Elmosódott határok | Lakóhajó a Tisza-tavon

Elmosódott határok | Lakóhajó a Tisza-tavon

Egy fiatal pár nyaralója a Tisza-tavon, ahol az én határai összemosódnak természettel – bemutatjuk a Bene Tamás által tervezett Sneci nevű lakóhajót.

A Sneci akár egy tanulmány is lehetne, mely illusztrálja, összegzi és kicsit meg is haladja azt, amit a folyókhoz, folyópartokhoz kötődő épített környezet jelenthet. Bene Tamás építész, akit egy fiatal budapesti pár keresett meg azzal az ötlettel, hogy a Tisza-tóra szeretne egy nyaraló-lakóhajót, úgy fogalmaz: a vízparti kunyhók, csónakok, hajók karakterét organikusan formálja a vízi vidék.

„A »tevékenység« háttérbe szorítja a tervezettséget és az esztétikai spekulációkat, életre hívva a sponteanitást, ami egy őszinte, mímelhetetlen környezetet eredményez. Az aktív természeti közegnek kitett és folyamatos gondozást igénylő építmények a természeti környezethez hasonló jegyeket mutatnak: esztétikai minőségüket tekintve semmi sem kiemelhető, a szépség a jellegben, a rendszerben van. Olyan hajót igyekeztünk tervezni, ami képes ebbe a közegbe tagozódni, része lenni ennek a tájnak” – írja Tamás, ezzel nagyon világosan megragadva a lakóhajók esztétikájának milyenségét.

A megrendelők elképzelése a térség szeretetéből, valamint az iránta érzett mélyebb megismerési vágyból adódott, ehhez pedig egy nem helyhez kötött kiindulópontot képzeltek el.

Építészként nagyon érdekes helyzet egy olyan élettér kialakításán gondolkodni, melynek nincs konkrét „talajfogása”. A járművek értelme – primer funkciójukat tekintve – a közlekedésben van, egy ilyen kompakt élettér mozgása azt a célt szolgálja, hogy a hajóban tartózkodók minél közelebb tudjanak kerülni ennek a környezetnek az atmoszférájához.meséli a tervező.

A hajóval pedig ez tökéletesen megvalósítható: a most már boldog tulajdonosoknak szinte bárhol lehetőségük nyílik időt tölteni, enni-inni, aludni és felébredni. Így mosódnak össze személyes énük határai az őket körülvevő természettel.

Bene Tamás | Web | Instagram

Fotók: Máté Balázs

továbbiak
Kirakatkiállítás szociális designnal | Advent for Good
design

Kirakatkiállítás szociális designnal | Advent for Good

Karácsonyi várakozás rendhagyó módon: itt van az Advent for Good, a Kultúrgorilla kirakat méretű adventi naptára, amely december 1.-jétől huszonnégy társadalmilag érzékeny designprojektet mutat be a kulturálisan pezsgő Bartók Béla úton. Hangolódjunk szociális designnal az ünnepekre! Az Advent for Good projekt keretében decemberben naponta egy-egy új társadalmi vállalkozást, társadalmilag
Sci-fi karóra | Tej Chauhan X Rado
design

Sci-fi karóra | Tej Chauhan X Rado

Merész színhasználat, grafika és textúrák egy kis sci-fivel társítva: ilyen a Tej Chauhan londoni formatervező által megálmodott karóra, amely a svájci Rado márkának készült. Tej Chauhan tervezői gondolkodásmódjára jellemző, hogy tárgyai kialakításánál a felhasználókat érzelmileg is bevonja; terveit gyakran olyan apró részletek teszik különlegesebbé, amelyek örömet szereznek és csodálatot keltenek.
Koncentrált napsütés, üvegbe zárva | Konyha x Sáfárkert
design

Koncentrált napsütés, üvegbe zárva | Konyha x Sáfárkert

Vajon hogyan lehet „eltenni” a nyári napsütést a hideg, téli napokra is? A szerencsésebbek pontosan tudják, hiszen emlékeznek a megannyi üveg befőttre, lekvárra és savanyúságra a gyerekkor árnyékos kamrapolcain. A természet ízeinek megőrzése tiszteletreméltó hagyományunk, de még izgalmasabb, amikor valaki mindehhez vagány, formabontó kíváncsisággal, mégis alázattal fordul – a Sáfárkert és