Egy kiállítás az információdömping ünnepléséről

Egy kiállítás az információdömping ünnepléséről

A Q Contemporaryban nyílt Birds of Cool címet viselő kiállítás alaptézise, hogy a digitalitás és virtualitás mára megkerülhetetlen részévé vált a kultúrafogyasztásnak és az alkotásnak. Ennek fényében a kiállító fiatal művészek egy kollektív kísérletet tesznek arra, hogy tényként fogadják el a jelenséget, elvetve a disztópikus és nosztalgikus megközelítéseket. Helyette az optimizmus, a pulzáló színek és a funky mint attitűd hatja át a munkákat. A kiállítás április 2-ig tekinthető meg.

„Mindenképp fontos volt számunkra az iróniától és szarkazmustól távoli humor, ami könnyed és energikus. Nem akartunk egy újabb disztópiát vázolni, ahol a technológia sötét és ijesztő. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kiállítás a naiv futurizmust propagálná, csak szerettük volna a jelenünk pozitívumaira terelni a figyelmet, létező lehetőségeket felmutatva” – osztotta meg velünk Fülöp Tímea, a kiállítás kurátora. „Mindig lehet okot találni az aggodalomra, most azonban arra szólítunk fel mindenkit, hogy ünnepelje velünk együtt a képvihart és az információdömpinget, még akkor is, ha benne rejlik a megtévesztés lehetősége.”


A kiállítő művészek: Gresa Márton, Kármán Dániel, LA.CA (Németh Laca), Radvánszki Levente és Porkoláb Norbert nem alkotnak konkrét alkotói csoportot: a Birds of Cool-on bemutatott kísérleti projektet a régóta tartó barátságuk hívta életre. Kezdésképp létrehoztak egy közös email címet, ahova elkezdtek mindenféle vizuális tartalmat gyűjteni az internetről. A közös halmazból aztán egy privát szelekciót hoztak létre, majd egy motívumrendszert készítettek, amit különböző kooperatív alkotói módszerekkel dolgoztak fel. A kiállításon találhatunk olyan festményeket, amiket a négy festő közösen festett, vannak alkotói párokban készült munkák, illetve olyan önálló művek is, amik a közös motívumokra reflektálnak. Ezáltal az egyes alkotói perszónák összekeverednek egy közös stílussal, miközben a klasszikus festészeti hagyományok összemosódnak a gépi vizualitással.

A kiállítás fontos eleme a zenéhez való viszonyulás. A munkákon vizuális utalások jelennek meg különböző zene stílusokra: neon színek, pixelek, szimbólumok és logók fedezhetők fel az egyes képeken. „Magának a rendezésnek is ritmusa van, a festmények némelyike duett, de van olyan is, amin négyen dolgoztak. A tervezés során egymás ötleteit remixelték, a végeredményt viszont erősen meghatározza az improvizáció, a vezérszólam passzolgatása egymás között: mintha jazzt hallgatnánk. A kiállítás címe is egy albumra utal, Miles Davis Birth of the Cooljára. A legelső hívószó a funky volt, aztán a techno és a rap is felkerült a közös lejátszási listára” –mondta el Tímea. A címben szereplő madarak pedig Gresa Márton és Kármán Dániel közös műtermének nevét örökítik tovább, ahol a közös munkák készültek. A Birdhouse névre keresztelt stúdiójuk korábban közel ötven évig volt a Galambtenyésztők Szövetségének irodája. „A madár, mint szimbólum magában hordozza a szabadság eszményét, a madárház pedig azt a biztonságos közeget, mely otthont ad egy fiatal művészközösségnek” – nyilatkozták az alkotók, akik lényegében a szabad alkotás és a biztonságos bázis lehetőségeit járták körbe.

Q Contemporary | Web | Facebook | Instagram