fbpx
Nyomj Entert

Európa lesz az első klíma-semleges kontinens

Az Európai Bizottság tegnap közzétett Fit for 55 névre keresztelt javaslatcsomagjának célja, hogy 2030-ra a kontinens elérje a 1990-es emissziós adatok 55 százalékos csökkentését.

Forrás: portfolio.hu

Ez a kibocsátás csökkenés elengedhetetlen ahhoz hogy 2050-re az európai kontinens legyen az első klíma semleges, kibocsátásmentes kontinens. A tájékoztatás szerint:

“A fosszilis üzemanyag-gazdaság elérte a határait”

Mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A tervezetben foglaltak között szerepel az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének (ETS) kibővítésének terve, amely első alkalommal megkövetelné a vállalatoktól, hogy az épületek fosszilis kibocsátását adó formájában fizessék meg, ezáltal hatékonyabban történne a szennyezők megadóztatása.

Továbbá a tagállamokra is terhet ró azáltal, hogy évente kötelezi a közintézmények három százalékának energiahatékonysági célok mentén való felújítását. Emellett 2030-ig évente további 1,1 százalékponttal növelniük kellene a megújuló energia felhasználását a fűtésben és hűtésben, hogy elérjék az épületek 49 százalékos kibocsátásmentességét.

A Fit for 55 javaslatok elfogadása esetén a kibocsátás-ellenőrzés alá esik majd az áruszállítás és a közúti szállítás is, miközben az EU-ban 2035-ben betiltanák az összes új benzin- és dízelautó értékesítését.

Forrás: dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük