Európa a Holdra nyomtat(na)

Az Európai Űrügynökség sajnos eddig nagyjából csak olyan ötletekkel és projektekkel nyűgöz le minket, amelyekre azt tudjuk mondani, bár csinálnák már, és ne csak terveznék. Míg az oroszok rutinból lövöldözik a szojuzokat, az amerikaik meg éppen üzleti alapra helyezik az űr meghódítását, mi itt Európában még mindig harmadhegedűsködünk, elméletben utazgatunk többnyire, mint ahogy Fábry mester csajozott egy időben. Fejben. De ott nagyon faszán megy már, jut eszembe a britek Skylon repülője, amely ha megépül, azt hiszem megkérdőjelezhetetlenül az első helyre (és az űrbe höhö) repíti majd Európát ebben a versenyben.

Nagyjából ehhez hasonló menőség lenne az a vállalkozás, melyet olasz kutatók kezdeményeztek az ESA egyik tagszervezetében, az ALTA-ban, ( ez az olasz nasa), és melynek lényege, hogy úgy építsünk ki állandó bázist a Holdon, hogy nem viszünk magunkkal építőanyagot, csak szerszámokat, azaz robotokat. A robotok a most fénysebességgel terjedő és fejlődő 3d nyomtatás techinkáját és a Hold mindent belepő porát felhasználva építenék meg az épületeket, mire az űrhajósok odaérnének.

A kísérletek jelenleg a 2,5 m / óra építési sebesség körül járnak, melyet a fejlesztők hamar 3,5 köré szeretnének növelni, és így nem egészen egy hét alatt készülne el egy épület. A Földön jelenleg folyó kísérletek során a Hold porát szimuláló anyagot használnak, valamint szimulálják a vákumot is, de egyelőre működőnek tűnik a technika.

A 3d nyomtatás technikáját a d shape nevű csapat adja, az építészeti megoldásokat pedig nem más, mint a Foster + Partners, ami nem gyenge.

Ha az űrutazás a jelenlegi ütemben és irányba halad, akkor szerény jövendölésem szerint az űrben található anyagok ilyedtén könnyedén felhasználása és az űrutazás állami monopóliumból versenyszférába kerülésével valószínűleg egy űr-robbanás előtt állunk. Huhu.

Jó volna.