit fővárosba több mint tíz évvel ezelőtt, találkozásukból pedig nemcsak szerelem, hanem egy izgalmas gasztrovállalkozás is alakult. Egy nap Dominika megismertette ausztrál párjával a lengyelek egyik nemzeti ételét, a pierogit, nem sokkal később
Egyszerre kint és bent – Magyar Zene Háza
art

Egyszerre kint és bent – Magyar Zene Háza

Az erdő, a természet a személyiségem meghatározó eleme („Forest is my background”) – fogalmazott egy néhány évvel korábban adott interjújában Sou Fujimoto. Az építész számos cikkben és vele készült beszélgetésben hangsúlyozza, hogy a természet kiemelt szereppel bír a japán társadalom kultúrájában; az ő építészszakmai gondolkodásának alapját is az erdőben zajló élet
Teljes harmóniában a természettel – modern Környezetvédelmi Központ épült Horvátországban
architecture

Teljes harmóniában a természettel – modern Környezetvédelmi Központ épült Horvátországban

Ma már alapvető elvárás, hogy egy kortárs épület egyszerre legyen fenntartható és illeszkedjen a környezetbe. Az újrahasznosítható anyagoknak és a modern technológiáknak köszönhetően bárhova is építkezünk, tökéletes harmóniát teremthetünk a természettel. Éppen ezért az építész irodák fő küldetésüknek tekintik a beton használatának mellőzését, valamint az épületek ökológiai lábnyomának minimalizálását, melyre