fbpx
Nyomj Entert

Egy tamperei múzeumban debütált Brad Pitt első szobraival

Bár eddig a nagyközönség nem tudta, hogy a színészlegenda szobrászkodik, alkotásai mindjárt egy múzeumban landoltak. A finnországi Tampere művészeti múzeumában Pitt többek közt Nick Cave-vel állít ki.


Nem kis meglepetés érte a művészvilágot, amikor nemrég megnyitott a tamperei Sara Hildén Art Museum legújabb kiállítása, a művészek közt ugyanis Brad Pitt is ott volt, és erről még a helyiek sem kaptak fülest előzetesen. A január 15-ig nyitva tartó WE című kiállítás az ismert brit alkotó, Thomas Houseago nagyszabású projektje.

Pitt saját bevallása szerint nagyrészt autodidakta módon tanulta a szobrászatot. A hírek szerint azután kezdett kerámiázni, hogy elvált Angelina Jolie-tól, és ebben az időszakban rengeteg időt töltött Houseago Los Angeles-i műtermében. Amikor a Once Upon a Time in Hollywood-ot forgatták, még Leonardo DiCapriót is magával vitte ide kerámiázni. A megnyitón arról is beszélt, hogy az alkotás önreflexió számára: számba veszi, mikor hozott rossz döntéseket, hol rontotta el kapcsolatait, kiket bántott meg. Tamperében kilenc munkája kapott helyet. Köztük az egyik legnagyobb hatású az Aiming At You I Saw Me But It Was Too Late This Time címet viseli, és egy nyolc ember közt zajló fegyveres harcot jelenít meg, miközben kezek és lábak igyekeznek kitörni a szobor gipszfelületének síkjából. Kiállították még az első szobrát, a fakéregből és ragasztószalagból készült House A Go Go-t is, de a házmotívum a szilikonból készült, épületeket formázó, különböző kaliberű golyókkal átlőtt alkotásokon is visszatér.

Vele ellentétben Nick Cave képzett művész: mielőtt zenélni kezdett, festészetet tanult a Caulfield Institute of Technology-ban, bár keramikusként ez az első bemutatkozása. A kiállításra tizenhét darab, kézzel festett figurát készített, amelyekkel “az ördög életét mutatja be tizenhét állomáson”.

Forrás: The Guardian
Nyitókép: Jussi Koivunen/Sara Hildén Art Museum

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük