Ez az Airbnb a Chernobyl díszlete is lehetne

Ez az Airbnb a Chernobyl díszlete is lehetne

Egy vilniusi pár gondolt egyet, és a késői szovjet éra mintájára, az HBO nagysikerű Chernobyl sorozatának inspirációja nyomán rendezte be a lakását. A tulajdonosok, Rasa Jusionyte és Linas Marcišauskas akkor kapott fényt az ötlet kapcsán, mikor a sorozatot nézve a háttérben meglátták a nagymamájuk után rájuk maradt lakásuk erkélyét az egyik jelenetben.

A saját, eredeti berendezéseket ugródeszkaként felhasználva a lakást egy miniatűr időkapszulává formázták, melyhez első körben a családtagjaiktól gyűjtötték össze a megmaradt korabeli szekrényeket és tárolóegységeket. Amint a pár projektjének híre szélesebb körben is elterjedt, az ország minden tájáról adományoztak már nem használt szovjet relikviákat, ideértve eredeti korabeli folyóiratokat és olyan gyöngyszemeket, mint egy elektromos krumplinyomó gép (ami akkoriban formatervezési díjat is nyert és még mindig működik) és egy csodás orosz gyártású Radiotehnika Melodija-103B-Stereo lemezjátszót is.

A tulajdonosok elmondása szerint először nem tudták, mihez kezdjenek a vilniusi lakással, de amikor a barátaik közül néhányan ott jártak, mind le voltak nyűgözve a szovjet érából megmaradt atmoszférától. Már eljátszottak a rövid távú lakáskiadás gondolatával, amikor megjelent a hír, hogy az HBO a Chernobyl sorozat forgatására készül, melynek helyszíneként a litván fővárost nevezte meg, a mára elhagyatottá vált Pripyat helyett. A teljes koncepció pedig mégis akkor állt össze a fejükben, amikor megnézték az egyébként azóta Emmy-díjjal kitüntetett dokusorozatot.

Marcišauskas-t egyébként mindig is vonzotta szovjet design és  tárgykultúra, egy interjúban például elmondta, hogy gyerekkorában elhagyatott gyárépületekben és nukleáris menedékhelyeken keresett egyedi díszítő elemeket a szobájába. Jelenleg Jusionyte-vel közösen, minden kreativitásukat beleadva ezt a lakást csinosítják, amiről egy soha véget nem érő projektként nyilatkoztak. Ettől függetlenül az Airbnb oldalán már dübörög az egyedi szovjet apartmanház hirdetése.

Ha kedvet kaptál, hogy ellátogass a „vilniusi-szovjet” apartmanba, ami egyébként tökéletes értékeléssel rendelkezik, az Airbnb oldalán már intézheted is a foglalásod.

Forrás: The Calvert Journal

továbbiak
ESZKA | 2020 tavasz
design

ESZKA | 2020 tavasz

Spontán, lendületes és szenvedélyes – ilyen szavak jutnak eszünkbe az ESZKA [https://eszka.hu] új, tavaszi kollekciójáról, ami az ABSTRACT címet viseli. Nem véletlen a párhuzam a gesztusfestés és a ruhák között. A márka alapítója Szakos Kriszta mesélt az inspirációiról, melyek között első helyen szerepel az absztrakt expresszionizmus. Az ESZKA ráadásul
Új naptár design a de_form stúdiótól
design

Új naptár design a de_form stúdiótól

Lassan már hagyománnyá válik, hogy a de_form grafikai stúdió minden évben készít ajándéknaptárt saját ügyfelei számára. Mutatjuk, milyen lett az idei design! A stúdió sajátos vizuális világára jellemző az erős szín- és formai kontrasztok használata, a jellegzetes geometriai játék kialakítása. Az újonnan megalkotott naptár is a de_form világára
NÉGYSZÖGLET – Kuczka Péter
art

NÉGYSZÖGLET – Kuczka Péter

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest. Forrai Ferenc [http://forraiferenc.hu/] sorozata. 97 éve, 1923. március 1-én született Kuczka Péter. HÁZAK, UTCÁK, TEREK Az egyik házban Petőfi