Európa lesz az első klíma-semleges kontinens

Európa lesz az első klíma-semleges kontinens

Az Európai Bizottság tegnap közzétett Fit for 55 névre keresztelt javaslatcsomagjának célja, hogy 2030-ra a kontinens elérje a 1990-es emissziós adatok 55 százalékos csökkentését.

Forrás: portfolio.hu

Ez a kibocsátás csökkenés elengedhetetlen ahhoz hogy 2050-re az európai kontinens legyen az első klíma semleges, kibocsátásmentes kontinens. A tájékoztatás szerint:

“A fosszilis üzemanyag-gazdaság elérte a határait”Mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A tervezetben foglaltak között szerepel az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének (ETS) kibővítésének terve, amely első alkalommal megkövetelné a vállalatoktól, hogy az épületek fosszilis kibocsátását adó formájában fizessék meg, ezáltal hatékonyabban történne a szennyezők megadóztatása.

Továbbá a tagállamokra is terhet ró azáltal, hogy évente kötelezi a közintézmények három százalékának energiahatékonysági célok mentén való felújítását. Emellett 2030-ig évente további 1,1 százalékponttal növelniük kellene a megújuló energia felhasználását a fűtésben és hűtésben, hogy elérjék az épületek 49 százalékos kibocsátásmentességét.

A Fit for 55 javaslatok elfogadása esetén a kibocsátás-ellenőrzés alá esik majd az áruszállítás és a közúti szállítás is, miközben az EU-ban 2035-ben betiltanák az összes új benzin- és dízelautó értékesítését.

Forrás: dezeen

továbbiak
Ha tetszett az Eszes Róka-sorozat, ezt imádni fogod!
grafika

Ha tetszett az Eszes Róka-sorozat, ezt imádni fogod!

Farkas Róbert új könyvében a tizenegy éves Tomi kódolt jelzést fog az űrből, majd egy potyautas társaságában kozmikus kalandokba keveredik. Míg az Eszes Róka meséi trilóga részeit ő maga írta és rajzolta, a most megjelent könyvből már „csak” mint író vette ki a részét, az illusztrációkat Bernát Barbara készítette. Mutatjuk!
Modern köntösbe bújt fürdők | TOP 5
egyéb

Modern köntösbe bújt fürdők | TOP 5

Egy fürdőhely rengetegféle lehet: történelmi múltra visszatekintő, elegáns pompában úszó vagy minden igényt kielégítő modern épület. Mai válogatásunkban utóbbira kerestünk példákat. A modern, illetve kortárs építészet nyelvén megszólaló fürdőhelyek és gyógyfürdők közül választottuk ki kedvenceinket. Modern kelet-európai fürdőkörképünk következik. Paracelsus Bad & Kurhaus | Ausztria Salzburg történeti városközpontjában található a 2019-ben átadott
Kikapcsolódás a felhők felett | Hotel Ještěd
architecture

Kikapcsolódás a felhők felett | Hotel Ještěd

Csehország hófödte hegycsúcsai között találjuk az ország egyik legkülönlegesebb hoteljét, mely ezer métert is elérő magasságával igazán domináns tereptárgyként tűnik fel a Liberec régió égboltján. Karel Hubáček építész a hotel különleges műszaki megoldásaival elnyerte a rangos építészeti elismerést, az Auguste Perret-díjat. 1998 óta kulturális műemlékként tartják nyilván az unikális épületet.